Διεθνή

Qatargate: Άρχισε να «καρφώνει» για να μειώσει την ποινή ο Παντσέρι – Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας

Ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος εγκέφαλος του Qatargate, συμφώνησε να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές με αντάλλαγμα την επιβολή μικρότερης ποινής, δήλωσε ο Βέλγος εισαγγελέας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Παντσέρι θα λάβει μειωμένη ποινή, η οποία θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βελγική L’ Echo, ο Παντσέρι και η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ήρθαν σε συμφωνία, που δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, ώστε ο πρώην ευρωβουλευτής να πέσει «στα μαλακά».

Ο κεντρικός ύποπτος για το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου Qatargate δηλώνει πλέον «μετανοημένος» και συνεργάζεται με τη δικαιοσύνη. Παραδέχεται ότι συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση και ότι είχε ενεργό ρόλο στην υπόθεση διαφθοράς.

Οι δικηγόροι του, Mes Laurent Kennes και Marc Uyttendaele, υπέγραψαν συμφωνία με την ομοσπονδιακή εισαγγελία την Τρίτη το απόγευμα που προβλέπει πενταετή κάθειρξη, με έκτιση πραγματικής ποινής ενός έτους πίσω από τα κάγκελα είτε με βραχιολάκι. Η συμφωνία προβλέπει και πρόστιμο 80.000 ευρώ, με αναστολή όμως στην καταβολή των 4/5. Θα του κατασχεθεί επίσης ένα εκατομμύριο ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 600.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από το σπίτι του.

Ο Παντσέρι, μεταδίδει η Le Soir, δεσμεύεται να προβεί σε ουσιαστικές, ειλικρινείς και πλήρεις αποκαλύψεις σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων και, κατά περίπτωση, και τη δική του έναντι των αδικημάτων που αναφέρονται στις κατηγορίες.

Με υπόμνημα που κατέθεσε δεσμεύεται να δώσει πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη, τις διαδρομές χρήματος που ακολουθούνταν, την εμπλοκή στην υπόθεση ατόμων γνωστών μέχρι σήμερα ή όχι, καθώς και τα ανταλλάγματα που τους παρέχονταν.

Κατά την πρώτη του ακρόαση, ο Παντσέρι είχε «δώσει» τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ισχυριζόμενος ότι του κατέβαλε 120.000 έως 140.000 ευρώ. Μετά από αυτές τις δηλώσεις ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του κ. Ταραμπέλα.

Προσεχώς ο Παντσέρι, ως συνεργάτης της δικαιοσύνης πλέον, θα προσέλθει για νέα ακρόαση.

Υπέγραψε μνημόνιο

Μνημόνιο με τις βελγικές αρχές υπέγραψε ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας.

H εισαγγελία αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη.

» Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

» Αυτό αναφέρεται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι «ο Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

– τον τρόπο λειτουργίας,

– τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,

– τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,

– τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,

– τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

» Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ” συμειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι «είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου “pentiti” [σημ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία], ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu