Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος, αλλά και ανάγκη χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάποια από τα ζητούμενα των Ελλήνων ξενοδόχων για το 2024
Ξεπέρασε μεν τα 10 δις ευρώ τζίρο ο κλάδος των ξενοδοχείων το 2023, όμως αυτό δεν μεταφράστηκε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό σε ανάλογη κερδοφορία, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών σε μισθοδοσία, πρώτες ύλες και ενέργεια που συνεχίστηκαν και την περασμένη χρονιά.
Την ίδια στιγμή κόντρα στην άνθηση του κλάδου φιλοξενίας υπάρχουν και απώλειες καθώς σαράντα ξενοδοχεία διέκοψαν την λειτουργία τους είτε λόγω ολοκλήρωσης συμβολαίου, είτε λόγω οικονομικών θεμάτων που μπορεί να αντιμετώπιζαν. Στον αντίποδα, οι κλίνες αυξήθηκαν κατά 500, σε όλη την επικράτεια, λόγω κάποιων καταλυμάτων, ιδίως στην Περιφέρεια, που επένδυσαν στην επέκταση της δυναμικότητάς τους.
Για το 2024 οι προκλήσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο θα εξακολουθήσουν να είναι η ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, αλλά και η έλλειψη προσωπικού, την ώρα που ο ανταγωνισμός με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης προβλέπεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων το 2023 που έδειξαν, αφενός μια δυναμική του κλάδου, με ανάλογες προσδοκίες και το 2024, αποτύπωσαν αφετέρου, ξανά συγκεκριμένα προβλήματα: Ανοιχτά μέτωπα για τους επιχειρηματίας της φιλοξενίας, τα οποία προκαλούνται τόσο από τις κοινωνικοοικονομικές, όσο και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Τί φέρνουν οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ – Δυστοκία για νέες αγορές
Ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν στον κλάδο οι ποικίλες γεωπολιτικές συγκρούσεις σε διαφορετικά σημεία του χάρτη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Βασιλικός «υπάρχει αναστάτωση από όσα συμβαίνουν, καθώς ο κλάδος μας είναι ιδιαίτερα εύθραυστος και υψηλής αντοχής και είναι δύσκολο να προβλέψουμε κάθε χρονιά ποια αγορά θα είναι δυναμική ή τί εναλλακτική θα υπάρχει αν χάσουμε κάποια από αυτές. Είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται εμπειρία και αντανακλαστικά».
Ο ίδιος έφερε το πρόσφατο παράδειγμα της αγοράς του Ισραήλ, το οποίο στοίχισε σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στους επισκέπτες από αυτή την εθνικότητα, αυτό το φθινόπωρο και χειμώνα.
Όπως, επίσης, τόνισε, δεν είναι εύκολο να αλλάξει η πρώτη πεντάδα των επισκεπτών στη χώρα μας, δηλαδή τουρίστες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, ενώ η αγορά της Κίνας, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών και μέσω πτήσεων κλπ, συνεχίζει να παραμένει κλειστή για την Ελλάδα.
Η πληγή των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Παράλληλα, ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε εκτεταμένα και στο ζήτημα των πρόσφατων ρυθμίσεων σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίοι πλέον συνιστούν ανταγωνιστικό πεδίο με τα ξενοδοχεία, σημειώνοντας ότι «ήταν κάτι που το ζητούσαμε να γίνει εδώ και δέκα χρόνια. Το ό,τι έγινε τόσον καιρό μετά, το έχει βάλει πλέον σε μια άλλη κλίμακα, με περισσότερες απαιτήσεις. Είναι ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ρυθμίσεις για να διευθετηθεί το πεδίο. Αυτά που έγιναν δεν αρκούν. Δεν ξέρω αν θα επιστρέψουμε ποτέ σε προηγούμενο καθεστώς» υπογράμμισε.
Νέες τεχνολογίες και υποδομές
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την ανάγκη ένταξης, ειδικά των πιο μικρών επιχειρήσεων φιλοξενίας, σε προγράμματα χρηματοδότησης, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην συνολική τους αναβάθμιση τα επόμενα χρόνια. Κατά όσα δήλωσε ο κ. Βασιλικός «σε ένα μεγάλο ποσοστό την τελευταία πενταετία, έχει επιτευχθεί μια ποιοτική αναβάθμιση του κλάδου. Ωστόσο είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, καθώς τα ξενοδοχεία πρέπει να προσαρμοστούν σε καινούργια δεδομένα όπως η ενεργειακή μετάβαση και οι νέες τεχνολογίες.
Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, επιπρόσθετα, μίλησε, μετά από σχετική ερώτηση του financialreport.gr και για υποδομές, η αναβάθμιση των οποίων δεν εξαρτώνται από τους επιχειρηματίες, αλλά κυρίως αποτελούν πολιτική βούληση του κράτους: «Πρόκειται από υποδομές μεγάλες πχ αεροδρόμια, μέχρι και πράγματα πιο μικρά, αλλά εξίσου σημαντικά και καθημερινά, όπως πχ τα πεζοδρόμια μπροστά από τα ξενοδοχεία. Γιατί, και σας φέρνω ένα παράδειγμα για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, που το έκαναν τα ξενοδοχεία, αλλά μόλις βγαίνεις έξω από την είσοδο, σε πολλές περιπτώσεις έχεις μπροστά σου ένα πεζοδρόμιο πχ που δεν είναι δική σου υπόθεση για να το επιδιορθώσεις. Τώρα έχουμε την ευκαιρία, είναι η ώρα να την εκμεταλλευθούμε και σε συνεργασία με το κράτος να προχωρήσουμε και σε άλλες κατασκευές υποδομών, όπως ΧΥΤΑ, διαχείριση απορριμμάτων, να επιμείνουμε για νοσοκομεία και σύγχρονες οδικές συνδέσεις».
Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος αυτές είναι βασικές υποδομές, αν θέλουμε, πλέον, να μιλάμε σοβαρά για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για κινήσεις που θα ευνοήσουν και τους μόνιμους κατοίκους και τις τοπικές κοινωνίες, πέρα από το ξενοδοχειακό προϊόν.
Μαρία Μπακοπούλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
- MicroSmart ΑΕ – Μικροπιστώσεις: Πιστοποιημένη με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας
- ΜΕΤΚΑ: Ζήτησε και πήρε παράταση 18 μηνών για την «Παράκαμψη της Χαλκίδας» των 210 εκατ. ευρώ
- Μήνυση Λινού σε Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση
- Απεργούν οι εργαζόμενοι σε καζίνο στο …Las Vegas
- Βουλή: Και επίσημα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
- Βρετανία: Πτώση 0,7% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο 2024
- Γερμανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο γ’ τρίμηνο 2024
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις