Ελλάδα

Προβλήματα στις εξαγωγές φρούτων λόγω Χούθι, ενδεχόμενο αύξησης τιμών και στις λαϊκές

Με σκεπτικισμό βλέπουν οι καταναλωτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Αναταράξεις λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών, καθώς εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω ακρίβεια και επάρκεια προϊόντων

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι καταναλωτές για τα λαχανικά και τα φρούτα του καθημερινού τραπεζιού, την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, προκαλώντας ένα ντόμινο εξελίξεων. Παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στη διεθνή διακίνηση των προϊόντων λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Αυτές οι δύο καταστάσεις συνδυαστικά έχουν δημιουργήσει ανησυχία σε φορείς και καταναλωτές για την επάρκεια των προϊόντων πρώτης ανάγκης όπως φρούτα και λαχανικά και για το ενδεχόμενο ότι μπορεί να προκληθεί νέος κύκλος ακρίβειας για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, κάτι που έχει, ήδη, ξεκινήσει και είναι έντονο από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο FinancialReport ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) Δημήτρης Μουλιάτος, “θεωρώ ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχουν επηρεάσει ούτε τις τιμές, ούτε την επάρκεια στις λαϊκές αγορές τις τελευταίες ημέρες. Αφενός ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε χειμερινούς μήνες και κάποια βασικά προϊόντα έχουν απόθεμα, αφετέρου συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα από πλευράς αρκετών παραγωγών. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που δεν είναι εποχής πχ κεράσια, εννοείται ότι αυτά δεν θα τα βρει κάποιος σε οικονομική τιμή, καθώς δεν είναι η εποχή τους. Από πλευράς ΠΟΣΠΛΑ είμαστε στο πλευρό των παραγωγών, αλλά και σταθερά θέλουμε να παραμείνουμε δίπλα στον καταναλωτή που στις λαϊκές αγορές μπορεί να βρει οικονομικά, ποιοτικά και φρέσκα προϊόντα“.

O Δημήτρης Μουλιάτος, Πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ

Προσθέτει, δε, πως ούτε η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αρνητική επιρροή στα προϊόντα που βρίσκονται στην παρούσα φάση στις λαϊκές αγορές λέγοντας “αν κάποιος θέλει να φάει πατάτες Αιγύπτου ή μάνγκο, ναι, ίσως θα καθυστερήσει να τα φάει λόγω όσα συμβαίνουν εκεί“.

Συμπληρώνει, όμως, ότι στις ελληνικές λαϊκές υπάρχουν οικονομικές εναλλακτικές για τον καταναλωτή και οι οποίες αυξήσεις κυρίως αφορούν τα σούπερ μάρκετ, τα οποία συχνά προμηθεύονται για να τοποθετήσουν στα ράφια τους προϊόντα εισαγωγής.

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγοράς Ελλάδος, Άγγελος Δερετζής αναφέρει για το ίδιο θέμα στο FinancialReport.gr ότι είναι ορατός ο κίνδυνος τόσο περαιτέρω ακρίβειας, όσο και έλλειψης σε καθημερινά προϊόντα αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών. “Οι αγρότες διεκδικούν κάποια βασικά πράγματα, κάποιες μειώσεις υπηρεσιών και προϊόντων τα οποία συνδέονται με τον κύκλο ζωής στο χωράφι. Το κύμα ακρίβειας έχει σαρώσει τα πάντα. Πλέον οι παραγωγοί μας εγκαταλείπουν το επάγγελμα τους ή παράγουν μικρότερες ποσότητες, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. Αν αυτά που ζητούν οι παραγωγοί από την πολιτεία δεν γίνουν, τότε μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και για ενδεχόμενη ανεπάρκεια κάποιων προϊόντων. Αν όμως τελικά προχωρήσουν από πλευράς πολιτείας, τότε θα σημάνουν αυτόματα 30% μείωση στις τιμές των λαϊκών αγορών“.

O Άγγελος Δερετζής, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγοράς Ελλάδος

Ο ίδιος σημειώνει, επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες η αγορά να πλημμυρίσει από εισαγόμενα προϊόντα.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, μετά από την πανελλήνια σύσκεψή τους στη Λάρισα τις προηγούμενες ημέρες, οι αγρότες αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ως εκ τούτου, συμφώνησαν να κλείσουν τους δρόμους με τρακτέρ σε εθνική, επαρχιακή και τελωνεία ταυτόχρονα, ενώ μέσα σε αυτή την εβδομάδα ζεσταίνουν τις μηχανές τους για να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών την Τρίτη, με τον πρώτο που ανέφερε κάτι σχετικό να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Eιδικότερα, με αφορμή ερώτηση για το ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για την επιστολή αγροτών προς τον πρωθυπουργό με τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Ελήφθη, πράγματι, η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων, ο πρωθυπουργός, προφανώς όπως έχουμε πει πολλές φορές είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους εκπροσωπούν αυτοί που θα συναντήσει. Ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι και αυτοί οι εκπρόσωποι ποιους θα εκπροσωπούν».

Κάθοδος στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών λόγω – και – των Χούθι

Ο τομέας, ωστόσο, που έχει θέμα είναι αυτός των εξαγωγών των ελληνικών φρούτων, ειδικά σε ό,τι αφορά το πέρασμά του από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Εκτιμάται ότι η αποφυγή της διαδρομής Ερυθράς θάλασσας μέσω Σουέζ έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές ακτινιδίων μας προς την Ασία, με αύξηση του κόστους και του χρόνου παράδοσης αλλά και το κόστος προς άλλους υπερπόντιους προορισμούς» επισημαίνει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος της Incofruit.

O Γιώργος Πολυχρονάκης, σύμβουλος της Incofruit

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία: H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 43.375.-12,6% έναντι 49.628 του 2022 σε μια «καταστροφική χρονιά για τις παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες».

Παράλληλα, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9/23-19/1/24 ανέρχονται σε 19.685τ. έναντι 38.046 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Την ίδια ι εξαγωγές αγγουριών 1/9/23-19/1/24 ανέρχονται σε 31.852.τ. έναντι 29.556.την περίοδο 2022/23 καταγράφοντας άνοδο 7,8%.

Εξάλλου, οι μέσες τιμές στις οποίες πωλήθηκαν, στις ευρωπαϊκές παραγωγικές περιφέρειες, τα κηπευτικά (τομάτες, πιπεριές, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες) την δεύτερη εβδομάδα (8-13/1) του τρέχοντος έτους δέχθηκαν μείωση έναντι αυτής της 1ης εβδομάδος με μεγαλύτερη πτώση στις τομάτες.

Παράλληλα, καταγράφεται εξαγωγή πορτοκαλιών με 121.744 τόνους -5,7% έναντι 129.115 τ. και μανταρινιών με 102.507 τόνους -19,8% έναντι 127.777 τ. την περίοδο 2022/23.

Επιπρόσθετα, οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2023 έως και 19/1/2024 ανέρχονται σε 114.992 τόνους +7,6% έναντι 106.867 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2022/23 με τις ποσότητες προς Καναδά 5.016 τ. έναντι 3.949 τ., ΗΠΑ 10.572 τ. έναντι 8.253 τ., Ισπανία 19.701 τ. έναντι 17.318 τ. και Ιταλία 20.862 έναντι 13.741 τ. συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς).

Εξακολούθησαν, δε,  οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία ανερχόμενες σε 5.594 τόνους αλλά επαληθεύεται η πρόβλεψη για μηδενισμό των εξαγωγών μας μετά την είσοδο του Ιράν στην Ινδία καταγράφοντας τις σε 2.211 τόνους -εκ των οποίων οι 1.743 τόνοι από Πέλλα- έναντι 10.709 πέρσι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu