Διεθνή

Ρέιτσελ Ριβς (Βρετανίδα ΥΠΟΙΚ): Μπορεί να βρεθεί συμφωνία με τον Τραμπ για να αποφευχθούν οι δασμοί

Προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο

Η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για να αποφύγει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισήγαγε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η χώρα της δεν σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία”, δήλωσε η Ριβς στο podcast The Political Party το βράδυ της Δευτέρας, πριν την υπογραφή των δυο εκτελεστικών διαταγμάτων για την επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές των δύο μετάλλων στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα σχετικά με πιθανά αντίποινα, είπε: “Δεν πιστεύω στους δασμούς. Δεν θέλω να δω περισσότερους δασμούς”.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η εμπορική της σχέση με τις ΗΠΑ – η οποία είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένη όσον αφορά τα υλικά αγαθά – θα την ευνοήσει, καθώς επιδιώκει εξαίρεση από τους γενικούς δασμούς του Τραμπ, οι οποίοι, σύμφωνα με τη βρετανική χαλυβουργία, θα αποτελέσουν “καταστροφικό πλήγμα” για τη βιομηχανία.

Οι ελπίδες αυτές ενισχύθηκαν όταν ο Τραμπ δήλωσε ότι θα δώσει “μεγάλη προσοχή” στην εξαίρεση του αυστραλιανού χάλυβα από τους δασμούς λόγω του εμπορικού πλεονάσματος που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του είχε συμφωνήσει σε μια εξαίρεση, αλλά ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις.

“Το ισορροπημένο εμπόριο – αυτό δηλαδή που έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, δεν υπάρχει πλεόνασμα ή έλλειμμα, το εμπόριο μας είναι λίγο πολύ ισορροπημένο – δεν παρουσιάζει πραγματικά πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω δασμών ή οποιουδήποτε άλλου είδους φραγμών”, δήλωσε η Ριβς.

Είπε ότι περίπου το 10% του χάλυβα που παράγεται στη Βρετανία εξάγεται στις ΗΠΑ και ότι η Βρετανία εισάγει επίσης χάλυβα από τις ΗΠΑ. Και ενώ η ΕΕ δήλωσε ότι θα απαντήσει με “αποφασιστικά αντίμετρα”, η Ριβς εκτιμά ότι τα αντίποινα δεν θα βοηθήσουν τη βρετανική οικονομία.

“Αν φορολογήσουμε τα αγαθά που προέρχονται από την Αμερική, οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι άνθρωποι στη χώρα μας που αγοράζουν αυτά τα αγαθά […] Είναι χειρότερο και για την Αμερική, επειδή τα πράγματα εκεί θα γίνουν πιο ακριβά. Αυτό ανεβάζει τον πληθωρισμό: εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό”.

Η Ριβς δήλωσε ότι θα προβάλει αυτό το επιχείρημα στον ομόλογό της στην Ουάσινγκτον, τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ – τον οποίο πρόκειται να συναντήσει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 στο Κέιπ Τάουν αργότερα αυτόν τον μήνα. Είπε ότι ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στον Τραμπ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διεθνή

close menu