Οικονομία

Ρυθμιστής η Ελλάδα για το Ευρώ

Λίγες ημέρες πριν την Ανάσταση, η ευρωζώνη δεν ξέρει αν θα… επιβιώσει, καθώς το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Παρά το φαινομενικά καλό κλίμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Γερμανία, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι φορτισμένη. Οι δύο πλευρές GBP/EUR εξακολουθούν να μη βρίσκουν προς το παρόν κοινό σημείο συνεννόησης, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Παράλληλα, η στερλίνα φαίνεται πως πάει να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση, ωστόσο φαίνεται πως η βρετανική οικονομία έχει ακόμα κάποια ζητήματα να επιλύσει, τα οποία έχουν αντίκτυπο στο νόμισμά της.

Το ελληνικό ζήτημα ρίχνει βαριά τη σκιά του στα όποια καλά νέα έρχονται από την ευρωζώνη, καθώς όσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων συνεχίζονται, τόσο η αβεβαιότητα των επενδυτών θα εντείνεται. Η πλέον κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 8η Απριλίου, καθώς στις 9 του μηνός πρέπει να αποπληρωθεί μία σεβαστή δόση του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (450 εκ ευρώ), χρήματα που η Ελλάδα στην παρούσα φάση δε διαθέτει. Η αβεβαιότητα αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο μετά και από το πέρας του Euroworking group, στο οποίο δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη, την ίδια στιγμή που κατατίθεται νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις προς τους εταίρους, με την αγωνία να κορυφώνεται και να έχει αντίκτυπο στο κοινό νόμισμα. Παράλληλα, όλοι αναμένουν το νέο Euroworking group εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Κερδισμένη αυτής της κατάστασης ήταν η στερλίνα, η οποία κατέγραψε άνοδο τις τελευταίες ημέρες, όπως φαίνεται και στο γράφημα. Παρ’ όλα αυτά, λίγες μέρες αργότερα η άνοδος αυτή έδωσε εκ νέου τη θέση της στη γνωστή πλέον αστάθεια που χαρακτηρίζει το ζεύγος.

 gbp_eur_3_4

 Οι αιτίες για αυτήν την ξαφνική αναταραχή εντοπίζονται και στις δύο πλευρές. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα για τη βρετανική οικονομία δεν ήταν όσο αισιόδοξα ανέμενε η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του National Office of Statistics, η παραγωγικότητά της το τελευταίο τρίμηνο του 2014 έπεσε στο 0.2%, δείκτης που αποτελεί συνέχεια των χαμηλών επιπέδων παραγωγικότητας της βρετανικής οικονομίας από το 2008, όταν και ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση. Την ίδια στιγμή το PMI (Purchase Manager’s Index, δείκτης που ασχολείται με την οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα) στον τομέα των κατασκευών σημείωσε κάμψη με 57.8 για το Μάρτιο έναντι 60.1 το Φεβρουάριο, ποσοστού που αποτελούσε ρεκόρ τετραμήνου. Στο ίδιο πεδίο, οι χώρες της ευρωζώνης απέδωσαν καλύτερα από το αναμενόμενο, με τη Γερμανία να έχει ποσοστό 52.8 αντί για το προβλεφθέν 52.4, ενώ η απόδοση της ευρωζώνης κυμάνθηκε στο 52.2, αντί για 51.9 που είχε προβλεφθεί.

Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι τις επόμενες ημέρες η νευρικότητα της στερλίνας θα συνεχιστεί. Εκτός των εκλογών που ούτως ή άλλως πλησιάζουν και όπως είχαμε γράψει θα προκαλέσουν κραδασμούς, υπάρχουν τρία κομβικά σημεία που θα λάβουν χώρα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και από τα οποία θα κριθεί η σταθερότητα του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δύο πρώτα αποτελούν οι ανακοινώσεις του PMI υπηρεσιών (7/4) και του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής (10/4), για τα οποία υπάρχει αισιοδοξία βελτίωσης μεν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, συγκρατημένη δε. Ειδικά ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής θεωρείται δύσκολο να επανέλθει σε θετικό έδαφος μετά το -0.5% του Ιανουαρίου. Το τρίτο είναι η επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας (9/4) σχετικά με την άνοδο ή όχι του επιτοκίου. Όπως όμως είχαμε αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα, μετά το «πάγωμα» του πληθωρισμού στο 0% είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανακοίνωση ανόδου των επιτοκίων, η οποία θα ήταν καλοδεχούμενη από τους επενδυτές.

Συνολικά, οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών των κρατών τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ευρωζώνης θα κρίνουν όχι απλώς την πορεία, αλλά ακόμα και το μέλλον του ζεύγους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα.

Γιώργος Στακιάς *Analyst at Morgan Stanley

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu