Επιχειρήσεις

Ρούσσας: Ιδρυσε εταιρεία συμμετοχών για τη δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών

Ο Βασίλης Ρούσσας, Αντιπρόεδρος της εταιρείας

Με αρχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ

Ακόμα πιο βαθιά στη δραστηριοποίηση στα φωτοβολταϊκά συστήματα μπαίνει η εταιρεία τυροκομικών από τον Αλμυρό Βόλου, η Ρούσσας, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Financial Report, ίδρυσε πριν από λίγες ημέρες εταιρεία συμμετοχών, με σκοπό το επιχειρείν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Η εταιρεία συμμετοχών (ή εταιρεία χαρτοφυλακίου) είναι ένα νομικό πρόσωπο που κατέχει μετοχές άλλων εταιρειών.

Στην περίπτωση, της Ρούσσας επιθυμεί να διευρύνει την δραστηριότητά της στα φωτοβολταϊκά συστήματα και αυτό μπορεί να έλθει μέσα από συνεργασίες και με άλλες εταιρείες, την ώρα που, ήδη, στα σχέδιά της υπάρχει η δημιουργία ενός οικοσυστήματος φωτοβολταϊκών για να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες της γαλακτοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report από πηγές της εταιρείας υπάρχουν συζητήσεις που γίνονται για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του κομματιού δραστηριότητας, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για επικείμενη συνέργεια με κάποια άλλη επιχείρηση, τουλάχιστον ακόμα.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίστηκε στα 25.000 ευρώ ενώ νόμιμος εκπρόσωπός της είναι ο Βασίλης Ρούσσας, αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας.

Ο στόχος για το Cluster φωτοβολταϊκών

Κατά όσα έχουν γίνει γνωστά από τα προηγούμενα δύο χρόνια, η τυροκομική επιχείρηση επιδιώκει την κατασκευή ενός mega-φωτοβολταϊκού συνολικής ισχύος 221 MW, μέσω ενός cluster φωτοβολταϊκών πάρκων, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 111 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη από τους προηγούμενους μήνες, η γαλακτοβιομηχανία βρίσκεται επίσης στη φάση αδειοδότησης ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 225MW και συνολικού κόστους άνω των €100 εκατ, το οποίο θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητα αγροκτήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Όταν αυτή θα ολοκληρωθεί, αναμένεται να συμβάλει στην 100% ενεργειακή αυτονομία στη μονάδα παραγωγής.

Τα πάρκα ανά περιφερειακή ενότητα κατανέμονται ως εξής:
Μαγνησία: Συνολική ισχύς 199 MW μέσω της ανάπτυξης 7 μονάδων.
1. Φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή «Πέρδικα-Ανατολικά» ισχύος 37,8648 ΜW
2. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Ταμιγιέρα» ισχύος 38,8368 MW
3. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Βράχος-Καζάλι-Ζαρκαδοχώρι» ισχύος 58,4928 MW
4.Φωτοβολταϊκό πάρκο «Καρσί Γιακά 1» ισχύος 11,8206 ΜW
6. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Καρσί Γιακά 2» ισχύος 16,4538 ΜW
7. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Καρσί Γιακά 3» ισχύος 16,4538 ΜW
8. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Καρσί Γιακά 4» ισχύος 19,9908 ΜW

Την ίδια στιγμή, στη Λάρισα έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα ανέρχεται σε ισχύ 27,3 MW. Το πάρκο θα έχει την ονομασία «Μπασίτ» και θα βρίσκεται μεταξύ των ορίων των Δήμων Αλμυρού και Φαρσάλων. Η επένδυση στοχεύει να ενταχθεί στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών επενδύσεων με το έργο ξεπερνάει την βασική προϋπόθεση του κόστους των 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από 2019 η μονάδα του τυροκομείου στον Αλμυρό ιδιοπαράγει σχεδόν το 30% των ενεργειακών αναγκών της με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στη στέγη του βιομηχανικού της κτιρίου.

Εξαγωγές στο στόχαστρο

Η Ρούσσας, με έτος ίδρυσης το 1952, είναι καθαρά εξαγωγική εταιρεία στα προϊόντα που παράγει, με έμφαση στα τυροκομικά, καθώς το 95% της ετήσιας παραγωγής της κατευθύνεται σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία, Μέση και Άπω Ανατολή.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα, η εταιρεία άγγιξε τα 44,9 εκατ. ευρώ ως κύκλο εργασιών το 2022. Όπως, δε, προκύπτει από τη δραστηριοποίησή της τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια Ρούσσα εστιάζει στην επέκταση της παρουσίας της στην Ευρώπη, που την θεωρεί μεγάλο παίκτη στην διεθνή αγορά κατανάλωσης τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Άποψη από το εργοστάσιο της εταιρείας στον Αλμυρό Βόλου

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της εταιρείας εντοπίζει ευκαιρίες σε αγορές στις οποίες αυξάνεται ο πληθυσμός και το εισόδημα της μεσαίας τάξης, όπως είναι η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Μέση Ανατολή. 

Πέρασμα και στα κρασιά

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Ρούσσα ξεκίνησε το 2013, οπότε και προχώρησε στην πρώτη εμφιάλωση, και την δραστηριοποίησή της στο βιολογικό κρασί.

Πιο συγκεκριμένα, έχει στη διάθεσή της και καλλιεργεί πάνω από 15 στρέμματα βιολογικά αμπέλια στο όρος Όθρυς και ήδη διαθέτει το κρασί που παράγουν σε επιλεγμένα σημεία, ενώ κάνει και εξαγωγές.

Αυτό σημαίνει ότι τα κρασιά της οινοποιίας Ρούσσας διατίθενται στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε κάβες στην Αττική, στο σούπερ μάρκετ Θανόπουλος, στα καταστήματα Βιολογικό Χωριό, αλλά και στη Μύκονο στα καταστήματα Flora Supermarkets, τα οποία επισκεπτονται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Οι πληροφορίες θέλουν, επίσης, ότι μικρές ποσότητες εξάγονται ήδη στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu