Την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην διαδικασία χρηματοδότησης του Green Deal μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμων τίτλων από τις χώρες- μέλη, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Thierry Breton από το Παρίσι, όπου βρέθηκε πρόσφατα, πρότεινε να αξιοποιηθεί το «φθηνό χρήμα» της ΕΚΤ και να εκδοθούν μακροπρόθεσμα ομόλογα διάρκειας ως 50 χρόνια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι. Παράλληλα πρότεινε για τη χρηματοδότηση του Green Deal να αξιοποιηθούν τα έσοδα ενός νέου φόρου που σχεδιάζει να επιβάλει η ΕΕ, του φόρου άνθρακα στα σύνορα.
Ο Επίτροπος μίλησε για την ανάγκη απελευθέρωσης μη συμβατικών πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο Green Deal, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τονίζοντας ότι σκοπεύει να εξετάσει το Πράσινο Πακέτο τόσο από την πλευρά της βιομηχανίας όσο και από την οικονομική οπτική του. Προειδοποίησε πάντως ότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που διορθώνεται από τη μία ημέρα στην άλλη και ότι δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις, λέγοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ 100 μέτρων. «Έχω βιώσει βιομηχανικές μεταβάσεις. Διαρκούν μια γενιά, 25 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος
Φιλόδοξος ο στόχος του 1 τρισ. ευρώ
O κ. Breton, ο οποίος μέχρι να αναλάβει καθήκοντα στην Κομισιόν, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής ψηφιακής και συμβουλευτικής εταιρίας Atos, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη χρηματοδότηση του νέου πράσινου πακέτου, αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ φιλόδοξος ο στόχος του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία
Για να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση τέτοιου μεγέθους, ο κ. Breton προτείνει την έκδοση πολύ μακροπρόθεσμων ομολόγων, διάρκειας 20, 30 ή ακόμα και 50 ετών, τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα πολύ χαμηλά ή ακόμα και τα αρνητικά επιτόκια του σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά θα ήταν τα καταλληλότερα εργαλεία για τη χρηματοδότηση της οικολογικής μετάβασης.
Λογιστική απεμπλοκή από το εθνικό χρέος
Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με την ΕΚΤ , η οποία αναζητά εργαλεία για να επενδύσει στο πλαίσιο της πολιτικής της για ποσοτική χαλάρωση. Μάλιστα ο Γάλλος Επίτροπος έχει αρχίσει να συζητά το ζήτημα της με τον Ιταλό συνάδελφο του Paolo Gentiloni, ο οποίος είναι ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις.
Στόχος είναι αυτός ο μηχανισμός χρηματοδότησης λογιστικά να από-ενοποιείται στο επίπεδο του εθνικού χρέους, πράγμα που θα επιτρέψει στις πράσινες επενδύσεις να μην προσμετρώνται στον υπολογισμό του ελλείμματος της ΕΕ, καθώς τα ομόλογα αρχικά θα εκδίδονται από τις χώρες-μέλη.
Ο μη συμβατικός μηχανισμός χρηματοδότησης του Πράσινου Deal θα μπορούσε να συμπληρωθεί από τα έσοδα ενός νέου φόρου που σχεδιάζει να επιβάλει η ΕΕ, του φόρου άνθρακα στα σύνορα. Τα έσοδα από τον φόρο αυτό, ο οποίος θα επιβάλλεται στα προϊόντα από χώρες και περιοχές, που δεν τιμολογούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Νετανιάχου: Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο – Ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στο Ιράν
- Το Μεξικό προειδοποίησε τον Τραμπ: Οι δασμοί θα πλήξουν και τις δύο χώρες
- Θεοδωρικάκος για Black Friday: Ενδείξεις για παραβίαση 2.000 κωδικών και έναν influencer που προωθεί προϊόντα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» μετά τις δηλώσεις Τραμπ για δασμούς
- Stellantis: Κλείνει το εργοστάσιο στο Λούτον της Βρετανίας, προς απόλυση 1.000 εργαζόμενοι
- Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελέας άσκησε κατά του πατέρα Αντωνίου
- Gazprom: Κλείνει η στρόφιγγα για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις