Αγορές

Reuters για την αναβάθμιση από Fitch: Στους κορυφαίους διεθνείς δείκτες τα ελληνικά ομόλογα

Το ελληνικό χρέος διαπραγματεύεται ήδη με πιο ευνοϊκούς όρους, αφού η εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο δημιούργησε ελπίδες ότι θα ακολουθήσουν οι αναβαθμίσεις, τονίζει το πρακτορείο

Την επανεισδοχή των ελληνικών ομολόγων στους κορυφαίους διεθνείς δείκτες εξαίρει το Reuters, στον απόηχο της ανάκτησης  της επενδυτικής βαθμίδας της Αθήνας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η αναβάθμιση από Fitch, έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης κίνησης από την S&P Global Ratings τον Οκτώβριο και καθιστά τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για ένα ευρύ φάσμα ομολογιακών δεικτών που διαχειρίζονται το Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase, ανοίγοντας τις πόρτες σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί και η Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία και έδωσε την επενδυτική βαθμίδα

Η Fitch αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ και χαρακτήρισε σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Το ελληνικό χρέος διαπραγματεύεται ήδη με πιο ευνοϊκούς όρους, αφού η εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο δημιούργησε ελπίδες ότι θα ακολουθήσουν οι αναβαθμίσεις, τονίζει το Reuters και υπενθυμίζει πως η Αθήνα έχασε την επενδυτική βαθμίδα το 2010, όταν ξέσπασε η δεκαετής κρίση χρέους «αναγκάζοντάς την να υπογράψει διεθνή προγράμματα διάσωσης ύψους περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ για να παραμείνει στη… ζωή».

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της στη βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+.

Είναι ο τέταρτος οίκος που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είχαν προηγηθεί ο Scope Ratings τον Αύγουστο, ο DBRS τον Σεπτέμβριο και ο S&P τον Οκτώβριο.

Ο Fitch είναι, επίσης, ο δεύτερος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, μετά τον S&P, που δίνει την επενδυτική βαθμίδα και αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τις εισροές κεφαλαίων και συμβάλλοντας περαιτέρω στη συγκράτηση του κόστους δανεισισμού.

Oι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Fitch, είναι η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, η ανθεκτική ανάπτυξη, η συνέχεια της πολιτικής και η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu