Διεθνή

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ να εκδώσει ομόλογα για την χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε επιτέλους» για την ενίσχυση της στήριξης του αμυντικού τομέα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,

Το ενδεχόμενο να εκδώσει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει την αμυντική βιομηχανία καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνεται έθεσε ο Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας είναι προς το κοινό μας συμφέρον και περιλαμβάνει τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό χρήμα» είπε ο Μισέλ στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. «Αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ άλλων και για τους μικροεπενδυτές».

Η πρόταση του Μισέλ έρχεται καθώς οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να ενισχύσουν τον αμυντικό τομέα και να αυξήσουν την παραγωγή όπλων, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνεται. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να πείσει ορισμένες χώρες μέλη να υποστηρίξουν την ιδέα για περισσότερο κοινό δανεισμό μετά την πανδημία άλλες μπορεί να είναι υπέρ.

Στο ίδιο συνέδριο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε επιτέλους» για την ενίσχυση της στήριξης του αμυντικού τομέα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον δανειοδοτικό βραχίονα του μπλοκ, παρά τις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών για ένα τέτοιο βήμα».

«Εξετάζουμε πώς η συμβολή της αμυντικής βιομηχανίας στην ασφάλεια της Ένωσης μπορεί να αναγνωριστεί καλύτερα από τους βιώσιμους χρηματοοικονομικούς επενδυτές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχουν ζητήσει από την ΕΤΕπ να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη στήριξη του αμυντικού τομέα. Ωστόσο, η τράπεζα έχει διστάσει, δεδομένου ότι ενδέχεται να επηρεάσει την κορυφαία πιστοληπτική της αξιολόγηση μεταξύ των επενδυτών και την περιβαλλοντική, κοινωνική και διοικητική της αξιολόγηση.

Η ΕΤΕπ επενδύει επί του παρόντος σε συστήματα με διπλή χρήση σε πολιτικούς σκοπούς και σε σκοπούς ασφαλείας, αλλά δεν προσφέρει δάνεια για τη χρηματοδότηση οπλισμού, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών. Για να αλλάξει αυτό το καθεστώς θα χρειαστεί η υποστήριξη των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

«Η Ρωσία ενισχύει τώρα τις θέσεις της στην Ουκρανία» τόνισε ο φον ντερ Λάιεν. «Προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης παραμένει πολύ δύσκολη. Αλλά αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα κατά της υποστήριξης. Είναι ένα επιχείρημα για περισσότερη υποστήριξη».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu