Οικονομία

«Προληπτικό φόρο» 26% σε επιχειρήσεις προωθεί η κυβέρνηση

Επιβολη σε επιχειρήσεις φόρου 26% επί της δαπάνης για προμήθειες από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με την Ελλάδα (πχ Κύπρος, Βουλγαρία, Ιρλανδία), ο οποίος θα τους επιστρέφεται αζημίως σε διάστημα 12 μηνών εφόσον αποδειχθεί ότι η συναλλαγή ήταν πραγματική και όχι τριγωνική, προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σφοδρές αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο, με τον ΣΕΒ να ζητά την απόσυρσή του.

Η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις, και αφορά συναλλαγές με χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία οι οποίες έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Πρόκειται για το άρθρο 21 του νομοσχεδίου με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει μεθόδους φοροδιαφυγής που γίνονται μέσω τριγωνικών συναλλαγών με φορολογικούς παραδείσους, αλλά και χώρες με πολύ χαμηλή φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών για το 2014 των χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς περιλαμβάνονται εκτός των άλλων η Αλβανία, η Ανδόρα, η Βουλγαρία, το Γιβραλτάρ, η Ιρλανδία, η ΠΓΔΜ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την απόσυρσή του ζητά ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ έστειλε επιστολή στην Νάντια Βαλαβάνη ζητώντας την απόσυρση της διάταξης αυτής. Σε αυτή επισημαίνει πως «σύμφωνα με την υπό διαβούλευση διάταξη, για τις συναλλαγές αυτές θα πρέπει να καταβληθεί παρακρατούμενος φόρος, τα ποσά του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένης της φύσης της δαπάνης (ναύλοι, πρώτες ύλες, καύσιμα, κλπ).» 

» Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μεγάλη χρονική διάρκεια που τυχόν θα απαιτηθεί για την απόδειξη της αυθεντικότητας της συναλλαγής, θα επιτείνει τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας».

Προσθέτει μάλιστα πως «από νομικής άποψης, η προτεινόμενη διάταξη παραβιάζει τόσο το κοινοτικό δίκαιο, όσο και τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας που έχει καταρτίσει η Ελλάδα με τα περισσότερα από τα κράτη που χαρακτηρίζονται ως ‘προνομιακά φορολογικά καθεστώτα’».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu