Τεράστιες είναι οι απώλειες σε παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο που καταγράφουν οι επιχειρήσεις χωρών που εξέρχονται από την κρίση, λόγω της επιλογής τους να προχωρήσουν σε βεβιασμένες προσλήψεις.
Μελέτη της PwC για τις κύριες τάσεις που επικρατούν στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού σήμερα (Key Trends in Human Capital 2014) αποκαλύπτει την τάση πολλών οργανισμών να πραγματοποιούν προσλήψεις αμέσως μόλις επανέρχονται σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που όπως υποστηρίζει έχει τελικά κόστος εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως τονίζεται, οι επιχειρήσεις «νιώθουν» την ανάγκη να αντισταθμίσουν τις περικοπές που πραγματοποίησαν στο ανθρώπινο δυναμικό κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά και να μειώσουν την επίδραση του αυξημένου ποσοστού παραιτήσεων, καθώς οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι που παρέμειναν στις θέσεις τους τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε αρχίζουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες. «Το αποτέλεσμα είναι ένας συνεχώς αυξανόμενος παγκόσμιος πόλεμος προσέλκυσης ταλέντων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιχειρήσεις έχουν πολλά να κερδίσουν αν αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν αυτήν την τακτική. «Οι οργανισμοί που θα πραγματοποιήσουν με επιτυχία τη μετάβαση από τα «ίδια αποτελέσματα με λιγότερους πόρους», όπως γινόταν κατά τη διάρκεια της ύφεσης, σε «καλύτερα αποτελέσματα με τους ίδιους πόρους» θα είναι και εκείνοι που θα πρωταγωνιστήσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο Άντονυ Μπρούς, παγκόσμιος επικεφαλής της PwC στον τομέα των αναλύσεων ανθρώπινου δυναμικού.
Επικεντρώνοντας αρχικά στην επίτευξη ανάπτυξης αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, πριν προβούν στην αύξηση αυτού με πιο αργό όμως ρυθμό, οι οργανισμοί μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση της επένδυσης τους στο ανθρώπινο δυναμικό – δηλαδή το κέρδος που αποφέρει κάθε νομισματική μονάδα που δαπανάται σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η ανάλυση της PwC δείχνει ότι η αποτυχία εφαρμογής των αρχών αυτών της «έξυπνης ανάπτυξης» κοστίζει στους οργανισμούς όλων των κλάδων – ενδεικτικά πάνω από 50.000 δολάρια οριακό κέρδος ανά εργαζόμενο στον τραπεζικό κλάδο και 104.550 δολάρια ανά εργαζόμενο στον κλάδο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Στοιχεία της PwC για την Ευρώπη δείχνουν πώς οι οργανισμοί που εφαρμόζουν τις αρχές της έξυπνης ανάπτυξης πραγματοποιούν υψηλές αποδόσεις και μπορούν να επικρατήσουν στην αγορά. Το καλύτερο τεταρτημόριο αποτελείται από οργανισμούς που πραγματοποιούν προσλήψεις με πιο αποδοτικό τρόπο, συνδυάζουν αποτελεσματικότερα τους εργαζόμενους με τους ρόλους και συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας παρακολουθώντας προσεκτικά τη δέσμευση των εργαζομένων και φροντίζοντας την εκπαίδευση τους.
Τέλος, βάσει των ίδια στοιχείων οι «σωστοί» εργαζόμενοι βρίσκονται ευκολότερα, η απόδοσή τους είναι υψηλότερη, είναι πιο αφοσιωμένοι και πιο παραγωγικοί (το ποσοστό απουσιών στις επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι 2,2% έναντι 3,7% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος) και παραμένουν στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (12 έτη έναντι 7 ετών που είναι ο μέσος όρος).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Blueground: Πάει Κορέα και αναμένει αύξηση κύκλου εργασιών το 2024
- To «Paralimnio» επιστρέφει στα Ιωάννινα – Το ανακαινισμένο fun park νέο τοπόσημο της περιοχής
- Πρώτη δήλωση Φάμελλου, νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: «Θα χτίσουμε ένα νέο, συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ»
- Επίσημο αποτέλεσμα: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 49,41% – Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Φάμελλος με 49,6%, δεύτερος ο Πολάκης με 43,3% στο 75% της ενσωμάτωσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος 49,76%, Πολάκης 42,67% στο 42% της ενσωμάτωσης
- Αυστρία: Το FPÖ κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος με 49%, Πολάκης 44% στο 20% της ενσωμάτωσης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις