Πολιτική

«Ρουκέτα» Σαμαρά: «Προτείνω Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώ την παραίτηση Γεραπετρίτη»

Η παρέμβαση Σαμαρά με την συνέντευξή του στο "Το Βήμα της Κυριακής", είναι ένα νέο χτύπημα προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη ΝΔ

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με νέα ηχηρή παρέμβαση προχωράει σε νέο “χτύπημα” στην κυβέρνηση καθώς προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνει τις βολές για τα εθνικά θέματα ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” αναφέρει πως η πρότασή του για τον διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σαμαράς ζητάει την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή για την νέα δήλωση – “βόμβα” του Αντώνη Σαμαρά στάθηκαν τα λόγια του Γιώργου Γεραπετρίτη τον περασμένο Οκτώβριο “αν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά, ας με πουν και μειοδότη“.

«Ομολογώ πώς δεν κατανοώ τη στρατηγική κυβέρνησης!», λέει ο Αντώνης Σαμαράς για τα εθνικά θέματα μετά από σχετική ερώτηση.

«Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Ερντογάν ζήτησε κυνικά από τον ΟΗΕ την… αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ίδιου του Οργανισμού για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους! Αμέσως μετά συναντήθηκε μαζί του ο πρωθυπουργός…», επισημαίνει.

«Άλλο παράδοξο: Ποια στρατηγική εξυπηρετείται όταν ξεκινάς ‘διάλογο’ με την Τουρκία λέγοντας εξαρχής ότι θα κάνεις υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις; Ποια είναι η ‘ευκαιρία’ που παρουσιάζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση συνεχώς, εντός και εκτός συνόρων; Πού στοχεύει η συνεχής επίκληση της ανάγκης ‘να δείξουμε γενναιότητα’;», αναρωτιέται ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει ότι: «Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…», τονίζει.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ζητά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος «κατευνασμός» των τουρκικών προκλήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να ‘στείλει σπίτι τους’ (σ.σ. ο πρωθυπουργός) όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ‘φιλίας και ηρεμίας’ με την Τουρκία ‘ας χαρακτηριστούν και μειοδότες’! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».

Η παρέμβαση Σαμαρά είναι ένα νέο χτύπημα προς την κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις στη ΝΔ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία από τις δημόσιες τοποθετήσεις του για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις του, ούτε αν θα προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ή αν θα επιλέξει κάποιο άλλο πρόσωπο.

Για το ζήτημα εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είχε πει: “Δεν θα τοποθετηθώ γιατί είναι άκομψο. Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο χρόνο που το Σύνταγμα ορίζει, στις αρχές του 2025”.

Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έλαβε 261 θετικές ψήφους από τη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2020.

Στην ερώτηση «Τι θα κάνετε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς προτείνει την Προεδρία της Δημοκρατίας;», ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια, αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή.

Πότε θα γίνει η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει πότε θα προτείνει το πρόσωπο που έχει επιλέξει για τη θέση του ΠτΔ και μετά η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή του έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Τι είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στα τέλη Οκτωβρίου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε πει για το ζήτημα του ΠτΔ πως “είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν υπάρχει καμία απόφαση από τον πρωθυπουργό και δεν έχει και καμία αξία αυτή τη στιγμή να μπούμε σε καμία τέτοια διαδικασία σεναριολογίας. Ούτε παραγωγικό είναι, ούτε αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, προφανώς, που θα συζητηθεί στην ώρα του, η οποία δεν είναι τώρα”.

Περιβάλλον Καραμανλή: «Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση» με Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu