Τα γεγονότα που άρχισαν να εκτυλίσσονται στην πρωτεύουσα του Βελγίου από το πρωί της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου, είναι εφάμιλλα σφιχτοδεμένου κινηματογραφικού σεναρίου, με πολύ σασπένς, αδιάφθορους εισαγγελείς, μηχανισμούς εξουσίας και λαμπερούς πρωταγωνιστές.
Τίτλος του θρίλερ, Qatargate και κεντρικά πρόσωπα το ζευγάρι γνωστό ως οι “ωραίοι των Βρυξελλών”, Εύα Καϊλή δηλαδή και Φραντσέσκο Τζόρτζι, και σε ρόλο κλειδί ο αποκαλούμενος “εγκέφαλος”, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι.
Το ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Le Soir, που σε συνεργασία με τον φλαμανδόφωνο ιστότοπο Knack, αποκάλυψε πρώτη την υπόθεση, διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.
Τον περίμεναν στο γκαράζ
Ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΜΚΟ Fight impunity, είχε μπει στο στόχαστρο των εισαγγελέων από τα μέσα Ιουλίου. Ο φάκελος, είχε λάβει εξαρχής τη σήμανση embargo, κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία με τα οποία προοδευτικά εμπλουτιζόταν για να χτιστούν οι κατηγορίες σε βάρος του, δεν κοινοποιούνταν στη βάση δεδομένων της βελγικής αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.
Για τους ανακριτές της Κεντρικής Υπηρεσίας για την Καταστολή της Διαφθοράς (OCRC) που διευθύνουν την έρευνα υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, η κατάσχεση του τηλεφώνου του Τζόρτζι και η προσαγωγή του για ανάκριση, ήταν ύψιστης σημασίας.
Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, άνδρες των ειδικών μονάδων της αστυνομίας περίμεναν από τα χαράματα να τον δουν να αναχωρεί από την κατοικία του ζευγαριού στην οδό Wierz. Μόλις εμφανίστηκε στο γκαράζ του ευρωκοινοβουλίου έπεσαν κυριολεκτικά πάνω του. Το γραφείο του σφραγίστηκε αφού προηγουμένως κατασχέθηκαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Ήταν η πρώτη από τις συνολικά 16 εφόδους σε 14 σημεία των Βρυξελλών.
Το γραφείο του Τζόρτζι δεν ήταν το μόνο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο έγινε έρευνα. Την επίσκεψη του ειδικού κλιμακίου αστυνομίας και ομοσπονδιακής εισαγγελίας δέχθηκαν και άλλοι βοηθοί ή σύμβουλοι που εργάζονται στο ευρωκοινοβούλιο.
Η έφοδος στο διαμέρισμα
Η δεύτερη πράξη διαδραματίζεται όμως σε μια κατοικία. Η απτή απόδειξη που αναζητούσαν βρέθηκε στο σπίτι του 67χρονου Ιταλού Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή (2004 – 2019) και προέδρου της ΜΚΟ Fight impunity: 600 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.
Ανακριτές και εισαγγελείς τον θεωρούν τον “εγκέφαλο” σε αυτή την υπόθεση που την χειρίζονται ως “εγκληματική οργάνωση” χρηματοδοτούμενη από τρίτο κράτος, εν προκειμένω το Κατάρ, για να επηρεάζει πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται, ότι το διάστημα 2017 – 2019, ο Παντσέρι ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ευρωκοινοβουλίου, ενώ υπήρξε πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ.
Το 2017, μάλιστα, μετά από έρευνα της επιτροπής Olaf για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε απορρίψει έφεση που είχε ασκήσει ο Παντσέρι κατά απόφασης του 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που τον υποχρέωνε να επιστρέψει 83.764 ευρώ αχρεωστήτως εισπραχθέντα.
Έχει πάει μεσημέρι Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου και στις Βρυξέλλες ο εισαγγελέας διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, που λατρεύει τους συμβολισμούς -λογοτέχνης ο ίδιος γαρ- γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Τα κλιμάκια που διενεργούν τις εφόδους έχουν ήδη στα χέρια τους χιλιάδες ευρώ σε μετρητά και πολλά τεραμπάιτ δεδομένων.
Οι έφοδοι συνεχίζονται σε πολλές διευθύνσεις με κοινό σημείο ότι ανήκουν σε στελέχη, εργαζομένους, λομπίστες, οργανώσεις που συνδέονται με την ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών.
Η σύλληψη του πατέρα της Καϊλή
Τώρα μεταφερόμαστε σε ένα άλλο σημείο των Βρυξελλών. Εκεί είναι που ξεπετιέται ένα περιστατικό που οι εισαγγελείς δεν είχαν προβλέψει. Ο απρόβλεπτος παράγοντας, ένας απροσδόκητος δευτεραγωνιστής με κρίσιμο ρόλο, δεν είναι κάποιος με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σύμβουλος, λομπίστας ή εκλεγμένος. Είναι μια θεαματική ανατροπή που κάθε σκηνοθέτης θα ήθελε στην ταινία του.
Ο 65άρης κύριος που βγαίνει από το ξενοδοχείο Sofitel στην καρδιά του quartier européen των Βρυξελλών, δεν είναι άλλος από τον πατέρα μιας κυρίας με ηχηρό όνομα στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς είναι μία εκ των 14 αντιπροέδρων του, της Εύας Καϊλή.
Ο Αλέξανδρος Καϊλής έχει καταλύσει στο ξενοδοχείο λίγες ημέρες νωρίτερα μαζί με τη σύζυγό του. Ο πεθερός του Φραντσέσκο Τζόρτζι, μεταφέρει μια βαλίτσα με ροδάκια, τύπου καμπίνας. Τίποτα το ιδιαίτερο. Ένας ταξιδιώτης στις Βρυξέλλες, τι πιο συνηθισμένο. Μόνο που η βαλίτσα είναι “τίγκα” στα χαρτονομίσματα. Χαρτονομίσματα σε δεσμίδες των 50 ευρώ.
Κλιμάκιο που έχει λάβει την πληροφορία για τις ξαφνικές κινήσεις του, βρίσκεται εκεί την ώρα που βγαίνει από το ξενοδοχείο και τον συλλαμβάνει. Όποιος κι αν είναι ο όρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας έμπειρος σεναριογράφος, για τη γλώσσα της δικαιοσύνης υπάρχει μόνο ένας: “συνελήφθη επ’ αυτοφώρω”. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, οι ανακριτές συνειδητοποιούν ότι η βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή έχει καταρρεύσει.
Πριν από αυτό το ανατρεπτικό περιστατικό στην πορεία των εφόδων, δεν είχε σχεδιαστεί έφοδος στο σπίτι της Εύας Καϊλή. Ποιος ειδοποίησε τον πατέρα της; Από ποιον διέρρευσε η έφοδος στο γραφείο του Τζόρτζι; Ήταν δημοσιογραφική διαρροή; Είναι ερωτήματα στα οποίοι οι Βέλγοι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν την υπόθεση αναζητούν απαντήσεις.
Στο κέντρο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, κινητοποιούνται άμεσα καμιά δεκαριά αστυνομικοί που επέστρεφαν από τις πρώτες πρωινές έρευνες. Για την περίσταση, συνοδεύονται από τον επικεφαλής εισαγγελέα διαφθοράς Κλεζ αυτοπροσώπως. Η διεύθυνση της Εύας Καϊλή δεν ήταν στο αρχικό τους πρόγραμμα και όπως θα μάθαιναν λίγο αργότερα, οι εκπλήξεις της ημέρας δεν είχαν τελειώσει.
Μετρητά σε πολυτελείς τσάντες και δώρα με υπογραφή Κατάρ
Σε αυτή την κατοικία, οι ερευνητές θα ανακαλύψουν ολόκληρες τσάντες με μετρητά. Οι πολυτελείς τσάντες και ταξιδιωτικοί σάκοι επενδυμένοι με δεσμίδες χρημάτων.
“Αυτά είναι πράγματα που παρατηρούνται γενικά σε έρευνες σε σπίτια εμπόρων ναρκωτικών”, θα πει αργότερα στους δημοσιογράφους της Soir μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Τα μετρητά είναι μοιρασμένα σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή.
Το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν εξοπλισμένο με δώρα που έφεραν την υπογραφή της χώρας που είναι ύποπτη για διαφθορά: μετάλλια ή άλλα τιμαλφή που της είχε προσφέρει το Κατάρ.
Τα στοιχεία ήταν πολλά όσες και οι ερωτήσεις των ανακριτών προς το ζεύγος Καϊλή -Τζόρτζι όλο το σαββατοκύριακο, που κατέληξε στην μετατροπή των προσαγωγών τους σε συλλήψεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500
- Καναδάς: Πέντε ειδησεογραφικά ΜΜΕ μηνύουν την OpenAI για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
- Νάγκελ (ΕΚΤ) για γαλλικά ομόλογα: Δεν διασώζουμε μεμονωμένες χώρες
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη σχεδόν 1% για τον Stoxx τον Νοέμβριο
- Attica Πολυκαταστήματα: Μας έβαλαν πρόστιμο 400.000 ευρώ για μηδενικό τζίρο
- ΕΛΙΝΟΙΛ: Μειωμένα κατά 5% στα 7,73 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
- Attica Bank: Ασκήθηκαν 359,4 εκατ. δικαιώματα, αντιστοιχούν σε 1,25 δισ. νέες μετοχές
- Δείτε live: Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις