Διεθνή

Reuters: Η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει τα «παγωμένα» 300 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Θα επιμείνει, όμως, ότι μέρος των χρημάτων θα δαπανηθεί στο ένα πέμπτο της χώρας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας

Η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία 300 δισ. δολαρίων που έχουν «παγώσει» στην Ευρώπη για την ανοικοδόμηση στην Ουκρανία, αλλά θα επιμείνει ότι μέρος των χρημάτων θα δαπανηθεί στο ένα πέμπτο της χώρας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας, είπαν τρεις πηγές στο Reuters.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν τις πρώτες απευθείας συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στις 18 Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία και τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσαν ότι ελπίζουν να συναντηθούν σύντομα.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία 300-350 δισ. δολαρίων, κυρίως ευρωπαϊκά, αμερικανικά και βρετανικά κρατικά ομόλογα που τηρούνται σε ευρωπαϊκό αποθετήριο τίτλων.

Ενώ οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, μια ιδέα που έχει τεθεί στο τραπέζι στη Μόσχα είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προτείνει τη χρήση ενός μεγάλου μέρους των παγωμένων αποθεμάτων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες ή στη Ρωσία. Πριν από ένα χρόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα κόστιζε 486 δισ. δολάρια.

Οι πηγές μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα των συζητήσεων και επειδή οι συζητήσεις είναι προκαταρκτικές. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα χρήματα για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως και μπορεί να δώσει μια εικόνα για το τι συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα, τη στιγμή που ο Τραμπ πιέζει για πρόσβαση των ΗΠΑ σε ουκρανικά ορυκτά για να αποπληρώσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει εάν η ιδέα της χρήσης των παγωμένων κεφαλαίων συζητήθηκε μεταξύ των ομολόγων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη συνάντηση της Σαουδικής Αραβίας.

Η G7 δήλωσε το 2023 ότι τα ρωσικά κρατικά κεφάλαια θα παραμείνουν παγωμένα έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει πει ότι θα ήθελε η Ρωσία να επιστρέψει στην G7.

Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα δεν συμμετείχε σε καμία συνομιλία για την άρση των κυρώσεων ή το ξεπάγωμα των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τα σχέδια χρήσης των κεφαλαίων της στην Ουκρανία ισοδυναμούσαν με ληστεία.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Τίποτα για την Ουκρανία και την ΕΕ δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία και την ΕΕ», δήλωσε η Ανίτα Χίπερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόνισε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη βοηθούν την Ουκρανία να ενισχύσει τη θέση της πριν από τη διεξαγωγή οποιονδήποτε συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου γύρου κυρώσεων στη Ρωσία.

Τα δεσμευμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης στη Δύση με ορισμένους να προτείνουν να δοθούν ουσιαστικά στην Ουκρανία μέσω ενός περίπλοκου «δάνειου επαναπατρισμού».

Πηγή με γνώση των συζητήσεων στη Μόσχα είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δεχθεί να κατευθυνθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ώς και τα δύο τρίτα των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν εγγυήσεις λογοδοσίας.

Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να πάνε στα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, τα οποία η Ρωσία θεωρεί τώρα ότι είναι μέρος της επικράτειας της, σημείωσε η πηγή.

Μια άλλη πηγή με γνώση των συζητήσεων είπε ότι η Μόσχα θα συμφωνούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιο ποσοστό θα δεχόταν να επενδυθεί στην ουκρανική επικράτεια.

Δύο πηγές τόνισαν ότι ήταν σημαντικό να συζητηθεί ποιες εταιρείες θα λάβουν μελλοντικά συμβόλαια για εργασίες ανοικοδόμησης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu