Επενδύσεις

Προτάσεις για αγορές Εξωτερικού

Το τελευταίο εξάμηνο (12/10/2014 – 27/4/2015) οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές σημείωσαν αξιοθαύμαστες αποδόσεις.

Η ενδυνάμωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Αμερικάνικης οικονομίας, η αποτελεσματικότητα του QE της FED και τα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν τους σημαντικότερους Αμερικάνικους χρηματιστηριακούς δείκτες σε εξαμηνιαία απόδοση άνω του  7% (DOW JONES + 10,11%, S&P 500 + 11,77%, NASDAQ + 18,83%).

Η πληθώρα ρευστότητας των Αμερικάνικων επιχειρήσεων (αποτέλεσμα του QE) διοχετεύτηκε πρώτιστα σε μετοχικές αξίες και δευτερευόντως στις αγορές κρατικού και εταιρικού χρέους (ομόλογα), χαρίζοντας πολλές συγκινήσεις στους επενδυτές που επέλεξαν τις αγορές αυτές για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια σημείωσαν αποδόσεις που όμοιές τους έχουμε να δούμε πολλά χρόνια (DAX + 26,4%, CAC 40 + 29,5%, FTSE 100 + 11,6%).
Η απόφαση του Κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi να εφαρμόσει χαλαρή νομισματική πολιτική (αντίστοιχη της FED), αγοράζοντας ομόλογα στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ύφεσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, εκλήφθηκε από τις αγορές ως ανακούφιση, οδηγώντας αφενός σε μεγάλη άνοδο τις χρηματιστηριακές αξίες, αφετέρου σε μεγάλη πτώση τις αποδόσεις (yields) των Ευρωπαϊκών κυβερνητικών ομολόγων (ιστορικά χαμηλά επίπεδα).

Με τον τρόπο αυτό ξεχάστηκαν τόσο τα δομικά προβλήματα των Ευρωπαϊκών οικονομιών του νότου, όσο και τα προβλήματα υπερδανεισμού ορισμένων Ευρωπαϊκών κρατών.

Ταυτόχρονα ένα μέρος της αύξησης της κερδοφορίας των Ευρωπαϊκών εξαγωγικών επιχειρήσεων προήλθε από την υποτίμηση του Ευρωπαϊκού νομίσματος σε σχέση με το Αμερικάνικο δολάριο.

Αξιοσημείωτες αποδόσεις πέτυχαν και τα Ασιατικά χρηματιστήρια (HANG SENG + 23,5%, NIKKEI + 38 %, SANGHAI  + 91,2%) λόγω  της νομισματικής χαλάρωσης που εφάρμοσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (υποτίμηση γιεν), συνδυαστικά με την συνέχιση της ανάπτυξης με γοργούς ρυθμούς της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου (Κίνα) και με τα καλά μακροοικονομικά μεγέθη μεγάλων Ασιατικών οικονομιών (Ινδία, Πακιστάν κα).

Για την συνέχεια αναμένουμε από το Αμερικάνικο μέτωπο, πιθανότατα κάποια στιγμή εντός του τρέχοντος έτους, την απόφαση της FED να αυξήσει τα επιτόκια όταν και εφόσον οι συνθήκες της Αμερικάνικης οικονομίας το επιτρέψουν.

Αυτό είναι πιθανόν να αποτελέσει την αρχή ενός profit taking για τις Αμερικάνικες μετοχικές αξίες με μετακίνηση κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια στις αγορές ομολόγων.

Άλλωστε η αρχική ανακοίνωση της πρόθεσης αύξησης  των επιτοκίων δημιούργησε κάποιους τριγμούς στις αγορές, οι οποίες όμως τους ξεπέρασαν γρήγορα.
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι: πότε τα ρευστά διαθέσιμα των Αμερικάνικων επιχειρήσεων θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας τις επενδύσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για την αύξηση της απασχόλησης και την περαιτέρω ενίσχυση της θετικής μεταβολής του Αμερικάνικου ΑΕΠ.
Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δις / μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Το παρόν πρόγραμμα θα επιφέρει αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων οι οποίες αρχικά θα την διοχετεύσουν (ήδη το κάνουν) στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Επομένως και οι δύο προαναφερθείσες αγορές θα κινηθούν ανοδικά το προσεχές διάστημα.

Υποστηρικτικά της ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών θα λειτουργήσουν  και οι αγορές ομολόγων διατηρώντας τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις (yields) στα κρατικά ομόλογα αλλά και την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα εταιρικά ομόλογα.

Δεν αναμένεται καμία αλλαγή στα επιτόκια της ECB μέχρι και την ολοκλήρωση του QE (Σεπτέμβριος 2016).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και πάντα με την επιφύλαξη ότι δεν θα παρουσιαστεί κάποιο έκτακτο – αναπάντεχο γεγονός (πχ. Grexit) ,  αναμένουμε την συνέχιση της ανοδικής κίνησης στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τέλος στις Ασιατικές αγορές με δεδομένη την ποσοτική χαλάρωση από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας και την συνέχιση της ανάπτυξης της Κινέζικης οικονομίας με γοργούς ρυθμούς, αναμένουμε συνέχιση της ανοδικής κίνησης με μικρότερη όμως ένταση σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές αγορές.
Προκειμένου να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, θα επιλέξουμε κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες αφενός ευνοούνται από τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα, αφετέρου έχουν παρουσιάσει μικρότερη άνοδο σε σχέση με τους εξεταζόμενους χρηματιστηριακούς δείκτες κατά το προηγούμενο εξάμηνο, με αρκετές πιθανότητες υπέρ απόδοσης έναντι των δεικτών.

Με κάθε επιφύλαξη και χωρίς η άποψή μας να αποτελεί σύσταση για αγορά ή πώληση μετοχών, οι επιλεχθείσες μετοχικές αξίες είναι οι ακόλουθες :
Toyota Motor Corp. (7203), Estee Lauder (EL US), Anadarko Petroleum (APC US), Suisse Life Holding (SLHN VX) , Erste Group Bank (EBS AV) και Deutche Post AG (DPW GY).

Αϊβαλιώτης Γιώργος
Σύμβουλος Επενδύσεων

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu