Και σφυρίζουν αδάφορα
To Reuters με αφορμή την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές δημοσιεύει ένα επικριτικό άρθρο, διαπιστώνοντας το προφανές: οι ηγέτες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής τάξης εξετέθηκαν από την επίθεση της Χαμάς και την απάντηση του Ισραήλ, αναδεικνύοντας τις βαθιές γεωπολιτικές διαμάχες που εμποδίζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να περιορίσουν τους πιο συχνούς οικονομικούς κραδασμούς, ακόμη και όταν υπάρχει σχετική χρηματοδότηση.
Η Χαμάς εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τη στιγμή που ανώτατοι οικονομικοί αξιωματούχοι έφτασαν στο Μαρόκο για τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δεν αναφέρθηκε στη σύγκρουση στις εναρκτήριες δηλώσεις της. Αργότερα, καθώς αυξάνονταν τα αντίποινα του Ισραήλ, είπε κάτι, περιγράφοντας την σύγκρουση ως ανθρώπινη τραγωδία και μια αόριστη πηγή οικονομικής αβεβαιότητας.
Σε ιδιωτικές συνομιλίες στις συναντήσεις, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας ήταν στο επίκεντρο, λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να είναι από μια νέα προσφυγική κρίση έως εμπορικές επιπτώσεις και την απειλή νέων μαχών σε όλη την περιοχή, αναφέρει το Reuters.
«Μπροστά σε ένα μεγάλο παγκόσμιο σοκ όπως αυτό που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και δεν αφορά την κληματική κρίση, αυτοί οι θεσμοί είναι ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε, γι’ αυτό δεν μιλούν καν γι’ αυτό», δήλωσε η Rachel Nadelman, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Λογοδοσίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, η οποία παρακολούθησε για την κοινωνία των πολιτών τις επίσημες εκδηλώσεις στην σύνοδο του ΔΝΤ.
Η αδυναμία απάντησης επεκτάθηκε στις δηλώσεις του προέδρου που εκδόθηκαν από την Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών και τις διευθύνουσες επιτροπές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας , οι οποίες δεν ανέφεραν καν τη σύγκρουση.
Αυτά τα όργανα δεν μπόρεσαν και πάλι να εκδώσουν κοινά ανακοινωθέντα, αντανακλώντας τις εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με πιο πρόσφατη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις διαμάχες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό δίνουν «μάχες» μεταξύ ανακοινώσεων.
Ένας αξιωματούχος της G20 είπε ότι το σώμα έχει σχιστεί εδώ και δύο χρόνια από τον πόλεμο της Ουκρανίας, με ανακοινωθέν μόνο μετά από μια συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί πέρυσι.
«Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι ακόμη πιο αμφιλεγόμενη – σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί συναίνεση», είπε ο αξιωματούχος.
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα αναγνώρισε την Κυριακή ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, μαζί με τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις μάχες στην Αφρική, «ρίχνουν μεγάλες σκιές» στα επιτεύγματα της συνάντησης και προσθέτουν στις οικονομικές προκλήσεις.
«Ξέρετε, χωρίς ειρήνη, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να αποκτήσουν σταθερότητα, ανάπτυξη, να φροντίσουν τα παιδιά τους, να βρουν δουλειά», είπε.
Ωστόσο, οι συγκρούσεις παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Τζος Λίπσκι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ που διευθύνει το Κέντρο Γεωοικονομικής του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Η διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας περιορίστηκε σε καλές κουβέντες και δήθεν οράματα όπως στο «να δημιουργηθεί ένας κόσμος χωρίς φτώχεια σε έναν βιώσιμο πλανήτη» διατυπώνοντας τη νέα αποστολή της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και των ευάλωτων κρατών, μαζί με νέα βήματα για την επέκταση του δανεισμού.
Η διευθύνουσα επιτροπή του ΔΝΤ συμφώνησε να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των ποσοστώσεων μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για να το κάνει χωρίς να προσαρμόσει τη μετοχική της δομή και να δώσει στην Κίνα περισσότερες ψήφους ενώ επιτεύχθηκε ο στόχος συγκέντρωσης κεφαλαίων 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το καταπιστευματικό ταμείο των φτωχων χωρών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Ανακατάληψη των 1.400 μονάδων, «αδύναμος κρίκος» οι τράπεζες – Δυνατά ο ΟΠΑΠ με +3,27%
- Bosch: Προχωράει σε 5.500 απολύσεις εν μέσω κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- ΟΤΕ: Αγορές μετοχών αξίας 6,15 εκατ. ευρώ
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις