Επικαιρότητα

Θεσσαλία – Τρίκαλα: Προς αναζήτηση στέγασης των πλημμυροπαθών

Το μέγεθος της ζημιάς θα είναι ακόμα μεγαλύτερο μετά το τέλος του χειμώνα

Το πέρασμα των δύο θεομηνιών Danel και Elias από τη Θεσσαλία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και στις κατοικίες αναγκάζοντας τους πληγέντες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους διότι είναι ακατάλληλα για κατοίκηση. Ένας αριθμός αστέγων φιλοξενούνται σήμερα σε δομές φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και σπίτια συγγενών, μια εικόνα, όπως εκτιμούν οι τοπικές αρχές που πρέπει να αλλάξει το επόμενο χρονικό διάστημα, αναζητώντας παράλληλα άμεσες λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.

Σε διά περιφοράς συνεδρίαση, όπως ανακοινώθηκε, το Σώμα ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου Τρικκαίων Νίκου Σακκά για την προσωρινή εξασφάλιση αδιάθετων οικιών στις Εργατικές Κατοικίες της Σωτήρας, σε πλημμυροπαθείς του Δήμου. Προηγήθηκε η συνεργασία του δημάρχου με τον πρόεδρο της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη για το θέμα.

Η σύμφωνη γνώμη όλων των συνδυασμών της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης αφορά στην «Έγκριση υποβολής αιτήματος στη ΔΥΠΑ για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης άνευ ανταλλάγματος αδιάθετων διαμερισμάτων στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών Σωτήρας για την προσωρινή στέγαση πλημμυροπαθών».

Στην εισήγηση του κ. Σακκά επισημαίνεται ότι η στέγαση των πλημμυροπαθών γίνεται μεν σε μισθωμένα από τον δήμο ξενοδοχεία, αλλά «προκύπτει η ανάγκη εξεύρεσης μιας πιο μόνιμης λύσης, καθώς η αποκατάσταση των οικιών των πληγέντων και η επιστροφή τους στην κανονικότητα θα απαιτήσει χρόνο. Ύστερα από επικοινωνία με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ διαπιστώθηκε η δυνατότητα προσωρινής παραχώρησης της χρήσης αδιάθετων διαμερισμάτων στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών Σωτήρας, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά οικογένειες πλημμυροπαθών που έχουν ανάγκη στέγασης».

Αυτοψίες σε καλλιέργειες και κτηριακές υποδομές διενεργούνται στη Θεσσαλία, την ώρα που οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία ανέρχονται – με τους έως τώρα υπολογισμούς- σε 1 εκατομμύριο στρέμματα.

Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί πλέον σε μία τεράστια λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν εξαφανίσει ολόκληρες κοινότητες και καλλιεργήσιμα εδάφη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Από τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου υπολογίζεται, ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, όταν θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της ζημιάς, μετά το τέλος του χειμώνα.

Τα μεικτά κλιμάκια, που αποτελούνται από υπαλλήλους της Περιφέρειας του ΕΛΓΑ και του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) ξεκινούν σήμερα τις αυτοψίες και τους ελέγχους σε πάγια και αποθηκευμένα προϊόντα, όπως φυτώρια, αποθήκες προϊόντων (με σιτηρά, ζωοτροφές, λιπάσματα κ.α.).

Τα συνολικά 32 μεικτά κλιμάκια, που αναμένεται να ενισχυθούν και με κτηνιάτρους είναι:

-12 για Π.Ε. Λάρισας

-8 για Π.Ε. Καρδίτσας

-6 στα Τρίκαλα

-6 στη Μαγνησία.

Μέχρι και αυτή την ώρα έχουν κατατεθεί 13.500 αιτήσεις για ζημιές, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20.000.

Συνεχίζεται ο “Γολγοθάς” των κατοίκων στον Βόλο

Σε απόγνωση βρίσκονται την ίδια ώρα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, που είδαν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και τα αυτοκίνητά τους να καταστρέφονται από τη δύναμη του νερού, να χάνονται στη θάλασσα ή να βυθίζονται στη λάσπη.

Όπως μεταδίδει η Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φρόσω Παύλου, η έλλειψη του πόσιμου νερού εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Παράλληλα, η προσπάθεια να καθαρίσει η πόλη του Βόλου συνεχίζεται από δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου στις συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο από τα νερά των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου.

Δεκάδες υδροφόρες με εργαζόμενους στην καθαριότητα πλένουν νυχθημερόν δρόμους και πλατείες για να επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα στον Βόλο.

Άνοιξαν τα σχολεία στην πόλη του Βόλου

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, με το πόσιμο νερό να μην έχει φτάσει ακόμη στις βρύσες των Βολιωτών, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, άνοιξαν χθες το πρωί τα περισσότερα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με ευθύνη του δήμου και με τη διανομή φιαλών με πόσιμο νερό στους μαθητές, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, όπου υπάρξουν προβλήματα θα επιλυθούν άμεσα σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu