Επιχειρήσεις

Πυρετός από deals για τη ΔΕΗ

Μια χρονιά με αρκετές δυσκολίες λόγω της ενεργειακής κρίσης, κλείνει για τη ΔΕΗ με ένα μπαράζ νέων συμφωνιών που ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών για την εταιρεία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την πρώτη μεγάλη διεθνή εξαγορά, η οποία θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα για τη ΔΕΗ καθώς η ελληνική εταιρεία θα βρεθεί με σημαντικά πάγια σε μια αναπτυσσόμενη αγορά με σημαντικές προοπτικές όπως αυτή της Ρουμανίας.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικότητας για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα διαπραγματευτεί με την Enel μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιήσει το due diligence για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Σημειώνεται ότι η Enel είχε εισέλθει στη Ρουμανία το 2005 και έχει στη χώρα καθετοποιημένη παρουσία στην διανομή, την εμπορία και τις ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των δικτύων διανομής που είχε σπάσει σε γεωγραφικά κομμάτια, η Enel είχε αγόρασε σε διαφορετικά κύματα ιδιωτικοποιήσεων την περιοχή Muntenia Sud, δηλαδή την περιοχή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Βουκουρέστι, την περιοχή Banat, που περιλαμβάνει την Τιμισοάρα δηλαδή τη βιομηχανική ζώνη της χώρας και την περιοχή Dobrogea που περιλαμβάνει την Κοστάντσα δηλαδή το τουριστικό κομμάτι της χώρας.

_x000D_

Πρόκειται για τις 3 περιοχές φιλέτα με συνολικό δίκτυο 130 χιλιάδες χλμ και ηλεκτροδοτούμενους περί τα 3 εκατ. κατοίκους. Επίσης η Enel διαθέτει παρουσία στην εμπορία με περίπου 2,5 έως 3 εκατ. πελάτες σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο μέσω των εταιρειών Enel Energie και Enel Muntenia. Τέλος στις ΑΠΕ η Enel διαθέτει περίπου 600MW σε λειτουργία καθώς επίσης και ένα χαρτοφυλάκιο 5GW κλεισμένων έργων.

_x000D_

Η δεύτερη σημαντική συμφωνία για τη ΔΕΗ ανακοινώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου και αφορά στην εξαγορά από την επιχείρηση του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία “Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.” και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 29% της ίδιας εταιρείας. Η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% και θα συμμετέχει στο νέο σχήμα.

_x000D_

Η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Τα οφέλη από την κατασκευή της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής:

_x000D_

– Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης 

_x000D_

– Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού

_x000D_

– Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.

_x000D_

Τέλος, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την Αλεξανδρούπολη στις 23 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη μεγάλη συμφωνία με τη Mytilineos για την ανάπτυξη, κατασκευή και  πώληση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210MW στη Ρουμανία.

_x000D_

Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη MYTILINEOS, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή.

_x000D_

Τα εν λόγω έργα βρίσκονται στη νότια περιοχή της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Kinisis, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 (Ready to Build) ισχύος 130 MW. Τα υπόλοιπα 80MW θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν έως το 1ο τρίμηνο του 2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu