Ελλάδα

Πυρά στη Βρετανική κυβέρνηση για την στάση Σούνακ και “παγκόσμιο” κύμα διαμαρτυρίας για την επιστροφή των μαρμάρων

Οι Βρετανοί πιστεύουν ότι ο Σούνακ προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση για εσωτερική κατανάλωση, καθώς βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από το Εργατικό Κόμμα

Σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και του Λονδίνου προκάλεσε η ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για διπλωματική απρέπεια κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το Λονδίνο υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών, στη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών. «Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει, ούτε θα μπορούσε να ισχύει», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

«Αξιολύπητη» χαρακτηρίζει, εν τω μεταξύ, τη στάση του Ρίσι Σούνακ ο ηγέτης των Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ενώ σε ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου τονίζεται ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην Βρετανία κάνουν λόγο για αποτυχημένη διπλωματία του Ρίσι Σούνακ αφού προσπάθησε να δείξει με αυτή την κίνηση μία σκληρή στάση, προκειμένου να υπογραμμίσει την αντίθεσή του με το να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση για εσωτερική κατανάλωση, καθώς τα ποσοστά του κόμματός του βρίσκονται σταθερά 20 μονάδες πίσω από αυτά του Εργατικού Κόμματος.

«Σαφώς υπάρχουν εσωτερικοί λόγοι και το 2024 είναι έτος εκλογών και ο Σούνακ είναι αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις… αλλά η συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζεται» τόνισε την Τρίτη ο Δημήτρης Τσιόδρας, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού.

O Ζακ Γκόλντσμιθ, πρώην υπουργός Επικρατείας, που είχε παραιτηθεί επί κυβέρνησης Σούνακ, κατηγόρησε τον Bρετανό πρωθυπουργό ότι προσβάλει τη χώρα και υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρίσι Σούνακ σνομπάρει αρχηγό κράτους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Σούνακ φαίνεται να έχει σκληρύνει τη θέση της. Ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ είπε ότι «η κυβέρνηση εξέθεσε πολύ ξεκάθαρα τη θέση της για τα Γλυπτά, η οποία είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου». Και ο εκπρόσωπος του Σούνακ, Μαξ Μπλέιν, είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει δάνειο χωρίς οι Έλληνες να αποδεχθούν ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος κάτοχος» των αρχαιοτήτων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Την ώρα που στην Ελλάδα, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης συντάσσονται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, απέναντι στον Σούνακ, στη Μεγάλη Βρετανία το θέμα των Γλυπτών διχάζει το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη. Αντιδράσεις καταγράφονται και στον βρετανικό Τύπο, με τους Times να γράφουν ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ το Politico κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία του Σούνακ».

Παράλληλα, δημοσκόπηση που διενεργείται στο yougov.co.uk, δείχνει πως το 66% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Σούνακ έπρεπε να δει τον Μητσοτάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξήγησε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα και να το γενικεύσει συνολικά απέναντι σε ένα Κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση.

Η Αθήνα απαιτεί εδώ και καιρό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέρος των ζωφόρων που κοσμούσαν τον Παρθενώνα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου για περισσότερο από δύο αιώνες.

Βικτόρια Χίσλοπ: «Μεγάλο λάθος του Σούνακ- Θα έχει αντίδραση από τους Άγγλους»

Την ενέργεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συζήτησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σχολίασε η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, χαρακτηρίζοντάς τη «μεγάλο λάθος».

Βικτόρια Χίσλοπ: Πολλοί Άγγλοι πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα

«Είναι σοκαριστικό. Αυτό είναι η μόνη λέξη. Είναι ένα μεγάλο λάθος για τον Σούνακ, πολύ αγενής και δεν είναι η πρώτη φορά που το έχουν πει αυτό για παράδειγμα, όπως έγινε με τη Μόνα Λίζα έτσι είναι με τα Γλυπτά του Παρθενώνα» τόνισε η Βικτόρια Χίσλοπ στο Πρώτο Πρόγραμμα μετά την ξαφνική ακύρωση από τον Βρετανό Πρωθυπουργό της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προκάλεσε πλήθος αρνητικών αντιδράσεων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, η Βικτόρια Χίσλοπ σημείωσε ότι «ήμουν χθες στον πρέσβη της Ελλάδας στο σπίτι του, και ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκεί και ένας ένας όταν μιλούσαν όλοι, το θέμα ήταν η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έχουμε μια μεγάλη φιλία και τώρα κάνει ο πρωθυπουργός μας στην Αγγλία κάτι τέτοιο. Δεν έχω λόγια. Είναι πάρα πολύ κακό πράγμα, αλλά την ίδια στιγμή νομίζω ότι θα έχει αντίδραση από τους Άγγλους, μια πολύ αρνητική αντίδραση, γιατί γενικά πάρα πολλοί Άγγλοι τώρα πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα. Δεν είναι μειονότητα. Είναι πολλοί άνθρωποι και κάθε χρόνο πιο πολλοί. Λοιπόν, νομίζω είναι ένα λάθος».

Η ίδια δήλωσε πολύ αισιόδοξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, και μάλιστα τώρα ακόμα περισσότερο, μετά τη στάση του κ. Σούνακ. «Όχι αύριο, όχι μεθαύριο, όχι σε μερικούς μήνες, αλλά σε μερικά χρόνια, νομίζω θα έχει πιο πολλή πίεση από το κοινό», λέει η ίδια.

«Σιγά σιγά το θέμα των Γλυπτών δεν θα είναι ένα θέμα πολιτικής, θα είναι θέμα του πολιτισμού, κατά τη γνώμη μου, και όχι μόνο τη δική μου, αλλά πολλών ανθρώπων. Αυτή είναι και η ελπίδα μου», είπε καταλήγοντας η Χίσλοπ, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως η κλοπή των Γλυπτών από τον Ελγιν υπήρξε η έμπνευση για το καινούργιο της μυθιστόρημα, «Το Ειδώλιο», που θα κυκλοφορήσει σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα.

Νία Βαρντάλος: Το δημόσιο μήνυμα στο Βρετανικό Μουσείο

Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και παραγωγός Νία Βαρντάλος δημοσίευσε στο ίνσταγκραμ μια φωτογραφία στην οποία έγραψε:

«Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα εκτιμούσαμε τα κλεμμένα γλυπτά μας πίσω στον Παρθενώνα, όπου ανήκουν. Σας ευχαριστούμε. ~ Ελλάδα Υ.Γ. Θα έρθω να τα πάρω, έχω μεγάλη τσάντα».

Ενώ στη λεζάντα της ίδιας ανάρτησης πρόσθεσε: «Κρατήσαμε θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης»

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu