Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων «θα επιτρέψει την Ελλάδα να απαλλαγεί από τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρώπης», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο πρακτορείο
Η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης (μνημόνιο) έως το 2031, ανέφεραν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Oι πληρωμές, οι οποίες θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις των 5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος 10 χρόνια προτού λήξουν τα δάνεια, πρόσθεσαν οι πηγές.
Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των πρόωρων αποπληρωμών αλλά επιβεβαίωσε ότι τα δάνεια θα εξοφληθούν νωρίτερα.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απαλλαγεί από τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε. εντός των επόμενων ετών. Είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος» τόνισε.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να πέσει κάτω από το 140% έως το 2027, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.
Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί απότομα από τότε που η Ελλάδα ανέκτησε το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και τώρα είναι χαμηλότερο από την Ιταλία. Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 135% έως το 2027, δυνητικά πάνω από την Ιταλία, της οποίας το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 138% του ΑΕΠ το 2026 .
Η κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2009 όταν η κυβέρνηση ανακάλυψε μια τεράστια τρύπα στα οικονομικά της χώρας, που προκλήθηκε από δεκαετίες φοροδιαφυγής και διογκωμένων δημοσίων υπηρεσιών.
Καθώς η κρίση απείλησε να εκτροχιάσει την οικονομία της ΕΕ, η Ελλάδα έλαβε τρία προγράμματα διάσωσης από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεταξύ 2010 και 2015, αξίας 280 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα εξόφλησε το ΔΝΤ το 2022 και μέχρι το τέλος του 2024 είχε εξοφλήσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρώτο πακέτο διάσωσης των 53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πληρωθούν πλέον μέχρι το 2031.
Πολλοί Έλληνες που έχασαν τα πάντα στην κρίση εξακολουθούν να παλεύουν με χαμηλότερους μισθούς και πληθωρισμό. Ωστόσο, η οικονομία έχει ανακάμψει και η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,3% φέτος, διπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Καθώς το χρέος των μεγάλων οικονομιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, αυξάνεται εν μέρει λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα μείωσε το χρέος της κατά περισσότερες από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, στο 147% του ΑΕΠ.
Ο δεύτερος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το χρέος θα υποχωρήσει το 2024 σε απόλυτα νούμερα για πρώτη φορά από τότε που η χώρα βγήκε από το τρίτο μνημόνιο, στα 365,8 δισ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πάσχα: Κλειστές τράπεζες για τέσσερις ημέρες και για δυο καταστήματα και σούπερ μάρκετ
- Μητσοτάκης στο Monocle: Θα ανανεώσω την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ το 2026
- Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα κρυπτονομίσματα»
- Μητσοτάκης για ψηφιακό φροντιστήριο: Ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές να ετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές
- Aegean: Αεροπορική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα ελληνικά νησιά
- Θεοδωρικάκος για δασμούς: «Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να μείνει αλώβητη»
- Τραμπ: Εξαιρεί τώρα smartphones, υπολογιστές και ημιαγωγούς από τους «ανταποδοτικούς» δασμούς
- Ξενοκώστας (ΟΝΕΧ): «Προτείνω να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις