Διεθνή

Regling: Η Ελλάδα πρέπει να δώσει κίνητρα στις ξένες επενδύσεις

Τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της Ελλάδας γνώρισε μεγάλη μείωση κεφαλαίου και χρειάζεται επενδύσεις για την ανοικοδόμησή του, δήλωσε ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, του ESM, Klaus Regling, στην 24η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής, το ποσοστό επένδυσης παραμένει πολύ κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, συγκρατώντας την πιθανή ανάπτυξη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε διαρθρωτικές πρωτοβουλίες φιλικές προς την ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει κυρίως να στοχεύουν στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της χώρας αντί να εστιάζουν στα βραχυπρόθεσμα οφέλη, ανέφερε ο Regling.
Οι εγχώριες και ξένες επενδύσεις πρέπει να δοθούν κίνητρα, επίσης μέσω περισσότερων δημόσιων επενδύσεων.
Από αυτήν την άποψη, αναγνωρίζονται τα βήματα της κυβέρνησης για περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για την άρση των διαρθρωτικών εμποδίων, αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις.
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει επίσης η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζεται στην έκθεση «Πισσαρίδης», η οποία προτείνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ανέφερε ο Regling.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, την τελευταία φορά που παρακολούθησε το Economist Roundtable κανείς δεν σκεφτόταν την πανδημία.
Τώρα έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από τότε που ο κορωνοϊός έφτασε στην Ευρώπη.
Αναμφίβολα βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, και δεν αναμένει ότι οι οικονομικές επιδόσεις στη ζώνη του ευρώ θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την κρίση πριν από το 2022, το νωρίτερο.
Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους, η ευρωπαϊκή οικονομία υπέστη μια βίαιη κατάρρευση.
Αφού η οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της τον Απρίλιο, είδαμε σαφή σημάδια ανάκαμψης από τον Μάιο και μετά.
Πολλοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά τους επόμενους τρεις μήνες.
Ωστόσο, η ανάκαμψη έχασε και πάλι δυναμική τον Αύγουστο, καθώς η αβεβαιότητα για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας παραμένει υψηλή σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η πανδημία – αν και ήταν συμμετρικό σοκ – είχε διαφορετικές οικονομικές επιπτώσεις σε διαφορετικά κράτη μέλη.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οικονομικού κατακερματισμού μεταξύ των χωρών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν σημαντικό να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την πρόληψη των στρεβλώσεων στην ενιαία αγορά της ΕΕ και των αποκλίσεων στη νομισματική ένωση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu