Οι αμερικανικές κυρώσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν πλήξει εκατοντάδες Ρώσους. Στις λίστες περιλαμβάνονται τα ονόματα του αρχηγού του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ένα άτομο αγνοείται: ο Ρομάν Αμπράμοβιτς. Όπως ανέφερε η «Wall Street Journal», ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Αμπράμοβιτς έκανε προσωπικά εκστρατεία υπέρ του Αμπράμοβιτς στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι προς το παρόν δεν θα επιβληθούν μέτρα κατά του Ρώσου ολιγάρχη.
Οι αναφορές αυτές κάνουν τον Αμπράμοβιτς ίσως μια από τις πιο αινιγματικές φιγούρες των τελευταίων εβδομάδων. Το όνομά του εμφανίζεται συνεχώς, πότε για την περιουσία του στο Λονδίνο, πότε για τα 4 γιοτ του, πότε για δηλητηρίασή του. Αλλά ποτέ δεν είναι πραγματικά ξεκάθαρο ποιος είναι ο ρόλος του. Όταν η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία διαπραγματεύονταν την ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη, ο 55χρονος κάθισε στο δωμάτιο μαζί τους. Επισήμως, ο Αμπράμοβιτς δεν ανήκε σε καμία πλευρά, ούτε κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παρόλα αυτά, έχει σχέση και με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη. Για εβδομάδες υποτίθεται ότι ταξιδεύει πέρα δώθε μεταξύ Κίεβου, Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συναντήθηκε επίσης με τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η ρωσική πλευρά είπε ότι ο Αμπράμοβιτς βοήθησε «σε ορισμένες επαφές μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Για να δημιουργήσει τέτοιες διασυνδέσεις, χρειάζεται την αναγνώριση και από τις δύο πλευρές. Και στην περίπτωση του Αμπράμοβιτς, αυτό το έχει πετύχει
Μίλησε με τον Ζελένσκι
Ο Ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη σε υπηρεσία για την ουκρανική πλευρά και διαπραγματεύτηκε με την αντιπροσωπεία τους στις αρχές Μαρτίου. Μαζί με άλλους δύο άνδρες φέρεται να παραπονέθηκε για συμπτώματα δηλητηρίασης μετά τη συνάντηση. «Δεν έβλεπαν για ώρες, το δέρμα τους ξεφλούδιζε», ανέφερε η Wall Street Journal. Ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε τα συμπτώματα δηλητηρίασης στο BBC. Το Κίεβο, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον αρνήθηκαν πάντως μια πιθανή επίθεση με δηλητήριο , σε μια ασυνήθιστη κοινή εκδήλωση ενότητας.
Οι δηλώσεις των τριών κρατών ενόχλησαν τους εμπειρογνώμονες του ερευνητικού δικτύου Bellingcat , το οποίο επίσης έκανε αναφορά για το περιστατικό. «Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε, αλλά κάτι συνέβη», είπε στον Guardian ο δημοσιογράφος Χρίστο Γκρόζεφ. «Η δόση δεν ήταν αρκετή για να σκοτώσει έναν από τους τρεις. Ο πιο πιθανός στόχος ήταν μάλλον ο Αμπράμοβιτς», είπε ο ερευνητής δημοσιογράφος Γκρόζεφ σε συνέντευξή του στους Times.
Σε μια συνέντευξη με Ρώσους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αποκάλυψε ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν ένας από τους πολλούς επιχειρηματίες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. «Φοβάται τις κυρώσεις, είμαι σίγουρος ότι δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό», είπε ο Ζελένσκι. Επιπλέον, το περιοδικό “Forbes” ανέφερε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε έρθει σε επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο , ήδη την ημέρα της εισβολής, όταν το Κίεβο διέκοψε όλες τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα.
«Συλλογική αμνησία»
Μπορεί όμως η Ουκρανία να τον εμπιστευτεί πραγματικά; «Φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια συλλογική αμνησία», γράφει η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρία Πεβτσικ στο Twitter. Η δημοσιογράφος είναι επικεφαλής του ιδρύματος του Αλεξέι Ναβάλνι και ασχολείται με τη διαφθορά στη Ρωσία εδώ και χρόνια. «Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία», εξηγεί. «O Αμπράμοβιτς είναι το απόλυτο πορτοφόλι του Πούτιν, η απόλυτη πηγή δωροδοκιών, ένας από τους ανθρώπους που παίρνουν και κατέχουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία για τον Πούτιν».
Ο Αμπράμοβιτς ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.Νωρίτερα φέτος, το Forbes υπολόγιζε την περιουσία του σε 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη δύση τον γνωρίζουν πιθανότατα ως ιδιοκτήτη του λονδρέζικου ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι.Αγόρασε τον σύλλογο το 2003 και λέει ότι έχει επενδύσει περισσότερα από 2 δισ. λίρες από τότε. Η Τσέλσι πρέπει όμως τώρα να πουληθεί λόγω των κυρώσεων από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Αμπράμοβιτς μπόρεσε επίσης να συσσωρεύσει την περιουσία του χάρη στο Κρεμλίνο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Πούτιν διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τους ολιγάρχες: Να μπορούν να διατηρήσουν τα πλούτη και την επιρροή τους όσο είναι πιστοί στο Κρεμλίνο. Ο Αμπράμοβιτς έγινε πλούσιος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αγοράζοντας εταιρείες από το ρωσικό κράτος κάτω από την αξία τους, τις οποίες μοσχοπούλησε αργότερα και πάλι στο κράτος. Προφανώς πήρε βοήθεια από τη Μόσχα. Για παράδειγμα, το 1995 ο Αμπράμοβιτς, μαζί με τον επιχειρηματικό του εταίρο Μπόρις Μπερεζόφσκι, εξαγόρασαν τη μισή εταιρεία πετρελαίου Sibneft από το ρωσικό κράτος για μόλις 250 εκατ. ΗΠΑ. Αύξησε τις μετοχές του και πούλησε μεγάλο μέρος του πακέτου του στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom το 2003 για 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η σχέση με το Κρεμλίνο
Όπως αναφέρει το BBC, το ρωσικό κράτος έχασε κάπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια όταν πουλήθηκε η Sibneft στον Αμπράμοβιτς. Τότε, το ίδιο το Κρεμλίνο απέτρεψε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Τον Αμπράμοβιτς μήνυσε αργότερα ο συνέταιρος του Μπερεζόφσκι, ο οποίος με τη σειρά του ένιωσε εξαπατημένος. Δικαστήριο στο Λονδίνο απέρριψε την αγωγή. Ο Αμπράμοβιτς κατέθεσε στη δίκη ότι έδωσε στον Μπερεζόφσκι χρήματα για να δωροδοκήσει αξιωματούχους του Κρεμλίνου.
Προφανώς, ο Αμπράμοβιτς είχε σχέση με το Κρεμλίνο. Το πόσο επηρεάζεται ακόμα από τη Μόσχα σήμερα, είναι δύσκολο να πει κανείς. Η ουκρανική πλευρά τον βλέπει ως κάποιον που μπορεί να μεταφέρει τις θέσεις της «με ανθρώπινη μορφή» στον αρχηγό του Κρεμλίνου , γράφει ο βρετανικός «Guardian». Σύμφωνα με πληροφορίες των «Times», φέρεται να παρέδωσε στον Πούτιν χειρόγραφο σημείωμα του Ζελένσκι. Αν και δικαιολογείται ο σκεπτικισμός, ίσως ο Αμπράμοβιτς προσπαθεί πραγματικά να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Εχει άλλωστε ένα μεγάλο κίνητρο: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Μεγάλη Βρετανία έχουν παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος 49,76%, Πολάκης 42,67% στο 42% της ενσωμάτωσης
- Αυστρία: Το FPÖ κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος με 49%, Πολάκης 44% στο 20% της ενσωμάτωσης
- Εθνική μπάσκετ: Κέρδισε 77 – 67 τη Μεγάλη Βρετανία αλλά…
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 70.152 στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού
- ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι τις 16:00 είχαν ψηφίσει περίπου 53.000 πολίτες
- Ακρίτα εναντίον Πολάκη: Παραιτούμαι και παραδίδω την έδρα εάν εκλεγεί ο Πολάκης
- Συμβαίνουν ακόμα στην Ελλάδα: Γνωστοποίησαν την βιοψία αστυνομικού ένα χρόνο μετά την εγχείρηση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις