Διεθνή

Ρωσία εναντίον Μπάιντεν: Η έγκριση πυραύλων ATACMS κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η έγκριση του Μπάιντεν ήρθε ως απάντηση στη χρήση από τη Ρωσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο, ανέφεραν οι New York Times

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία σηματοδοτεί έναν «νέο γύρο έντασης» στον πόλεμο, δήλωσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο.

«Εάν μια τέτοια απόφαση διατυπώθηκε πραγματικά και τέθηκε υπόψη του καθεστώτος του Κιέβου, τότε, φυσικά, πρόκειται για έναν νέο γύρο έντασης και μια νέα κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο βαθιά μπορούν να χτυπήσουν τη Ρωσία οι πύραυλοι ATACMS – Τι θα κάνει ο Τραμπ

Μετά την ξαφνική αλλαγή στάσης Μπάιντεν που επίτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας

Τα σχόλια έρχονται μετά την ευρεία αναφορά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους προμηθευόμενους από τις ΗΠΑ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς και ως Army Tactical Missile System ή ATACMS, για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική πολιτική μετά την άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να συμφωνήσει με το αίτημα της Ουκρανίας για άδεια χρήσης των πυραύλων για να πλήξει στόχους εκτός των συνόρων της.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βορειοκορεατικούς πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της πλήρους εισβολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αναφορές ερευνητικών ομάδων και υπηρεσιών πληροφοριών.

Η έγκριση του Μπάιντεν ήρθε ως απάντηση στη χρήση από τη Ρωσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο, ανέφεραν οι New York Times.

Ωστόσο, η απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει πλήγματα στη Ρωσία «δεν θα αλλάξει» την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, δήλωσε τη Δευτέρα υψηλόβαθμος Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Μπορεί να επιβραδύνει τα πράγματα, αλλά όχι να τα σταματήσει», πρόσθεσε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, συνολικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επίσης ένας «βιομηχανικός πόλεμος» στον οποίο όποιος παράγει τα περισσότερα όπλα μακροπρόθεσμα είναι πιθανότερο να κερδίσει. «Ακόμη και χωρίς τους Βορειοκορεάτες, η Ρωσία έχει περισσότερους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή», δήλωσε επίσης ο κορυφαίος αξιωματούχος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε την Κυριακή στις αναφορές για τους πυραύλους, λέγοντας: «Σήμερα, υπάρχει πολλή συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ότι λαμβάνουμε άδεια για αντίστοιχες ενέργειες. Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του τρίτου παγκόσμιου πολέμου», δήλωσε την Κυριακή ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής άνω βουλής, προσθέτοντας ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι άμεση.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει τις δυτικές χώρες κατά οποιασδήποτε τέτοιας κίνησης, λέγοντας ότι θα ισοδυναμούσε με «άμεση συμμετοχή» του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu