Οικονομία

PwC: Αυξάνεται η ανασφάλεια των Διευθύνοντων Συμβούλων

Έκκληση προς το δημόσιο τομέα να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη. Το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο, η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι δεξιότητες αποτελούν τις κυριότερες ανησυχίες των διευθύνοντων συμβούλων. Οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την πρόκληση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε έναν πιο συνδεδεμένο -και από πολλές απόψεις πιο ετερογενή- κόσμο. Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, ο δημόσιος τομέας χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του και να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις για να χτίσει τα θεμέλια της ανάπτυξης. Χρειάζεται επιπλέον να μετρήσει την επιτυχία σε αυτήν την προσπάθεια με έξυπνους τρόπους.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την 19η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους, στην οποία ανταποκρίθηκαν 1.409 συμμετέχοντες από 83 χώρες και 37 κυβερνητικοί εκπρόσωποι και διευθύνοντες σύμβουλοι του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, μόλις το 27% των διευθύνοντων συμβούλων πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί το 2016, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η αισιοδοξία των διευθύνοντων συμβούλων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους είναι, επίσης, συγκρατημένη, με το 35% αυτών παγκοσμίως να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τα έσοδα των εταιρειών τους θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες -σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 39% της περασμένης χρονιάς. Όμως, οι απαντήσεις των διευθύνοντων συμβούλων όσον αφορά τα θέματα που τους προβληματίζουν αναδεικνύουν τους τομείς στους όποιους χρειάζεται να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις. Τα δύο τρίτα των διευθύνοντων συμβούλων βλέπουν περισσότερες απειλές σήμερα για τις επιχειρήσεις τους σε σύγκριση με 3 χρόνια πριν. Το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό περιβάλλον για άλλη μια φορά κατακτά την κορυφή της λίστας, καθώς αναφέρεται από το 79% των διευθύνοντων συμβούλων παγκοσμίως -για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι ανησυχίες για το ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν διογκωθεί.

Όμως, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία έχει σκαρφαλώσει από την τέταρτη θέση που καταλάμβανε πέρυσι στη λίστα των θεμάτων που απασχολούν τους διευθύνοντες συμβούλους στη δεύτερη, υποδεικνυόμενη από το 74% των ηγετών της αγοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα κρίσιμων ανθρώπινων δεξιοτήτων να έχει πέσει από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, συνεχίζει όμως να απασχολεί σχεδόν τα τρία τέταρτα των διευθύνοντων συμβούλων (72%). Η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών εμφανίζεται στην τρίτη θέση στη λίστα των θεμάτων από το 73% των διευθύνοντων συμβούλων. Στην καρδιά όλων αυτών των θεμάτων που απασχολούν την επιχειρηματικότητα βρίσκονται κυβερνητικές πολιτικές.

Κατόπιν της παρουσίασης της Παγκόσμιας Έρευνας της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Κέντρο Έρευνας Δημόσιου Τομέα της PwC δημοσίευσε την πρόσφατη μελέτη του με τίτλο Government & the Global CEO: Redefining success in a changing world. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, όσοι διοικούν τον δημόσιο τομέα χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, σε τέσσερις διαστάσεις: Επαναπροσδιορισμός του σκοπού του δημόσιου τομέα και αποκατάσταση δημοσιονομικής ισορροπίας: καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερο κόστος. ουσιαστική διοίκηση των δημόσιων οργανισμών, δημιουργία θεμελίων για ανάπτυξη και μέτρηση της επιτυχίας με νέους τρόπους.

Ο Κώστας Μητρόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της PwC Ελλάδος σε δηλώσεις του αναφέρει ότι στην Ελλάδα είναι αναγκαία η αναμόρφωση του δημοσίου τομέα και ειδικότερα ο επαναπροσδιορισμός του σκοπού και του ρόλου κάθε δημόσιου φορέα και η ουσιαστική διοίκηση είναι προϋποθέσεις για την πολυπόθητη μεταρρύθμιση».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu