Διεθνή

Ρόμπερτ Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Υποτιμήσαμε την επιμονή του πληθωρισμού

Ο αυστριακός τραπεζίτης ήταν ο μόνος που διαφώνησε στη μείωση των επιτοκίων

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές και τις αποφάσεις για τα επιτόκια κρούει το «γεράκι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ρόμπερτ Χόλτσμαν, προειδοποιώντας ότι η «επιμονή» του πληθωρισμού έχει υπολογιστεί εσφαλμένα. «Πιστεύω πραγματικά ότι υποτιμάται πόσο επίμονος είναι ο πληθωρισμός», ανέφερε σε συνέντευξή του στην LT Pulso της Χιλής.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, ήταν ο μόνος που διαφώνησε με τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο, κάτι που ο Χόλτσμαν έκτοτε δικαιολογεί λέγοντας ότι μια πολιτική που εξαρτάται από τα δεδομένα πρέπει να ακολουθεί τα σήματα από τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα.

Ο Χόλτσμαν επισκέφθηκε το Σαντιάγο αυτή την εβδομάδα για να παρακολουθήσει μια συζήτηση για τη νομισματική πολιτική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής.

«Έχουμε δύο κύριες πιθανότητες για κίνηση και λάθη: κινούμαστε πολύ νωρίς ή κινούμαστε πολύ αργά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χόλτσμαν στην LT Pulso. «Και το ερώτημα είναι ποιοι κίνδυνοι εμπεριέχονται και η αίσθησή μου είναι ότι η κίνηση πολύ νωρίς δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους από το να κινηθεί κανείς πολύ αργά».

Η πολύ αργή μείωση των επιτοκίων «μπορεί να δημιουργήσει έναν προσωρινό, κάπως χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «αν κινηθούμε πολύ γρήγορα και στη συνέχεια δημιουργηθεί νέος πληθωρισμός, τότε πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουμε και πάλι τα επιτόκια».

«Αυτό δημιουργεί πολύ περισσότερο θόρυβο και αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει την απόκλιση που παρατηρείται με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – η οποία αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος, ο κ. Χόλτσμαν απάντησε: «Μια μεγαλύτερη διαφορά 0,25% σε σχέση με το επιτόκιο της Fed δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα», είπε, επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια. «Αλλά αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε άλλες τρεις κινήσεις πριν κινηθεί η Fed, αυτό δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ μας και των ΗΠΑ και τότε είναι πολύ πιθανό να έχει επιπτώσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία και, ως αποτέλεσμα, στον ρυθμό πληθωρισμού».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu