«Θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων», τόνισε η πρόεδρος του ΣΒΕ σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Το υπέρογκο κόστος ενέργειας, η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού, οι ελλείψεις βασικών υποδομών και οι διευρυνόμενες περιφερειακές ανισότητες, τέθηκαν ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, η οποία επέμεινε στην εφαρμογή μίας συνεπούς μεταρρυθμιστικής πολιτικής για την στήριξη της βιομηχανίας και την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας.
«Στήριξη της βιομηχανίας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων»
«Οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας πρέπει να στηριχτούν έμπρακτα, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Είναι απαραίτητη η συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας μας, στο πλαίσιο του οποίου η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», τόνισε η κ. Σαράντη κατά την τοποθέτησή της.
Οι 3 προκλήσεις – Ενέργεια, προσωπικό, υποδομές
«Για να τελεσφορήσει όμως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα για τη ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και αφορούν στο υπέρογκο κόστος ενέργειας, στην αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού και στις ελλείψεις βασικών υποδομών στις Περιφέρειες της χώρας. Θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, ένα χρονίζον ζήτημα που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή του τόπου», επεσήμανε η ίδια.
Επίσης, σημείωσε την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο κλάδος της βιομηχανίας παρόλες τις αντιξοότητες και τις πρωτοφανείς προκλήσεις των 15 τελευταίων ετών, αλλά και του σύνθετου και αβέβαιου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα.
Τέλος, η κ. Σαράντη χαρακτήρισε πολύ θετική την παρουσίαση της Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr, καθότι μπορεί να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τη στρατηγική υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομών, που ειδικά στην Περιφέρεια είναι αναγκαία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΒΕ υποστηρίζει διαχρονικά ότι:
1. ο στόχος της «περιφερειακής ανάπτυξης» και της «περιφερειακής σύγκλισης» αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της χώρας συνολικά,
2. ο περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται κεντρικά, αλλά επιβάλλεται να συμβαίνει αποκεντρωμένα, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, χωρίς αποκλεισμούς,
3. τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας καθεμιάς από τις περιφέρειες είναι ανάγκη να σχεδιασθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα, με μακροπρόθεσμο όμως αναπτυξιακό σχεδιασμό και μετρήσιμα αποτελέσματα, και,
4. η πραγματική διάσταση των περιφερειακών ανισοτήτων είναι περισσότερο δυσμενής από αυτή που αποτυπώνεται από τα επίσημα στοιχεία, κυρίως στο κοινωνικό πεδίο, και με κριτήρια αναπτυξιακής προοπτικής.
Αγκάθι οι υποδομές
«Στην Ελληνική Περιφέρεια, και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, στη Θράκη αλλά και στην Μακεδονία, διαπιστώνεται τεράστια έλλειψη σε αναγκαίες υποδομές που να λειτουργούν υποστηρικτικά για την επιχειρηματικότητα. Επιπρόσθετα, η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος (βυθίσεις, διακοψιμότητα) αποτελούν μόνιμο πρόβλημα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του ΣΒΕ.
Κίνητρα για επενδύσεις, σύνδεση πρωτογενούς – δευτερογενούς τομέα, στοχευμένα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης
Ως εκ των παραπάνω, για την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και την περιφερειακή σύγκλιση, ο ΣΒΕ προτείνει να ισχύσουν οι ακόλουθες κατευθύνσεις – προτεραιότητες:
1. Η θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων στις Περιφέρειες, και ειδικά παραγωγικών επενδύσεων, για τη μείωση της αστυφιλίας, και την αποκέντρωση του πληθυσμού και τη μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων από την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της στην περιφέρεια.
2. Η ανασυγκρότηση Βιομηχανικών Κλάδων και Περιοχών.
3. Η ανάπτυξη διασυνδέσεων του πρωτογενούς με τον δευτερογενή τομέα σε κάθε Περιφέρεια, για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
4. Η θεσμοθέτηση στοχευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάπτυξη των αναγκαίων ειδικοτήτων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, με έμφαση στη βιομηχανία (ο ΣΒΕ έχει καταθέσει ειδικές προτάσεις στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων reskilling & upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική βιομηχανία»).
5. Η ανάδειξη και ενίσχυση συγκριτικών πλεονεκτημάτων παραγωγικών τομέων και κλάδων σε καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
6. Η ανάπτυξη νέας γνώσης για την παραγωγή καινοτομίας και τεχνολογίας και για τη διασύνδεσή του παραγωγικού ιστού με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
7. Η θεσμοθέτηση ειδικών λειτουργικών κινήτρων για Περιφέρειες, όπως η Θράκη και η Ήπειρος, μετά από αίτημα της χώρας και έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Δείτε εδώ το πλήρες υπόμνημα που κατατέθηκε από τον ΣΒΕ στον Πρωθυπουργό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ισπανία: Πρόστιμο 179 εκατ. ευρώ σε 5 αεροπορικές εταιρείες για «καταχρηστικά» τέλη αποσκευών καμπίνας
- COP29: Τι προβλέπει το προσχέδιο της χρηματοδοτικής συμφωνίας για το Κλίμα
- Παμ Μπόντι: Η πρώην εισαγγελέας της Φλόριντα και συνήγορος του Ταμπ, νέα υπ. Δικαιοσύνης
- Τζιτζικώστας: Αφοσιωμένος στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει το ποσοστό ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
- ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με δημοπρασία εξάμηνων έντοκων στις 27 Νοεμβρίου
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εγκρίθηκε και προχωράει το νέο αιολικό project στη Φθιώτιδα
- ΟΑΣΘ: Εφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα 15 από τα 41 νέα λεωφορεία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις