Διεθνή

RND: «Διαμάχη Τουρκίας – Ελλάδας – Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;»

Το δημοσιογραφικό δίκτυο RND δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ με τον τίτλο «Διαμάχη Τουρκίας – Ελλάδας: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;». Το δημοσίευμα εξηγεί, παραθέτωντας ερωτήσεις και απαντήσεις, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών.

Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Ερντογάν με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει: «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή», έγραψε ο ιστορικός Ράιαν Τζίνγκερας, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ακαδημία Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.

To μετάλλιο του Νομπέλ Ειρήνης

To κύριο θέμα σχολιασμού πάντως στο γερμανόφωνο Τύπο είναι η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης που φέτος δόθηκε στο Λευκορώσο δικηγόρο Άλες Μπιαλιάτσκι, τη ρωσική ΜΚΟ Memorial και το ουκρανικό Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών. Η Süddeutsche Zeitug σχολιάζει: «Είναι ένα σημάδι ότι το βραβείο απονέμεται για δεύτερη χρονιά στην κατηγορία «Ανελευθερία και καταπίεση από τη Ρωσία».

H Rhein Neckar Zeitung της Χαϊδελβέργης αναδεικνύει μια διαφορετική πλευρά και γράφει: «Η τριάδα των πυρηνικών όπλων, από τον Πούτιν μέχρι τον Ζελένσκι και τον Μπάιντεν, αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Σε αντίθεση με την κρίση της Κούβας πριν από 60 χρόνια, οι δύο από τους τρεις προέδρους έχουν ήδη κάνει λόγο για ενδεχόμενο πυρηνικό επιθετικό πόλεμο. Που θα οδηγήσει αυτό;

Σε κάθε περίπτωση όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. (…) Ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει σε ένα στάδιο όπου η μια λεκτική κλιμάκωση ακολουθεί την άλλη. Κανένα Νομπέλ Ειρήνης δεν μπορεί να κάνει τίποτα όσο εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία καταπατούν όλες τις αξίες».  

Όλο και πιο ακριβό το φυσικό αέριο

Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και γράφει: «Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν πρόβλημα για την ΕΕ. Μακροπρόθεσμα δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώσει διπλάσια από τους Ασιάτες και δέκα φορές περισσότερο από τους Αμερικανούς. Ωστόσο, το να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να το αντισταθμίσει με ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου είναι καθαρή φαντασία.

«Η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει κανένα τίμημα», λέει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεν έχει επιλογή. Εάν η ΕΕ δεν πληρώσει το ζητούμενο τίμημα, τα πλοία με το LNG που είναι άμεσα απαραίτητο θα καταφύγουν σε άλλα λιμάνια. Είναι απλό, το φυσικό αέριο είναι πολύ περιορισμένο, επομένως οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Εάν η ΕΕ θέλει να αλλάξει κάτι, μπορεί να κάνει μόνο δύο πράγματα βραχυπρόθεσμα: εξοικονόμηση φυσικού αερίου και να σταματήσει να αυξάνει την τιμή στην παγκόσμια αγορά, ανταγωνιζόμενα τα κράτη της ΕΕ το ένα το άλλο. Αυτό αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε πλαφόν».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu