Public Eye

Σαουδαραβικό πράσινο υδρογόνο στην Ελλάδα;

Είναι κατασκευαστής, επενδυτής και διαχειριστής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστασίων αφαλάτωσης νερού με 65 assets σε λειτουργία ή υπό προχωρημένη κατασκευή σε 12 χώρες. Απασχολεί περίπου 3500 άτομα, το χαρτοφυλάκιο με μία επενδυτική αξία άνω των 67,6 δισ.  δολαρίων, μπορεί να παράγει 43,4 GW ισχύος και 6,4 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα αφαλατωμένου νερού.

Η παρουσίαση της σαουδαραβικής Acwa Power που μεθοδεύει την είσοδο της στην ελληνική αγορά περιγράφει μία  δυναμική εταιρεία που μετρά 20 χρόνια ζωής.

Επίσης, έχει αναλάβει από τον περασμένο Νοέμβριο ένα μεγάλο project 5 δισ. δολαρίων, από κοινού με άλλες σαουδαραβικές εταιρείες, για τη δημιουργία μονάδας πράσινου υδρογόνου στην πόλη Νίομ, μια προγραμματισμένη διασυνοριακή πόλη στην επαρχία Ταμπούκ της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, δυναμικότητας 5GW. Η τελευταία αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά projects της Σαουδικής Αραβίας – συνολικού προϋπολογισμού 500 δισ. δολαρίων – με δεδομένο ότι στην πόλη θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά καθαρές μορφές ενέργειας.

Σημειωτέον πως το πράσινο υδρογόνο προτείνεται ως η καθαρή ενεργειακή λύση του μέλλοντος αφού πρόκειται για υδρογόνο που παράγεται από την ηλεκτρόλυση νερού με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ. Μία διαδικασία που λαμβάνει πλέον σημαντική ώθηση απ’ το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας που παράγεται από πράσινο υδρογόνο εκτιμάται σήμερα περίπου στα 72 ευρώ/MWh, είναι δηλαδή συγκρίσιμο με το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας από φυσικό αέριο που βρίσκεται στα 74 ευρώ/MWh.

Πρόεδρος της Acwa Power εταιρείας είναι ο Μοχάμεντ Αμπουναγιάν (Mohammed Abunayyan) και αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο ινδικής καταγωγής Παντί Παντμαναθάν (Paddy Padmanathan).

Mohammad Abunayyan | Milken InstitutePaddy Padmanathan | Baker Hughes

Η Acwa Power προήλθε απ’ τον συνεταιρισμό των Vision Invest (κοινή εταιρεία της οικογένειας Abunayyan, μέσω της Abunayyan Trading Company, και αυτής του Abdulkadir Al Muhaidib) και του επενδυτικού Ομίλου MADA.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Ριάντ εταιρεία στο πλαίσιο της δημιουργίας διεθνών συμμαχιών, είχε επαφές με ελληνικές εταιρείες τις προηγούμενες ημέρες κατά την επίσκεψη του μεγάλου «κλιμακίου» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με επικεφαλής τον Άδωνι Γεωργιάδη, και έδειξε ότι ενδιαφέρεται να εισέλθει και στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα, είχε συνομιλίες και με τους εκπροσώπους των μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών – οι οποίοι συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή για το Ελληνοσαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Ριάντ – διερευνόντας την είσοδό της στην ελληνική αγορά,  αρχικά με την ανάπτυξη ενός μικρότερου πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα με μεγαλύτερα. Επίσης «έστειλε το μήνυμα» στην πολιτική ηγεσία ότι η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου και επενδύει ήδη πολλά κεφάλαια.

…salaam alaikum (السلام عليك)

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu