Σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς
Σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς το μέχρι προχθές θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν επηρεάζει τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων, με την πλειοψηφία αυτών να καταγράφει σημαντικές απώλειες, εκτός της τιμής του σιταριού που ενισχύθηκε σημαντικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) για τις καιρικές συνθήκες, οι συνθήκες του El-Ninio διατηρούνται και αναμένεται να συνεχιστούν, με πιθανότητα 60% τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2024.
Για το σιτάρι, η ενίσχυση της ζήτησης αναμένεται να επιδράσει θετικά στην τιμή του. Το πλεόνασμα προσφοράς ζάχαρης δύναται να συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην τιμή της. Για το καλαμπόκι, η ενίσχυση της ζήτησης και η θετική δυναμική του εμπορίου αναμένεται να ευνοήσουν την τιμή του. Η ενίσχυση της παραγωγής πορτοκαλιών και η υποχώρηση της ζήτησης χυμού δύναται να συνεχίσουν να πιέζουν πτωτικά την τιμή του χυμού. Η ενίσχυση του εμπορίου, κυρίως από την Κίνα, και το σχετικά χαμηλό επίπεδο αποτίμησης της τιμής του βαμβακιού πιθανά να ευνοήσουν την τιμή του, με τον κίνδυνο της οικονομικής επιβράδυνσης να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η θετική δυναμική στην τιμή της σόγιας δύναται να επανέλθει λόγω των αυξημένων κινεζικών εισαγωγών και της προοπτικής των μειωμένων καλλιεργειών. Για τα βοοειδή, το πλεόνασμα προσφοράς βοοειδών και το υψηλό επίπεδο αποτίμησης δύναται να συνεχίσουν την εμφάνιση πτωτικών πιέσεων. Οι χαμηλότεροι εμπορικοί δασμοί από την Ινδία και τις Φιλιππίνες δύναται να ενισχύσουν τη ζήτηση και κατ΄ επέκταση την τιμή του, με τον κίνδυνο της μειωμένης παραγωγής, την επόμενη χρονική περίοδο, να απασχολεί την αγορά.
Πτωτική είναι η πορεία του δείκτη αγροτικών προϊόντων. Σε μηνιαίο επίπεδο, η πτώση είναι της τάξης του 3,32%, ανάλογη του δείκτη εμπορευμάτων, που μειώθηκε 4,64%. Πιθανοί λόγοι είναι η υπερβάλλουσα προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, καθώς και τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα (μείωση εισαγωγών και βιομηχανικής παραγωγής, αποπληθωρισμός), με την ανάπτυξή της να παραμένει συγκρατημένη. Σημειώνεται ότι η τεχνική εικόνα του δείκτη παραμένει ουδέτερη, με την τιμή του να βρίσκεται κοντά στον κμο 200 εβδομάδων, ένδειξη πιθανής βραχυπρόθεσμης στήριξης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΝΑΤ: Παρατείνεται η αρμοδιότητά του σε θέματα συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- Αψιμαχίες Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για το 1,5 δισ. ρύπων (σε αξία) που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την απανθρακοποίηση των νησιών
- Ντε Γκίντος: Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων η ΕΚΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κι άλλο 5,5% τα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο – Εκτίναξη 12,9% το κόστος ενέργειας
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- ΕΛΣΤΑΤ: «Κεσάτια» στο λιανεμπόριο – Αύξηση τζίρου 0,4% τον Σεπτέμβριο και 0,8% το γ΄τρίμηνο
- Εμπορικός στόλος: Αύξηση 0,4% στη δύναμή του τον Σεπτέμβριο
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις