Επιχειρήσεις

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Βιομήχανοι και λιανέμποροι τρέχουν να προλάβουν

Μέσα στο 2024 ή στις αρχές του 2025 στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αναμένεται να ενταχθούν και κλάδοι - έκπληξη όπως αυτός της προσχολικής αγωγής

Πάνω από το 60% της καθημερινής εργασίας των εταιρειών τεχνολογίας αποτελούν το 2024 τα προγράμματα προς πώληση που αφορούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπου σταδιακά μέσα στη χρονιά αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή και άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας, του τουρισμού, της εστίασης, αλλά και της προσχολικής αγωγής.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες λήγουν οι προθεσμίες για ΚΑΔ που αφορούν τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, με τις εταιρείες τεχνολογίας να εργάζονται πυρετωδώς κυρίως για επιχειρήσεις που συνδέονται με τους συγκεκριμένους κλάδους.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, που έχει τεθεί, θα ακολουθήσουν η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση. Μάλιστα, ειδικά για τους νέους κλάδους που προστίθενται στη διαδικασία, υποχρέωση χρήσης της ψηφιακής κάρτας έχουν και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκτός χώρου επιχείρησης. Θα υπάρχει καταγεγραμμένο το ακριβές ωράριό τους, το οποίο και θα πρέπει να τηρείται. Τυχόν καταστρατήγηση του ωραρίου θα εντοπίζεται κατόπιν ελέγχου που θα γίνεται από τους επιθεωρητές εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας έχει ξεκινήσει, ήδη, από την 1η Ιουλίου 2022 από τις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ, επεκτάθηκε από τον Ιανουάριο 2023 στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security).

Εφαρμόζεται, δε, από το Μάρτιο του 2023 στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ).

Στη συνέχεια, μέσα στο 2023 η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται σταδιακά στις τράπεζες, στα σουπερμάρκετ, τις εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), στις ασφαλιστικές εταιρείες και επεκτάθηκε σε ΔΕΚΟ όπως ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

Εκτός τα διευθυντικά στελέχη

Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2023 η ψηφιακή κάρτα δεν εφαρμόζεται σε διευθυντικά στελέχη, και συγκεκριμένα σε υπαλλήλους που:
• Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή είναι πρόσωπα εξουσιοδοτημένα να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα.
• Εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους.
• Είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη.
• Είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη.
• Προΐστανται διευθύνσεων, μονάδων ή τμημάτων ή άλλων αυτοτελών οργανικών μονάδων της επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, εφόσον ο εργοδότης τους εμπιστεύεται την εποπτεία. Εφόσον βέβαια οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του τετραπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου κατώτατου μισθού, αντί του εξαπλασίου που ισχύει σήμερα.
• Αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού, αντί του οκταπλασίου που ισχύει σήμερα.

Ο ρόλος του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

«Ραχοκοκκαλιά» του συστήματος της Ψηφιακής Εργασίας αποτελεί η μετεξέλιξη του ΕΡΓΑΝΗ, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, το ΕΡΓΑΝΗ II είναι σαν μια αξονική τομογραφία της αγοράς εργασίας αποτελώντας τη βάση για τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Κατά όσα έχουν γίνει γνωστά, το ΕΡΓΑΝΗ II έχει κάνει ριζική αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταγραφής του προγραμματισμού καθώς και του πραγματικού χρόνου εργασίας, συνεπώς και των δυνατοτήτων ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.
Με λίγα λόγια: ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας εισάγονται ψηφιακά και είναι διαθέσιμα στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app και σε μορφή ημερολογίου.

Τα κόστη και τα δέλεαρ των εταιρειών

Τόσο οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας του κλάδου, όσο και οι πιο μικρές έχουν μπει, ήδη, από το 2022 στην διαδικασία να προσφέρουν έτοιμα πακέτα λύσεων, τα κέρδη από τα οποία για τις περισσότερες αποτελούν, πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του κύκλου εργασιών τους.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο financialreport.gr στέλεχος της εταιρείας τεχνολογίας Atermon, «το κόστος προκειμένου να ενταχθεί μια εταιρεία στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας ποικίλει ανάλογα με την εταιρεία και συνήθως ξεκινά από ένα ελάχιστο κόστος 2000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει το καταγραφικό μηχάνημα, το λογισμικό το οποίο θα πρέπει να έχουν οι υπολογιστές των εταιρειών, τις κάρτες QR code των εργαζομένων, καθώς και την after sales τεχνική υποστήριξη, η οποία συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Η υποστήριξη αυτή τιμάται σε ετήσια βάση και είναι γύρω στα 400 ευρώ το χρόνο, μετά τους πρώτους μήνες, οι οποίοι συνήθως παρέχονται δωρεάν».

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προχωρούν σε διαφόρων ειδών δέλεαρ που σχετίζονται με προσφορές. Για παράδειγμα η Epsilon Net σε τακτά χρονικά διαστήματα, και ανάλογα με το ποιοι κλάδοι καλούνται να μπουν στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, βγάζει προσφορές με μειωμένες τιμές μέχρι και 20%, με στόχο να προσεγγίσει και πιο μικρές εταιρείες.

Παράλληλα, η Entersoft στη δική της λύση παρέχει δωρεάν επιμέρους κομμάτια της διαδικασίας όπως το ψηφιακό ωράριο, καθώς και το Entersoft Clock για τη σήμανση εισόδου-εξόδου.

Σε μια επιμορφωτική διαδικασία προχωρά τους τελευταίους μήνες η Prosvasis, εταιρεία της Softone προκειμένου να προσεγγίσει όλο και περισσότερες εταιρείες στη δική της λύση σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σε συνεργασία με εξειδικευμένους εργατολόγους, προχωρά σε δωρεάν σεμινάρια που αφορούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας και απευθύνονται στους επιχειρηματίες.

Κατά όσα αναφέρει στο financialreport.gr ο Sales Manager Π. Παπαχρήστος «τα σεμινάρια καταρχήν λειτουργούν επιμορφωτικά για τους επιχειρηματίες σε κλάδους που θα ενταχθούν τους προσεχείς μήνες στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και τους βάζουν σε μια διαδικασία να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο τους. Από εκεί και πέρα, αυτό που κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε συγκεκριμένες προσφορές ανά κλάδο, προκειμένου να επιλέξουν τη δική μας λύση, κάτι το οποίο συμφέρει αν γίνουν μαζικές παραγγελίες από εταιρείες».

Όπως αναφέρει ο ίδιος και το 2024 είναι έτος στο οποίο θα υπάρχει έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά κλάδους όπως η βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, η εστίαση, ενώ ήδη υπάρχει προσέγγιση και σε κλάδους που σταδιακά θα μπουν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας όπως η προσχολική αγωγή.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu