Διεθνή

Πτώση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μειώθηκε απότομα στο 6,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε τον Ιούλιο στο 6,8% ετησίως, αλλά ο δομικός παρέμεινε αμετάβλητος, διατηρώντας κάποιες ανησυχίες για την πορεία του. Η πτώση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και χαμηλότερα από το 7,9% του Ιουνίου. Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός ΔΤΚ μειώθηκε 0,4% έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,5%.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός — ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού — παρέμεινε στο 6,9%, αμετάβλητος από τον Ιούνιο και ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη του 6,8%.

«Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε στη μεγαλύτερη καθοδική συμβολή στη μηνιαία μεταβολή των ετήσιων συντελεστών CPIH και CPI. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2023 αλλά λιγότερο από τον Ιούλιο του 2022, οδηγώντας επίσης σε χαλάρωση των ετήσιων ρυθμών πληθωρισμού», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

«Τα ξενοδοχεία και οι μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο ήταν οι κατηγορίες που παρείχαν τη μεγαλύτερη αντισταθμιστική ανοδική συνεισφορά στη μεταβολή του ποσοστού».

Η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική νωρίτερα αυτόν τον μήνα οδήγησε σε διαίρεση ψηφοφορίας για αύξηση του κύριου επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας στο υψηλό 15ετίας στο 5,25% — στη 14η διαδοχική αύξηση στο βασικό επιτόκιο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής έδωσε ελάχιστες ενδείξεις ότι η εποχή των υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να τελειώσει σύντομα, δεσμευόμενη να «διασφαλίσει ότι το τραπεζικό επιτόκιο είναι επαρκώς περιοριστικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Μαζί με τον πληθωρισμό, οι κεντρικοί τραπεζίτες παρακολουθούν την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έδειξε ότι μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,2% τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας πάνω από τις προσδοκίες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Αντίθετα, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς οι μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν 7,8% από έτος σε έτος το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, που είναι ο ταχύτερος ρυθμό αύξησης από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 2001, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ωστόσο, το ποσοστό παρέμεινε κάτω από τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,9% τον Ιούνιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η πτώση του πληθωρισμού έδειξε ότι η δράση της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του «λειτουργεί», αλλά «δεν φθάσαμε στη γραμμή του τερματισμού».

«Πρέπει να επιμείνουμε στο σχέδιό μας για μείωση του πληθωρισμού κατά το ήμισυ φέτος και να τον επαναφέρουμε στο στόχο του 2 τοις εκατό το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Χαντ.

Η κρίση κόστους «δεν έχει τελειώσει»
Με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 6,8% και τους μισθούς να αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, η παρατεταμένη κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να δείχνει σημάδια υποχώρησης, δήλωσε ο David Henry, διευθυντής επενδύσεων στην Quilter Cheviot.

«Τα νοικοκυριά εξακολουθούν να υφίστανται τεράστιες πιέσεις, ωστόσο, και ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να μειωθεί δραματικά, αλλά θα είναι ευχάριστο για εκατομμύρια να δουν τις αμοιβές τους στο σπίτι να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Ο Χένρι σημείωσε ότι οι αριθμοί των επικεφαλίδων λένε μόνο «ένα κλάσμα της ιστορίας», με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και τον πυρήνα του πληθωρισμού να αρνούνται να υποχωρήσουν με νόημα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu