Οικονομία

ΠΣΕ: Εμπιστοσύνη, επενδύσεις, εξαγωγές, το τρίπτυχο της ανάκαμψης

Τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εν αναμονή της έκβασης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, περιέγραψε η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 18 Μαΐου στα γραφεία της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε ότι “το 2015 έκλεισε με ένα ιστορικό ρεκόρ 17,9 δις ευρώ για τις “καθαρές” εξαγωγές, δηλαδή τις εξαγωγές πλην πετρελαιοειδών, ύστερα από αύξηση της τάξης του 8% σχεδόν. Η επίδοση αυτή είναι πραγματική εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε την περασμένη χρονιά: capital controls, επιστροφή στην αβεβαιότητα, νέα σενάρια για Grexit, προσφυγικό, πολιτικο-οικονομική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι η αύξηση των “καθαρών” εξαγωγών προήλθε από τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και την ανάκαμψη της βιομηχανίας, γεγονός που δείχνει ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν και τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς, όταν οι συνθήκες αφήνουν έστω και ένα μικρό περιθώριο ανάληψης δράσης.

Διεθνείς Οργανισμοί προβλέπουν για το 2016 οριακή αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στα επίπεδα του 0,5%. Αλλά εκτιμούν ότι θα υπάρξει εκρηκτική αντίδραση από το 2017 (+4,2%).

Δυστυχώς, όμως, ένα μεγάλο τίμημα της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι ευνοεί τη δυσπιστία και την επιφυλακτικότητα. Αυτό αποτυπώνεται, πέρα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που όλοι ζούμε, και στα στοιχεία της πορείας των εξαγωγών από τις αρχές του χρόνου, με τις έντονες διακυμάνσεις και τις συχνές εναλλαγές προσήμων.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει ευτυχή για την Ελλάδα κατάληξη, σε συνδυασμό με τις θετικές ειδήσεις από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές Τράπεζες, θα υπάρξει έντονα ανοδική κίνηση για την ελληνική οικονομία. Μόλις χθες ακούσαμε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων, κ. Λόη Λαμπριανίδη τις λεπτομέρειες γύρω από το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που με θετικά σημεία και τις αδυναμίες του, δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας και προσδοκιών για λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Προσωπικά, θα επιμείνω να τονίζω ότι η χώρα έχει πλέον περισσότερο από ποτέ ανάγκη ένα “ελληνικής ιδιοκτησίας” Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, που να κινείται στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγέων”.

Προϋποθέσεις ανάκαμψης

Συνοψίζοντας τις προτάσεις του ΠΣΕ για το άμεσο προσεχές διάστημα, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, ανέφερε τα εξής:

Την ανάγκη άμεσης εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, την ώρα που μόνο οι καθυστερούμενες επιστροφές ΦΠΑ αγγίζουν το 1 δις ευρώ.
Την άμεση ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και την επιτάχυνση προκηρύξεων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με επίκεντρο την εξωστρέφεια και στόχο την επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας.

Την προώθηση φιλοαναπτυξιακών ρυθμίσεων για τα “κόκκινα δάνεια”

Την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές, με ειδική πρόβλεψη για το “φρέσκο” χρήμα που εισέρχεται στη χώρα από τις εξαγωγές.
Την εδραίωση μεταρρυθμίσεων εξάλειψης γραφειοκρατικών εμποδίων που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, έναντι παλινδρομήσεων όπως συνέβη με το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των Τελωνείων.

Την παροχή κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με αποτελεσματική αξιοποίηση και της Δημόσιας περιουσίας.

Υπέρ start-ups και clusters οι νέες δράσεις του ΠΣΕ

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης του προσεχούς 12μήνου, η Κυρία Σακελλαρίδη έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΣΕ την ανάπτυξη συνεργιών για την υποστήριξη start-up επιχειρήσεων και την ίδρυση clusters εξωστρέφειας, που στόχο θα έχουν την επέκταση της εξαγωγικής βάσης της χώρας και τον εμπλουτισμό των εξαγώγιμων αγαθών της, με νέα προϊόντα υψηλής ποιότητας και καινοτομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος ήδη έχει συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και εξειδικευμένους φορείς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Σακελλαρίδη, σημείωσε ότι “8 χρόνια ύφεσης, έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, έχουν προκαλέσει την απώλεια 1,5 εκατ. θέσεων εργασίας στη χώρα, έχουν οδηγήσει στη μετανάστευση πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Η εικόνα της οικονομίας της χώρας μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις καμένη γη. Ας ελπίσουμε οι εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγικών, υπό καθεστώς εξαιρετικής πίεσης, να επιβεβαιώσουν αυτό που λέει ο σοφός λαός: ότι δηλαδή από το κάρβουνο βγαίνει διαμάντι”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu