Για πώληση και ενοικίαση σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για τη συντήρηση και εξέλιξη της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και της εστίασης, έχει εξελιχθεί την τελευταία τριετία, ειδικά δηλαδή μετά την επέλαση του Covid, η εξεύρεση ικανού εργατικού προσωπικού.
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων το 2024 o πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ότι την περασμένη χρονιά έλειψαν από τα καταλύματα της χώρας πάνω από 50.000 εργαζόμενοι, ενώ το ζήτημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει και φέτος, αν και κατά τους αρμόδιους φορείς, σε μικρότερη έκταση.
Ανοιχτό μέτωπο σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού είναι και η εστίαση, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το 2024 από τους δύο κλάδους λείπουν περί τα 100.000 άτομα, τα οποία δεν καλύπτονται από την εγχώρια προσφορά και για το λόγο αυτό έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο χιλιάδες Φιλιππινέζοι, Πακιστανοί κλπ., μια διαδικασία, ωστόσο, η οποία από έτος σε έτος μπορεί να είναι χρονοβόρα ή και να καθυστερεί.
Η τεχνητή νοημοσύνη και εν γένει η τεχνολογία αποδεικνύεται ότι μπορεί να προσφέρει λύση για αυτό το ζήτημα, η οποία μάλιστα έχει και ελληνική έμπνευση. Αυτή τη λύση φιλοδοξεί να παρέχει αρχικά σε ελληνικές και κατά δεύτερον σε ξένες επιχειρήσεις φιλοξενίας η εταιρεία NGH με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο και ομάδα Ελλήνων μηχανικών.

Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος
Ο εκ των ιδρυτών της NGH Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος αναφέρει στο Financial Report: “Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού, την οποία, λειτουργώντας τα ξενοδοχεία στην Κω, διαπίστωσα σε σημαντικό βαθμό. Παίρνοντας λοιπόν έμπνευση και από διάφορα ταξίδια που έκανα στο εξωτερικό, είχα αυτή την Ιδέα για τη δημιουργία ενός ρομπότ την οποία καταρχήν μοιράστηκα με πολύ γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών, η οποία μου απάντησε ότι χρειάζονταν 18 μήνες για να την υλοποιήσει και σε απαγορευτικό πόσο. Οπότε ξεκινήσαμε από την αρχή με μια ομάδα μηχανικών και στο τέλος του 2023 είχαμε φτιάξει την Clio, το ρομπότ ρεσεψιονίστ, το οποίο μπορεί να κάνει check in σε 12 γλώσσες και μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση“.
Με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος, η χρήση τους είναι πολύ απλή, ενώ φορτίζουν με ηλεκτρικό ρεύμα για μικρό χρονικό διάστημα.
Η Clio ξεκίνησε να μπαίνει σε εφαρμογή στη ρεσεψιόν των ξενοδοχείων Cleopatra λίγους μήνες μετά και η αποδοχή ήταν πολύ θετική, από τους πολίτες. Κατά όσα υπογραμμίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος “Είχαμε πολύ θετικά σχόλια και από πελάτες μεγάλης ηλικίας για την εξυπηρέτηση της Clio, ήταν κάτι που μας έδωσε ώθηση να συνεχίσουμε“. Ακολούθησε η Grace, με ακόμα περισσότερες δυνατότητες και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ενώ διαθέσιμος είναι και ο σερβιτόρος ρομπότ.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο υπάρχει, ήδη, συζήτηση με την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Hotel Brain, η οποία διαθέτει πάνω από 120 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, με στόχο να διοχετεύσει κάποια από τα ρομπότ σε κάποια από αυτά, στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, με τα ρομπότ να έρχονται σύντομα και σε ξενοδοχεία στην Αθήνα. Υπάρχει επίσης και συνεργασία με το Πλαίσιο.

Σερβιτόρος – ρομπότ
Σημειώνεται ότι τα ρομπότ αυτά μπορούν είτε να ενοικιαστούν με την ημέρα, για είτε να αγοραστούν, με τιμές που ξεκινούν από 12.000 ευρώ.
Επόμενο βήμα είναι το ρομπότ καμαριέρα, το οποίο έρχεται φύλακας νυχτερινής βάρδιας, βοηθός σεφ, με στόχο, επίσης, να καλύψει κενά σε αυτές τις ειδικότητες: “Το ρομπότ καμαριέρα θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2025. Θα παίρνει εντολές από ειδικό σύστημα και θα είναι σε θέση να εκτελέσει βασικές εργασίες στους ορόφους και τα δωμάτια, να καθαρίζει τα δωμάτια και τις τουαλέτες, θα κάνει πολλές από τις βασικές δουλειές, το μόνο που δεν θα μπορεί είναι να στρώνει τα κρεβάτια. Γενικά όμως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι όλα αυτά τα ρομπότ λειτουργούν και θα λειτουργούν συμπληρωματικά με την ανθρώπινη παρουσία, δεν έρχονται να την καταργήσουν» επισημαίνει ο εκ των ιδρυτών της NGH.

Καμαριέρα – ρομπότ από το καλοκαίρι του 2025
Η φιλοξενία και η εστίαση, εξάλλου, δεν είναι οι μόνες κατηγορίες που επικεντρώνεται η εταιρεία προκειμένου να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για ρομπότ-υπαλλήλους λιανικής και για εργασίες αποθήκης, ενώ ο πρώτος στόχος της NGH, όσο καινοτόμα και αν ακούγεται αυτή η διαδικασία, είναι καταρχήν η ελληνική επικράτεια, για την κάλυψη θέσεων σε ξενοδοχεία ακόμα και στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια ο προσανατολισμός, μέσω συνεργασιών με εταιρείες που ήδη συμπράττουν με την NGH, είναι η Μέση Ανατολή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις