Δημοσίευμα ιστοσελίδας φιλοξενεί δηλώσεις πρώην αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θέτουν θέμα ασφάλειας της συμμαχίας ενώ ένας άλλος εμπειρογνώμονας βάζει θέμα επανακρατικοποίησης των λιμανιών
Αιχμές για τον έλεγχο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και του ΟΛΠ από την Cosco αφήνουν πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της ιστοσελίδας euobserver.com, δύο απόστρατοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ μιλούν χωρίς περιστροφές για την αντίθεση της συμμαχίας στον έλεγχο τόσο του ΟΛΘ όσο και του ΟΛΠ, θυμίζοντας την Τροία και τον Δούρειο Ίππο.
Συνδέουν μάλιστα τα δύο λιμάνια με την ιστορία του Παναμά και την επίθεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά της κινεζικής Hutchison, ανοίγοντας την κουβέντα σχετικά με τον έλεγχο των λιμανιών στη Μεσόγειο εν μέσω ταραχών στην περιοχή.
Υπάρχει και μία τρίτη αναφορά του καθηγητή Sidharth Kaushal, ερευνητή στο Russian Defense think-tank στο Λονδίνο, ο οποίος θέτει θέμα επανακρατικοποίησης των λιμανιών.
Πιο συγκεκριμένα, ο απόστρατος ναύαρχος των ΗΠΑ, James Foggo, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «όταν βλέπεις κάποιον ως αντίπαλο, δεν τον εμπιστεύεσαι απαραίτητα, επομένως δεν αισθάνεσαι άνετα με το να έχει τον έλεγχο σε κάτι στο οποίο χρειάζεσαι πρόσβαση» και προσθέτει “θυμηθείτε την ιστορία του δούρειου ίππου”.
Ενας άλλος ο απόστρατος ναύαρχος, ο Ιταλός Giampaolo di Paola δηλώνει επίσης: «Πραγματικά πιστεύω ότι δεν αισθάνεσαι ποτέ άνετα όταν μια βασική εγκατάσταση όπως αυτή [το λιμάνι της Θεσσαλονίκης] ελέγχεται από κάποιον κοντά στο Κρεμλίνο, λαμβάνοντας υπόψη την αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε τρία λιμάνια, του Αιγαίου, της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Οπως αναφέρεται, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα, ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, αλλά που φέρεται να έχει «στενούς» δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο Ιβάν Σαββίδης, ελέγχει τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Πειραιάς ανήκει σε κινεζική εταιρεία (Cosco).
Ο Foggo, ο οποίος διοικούσε τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ μέχρι το 2016 και ο οποίος είναι τώρα πρύτανης του Κέντρου Ναυτιλιακής Στρατηγικής, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την διεκδίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (αναφέρεται στην προσπάθεια της γαλλικής Dreyfus να αποκτήσει συμμετοχή έως 21% μέσω προαιρετικής δημόσιας πρότασης), αλλά υπογράμμισε τη στρατιωτική αξία του.
Και οι δύο προειδοποίησαν ότι ένας εχθρικός διαχειριστής λιμένων θα μπορούσε, θεωρητικά, να βοηθήσει τη Ρωσία ή την Κίνα να κατασκοπεύσουν το ΝΑΤΟ ή να προκαλέσουν προβλήματα.
Ο Foggo είπε ακόμα ότι αποτελούν κίνδυνο τόσο για τη συλλογή πληροφοριών όσο και για τον έλεγχο των πλοίων, για την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις ξηράς κλπ.
Ο di Paola, ο οποίος προήδρευε στην επιτροπή των αρχηγών των εθνικών ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ μέχρι το 2011 και ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας της Ιταλίας μέχρι το 2013, είπε ότι υπάρχουν όρια στον έλεγχο των λιμανιών.
«Εάν ο ιδιοκτήτης του λιμανιού [της Θεσσαλονίκης] έκανε συγκεκριμένες ενέργειες αντίθετες με τα δυτικά συμφέροντα, όπως η διέλευση όπλων στη Ρωσία, είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι μια ισχυρή κυβέρνηση υπέρ του ΝΑΤΟ, θα έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένης της επανεθνικοποίησης», είπε ο Ντι Πάολα.
Στο δημοσίευμα υπάρχουν και άλλες ανάλογες θέσεις όπως για παράδειγμα του καθηγητή Sidharth Kaushal, εμπειρογνώμονα του ναυτικού στο Russian Defense think-tank στο Λονδίνο, ο οποίος έθεσε θέμα επανακρατικοποίησης των λιμανιών.
«Η θέση του λιμένα της Θεσσαλονίκης στην υποδομή που επιτρέπει τη στρατιωτική κίνηση [του ΝΑΤΟ] επιτρέπει, τουλάχιστον, την επιτήρηση και, σε μια πιο ακραία περίπτωση, θα μπορούσε να επιτρέψει [υλικοτεχνική] διακοπή».
“Θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση [των ΗΠΑ] για την ιδιοκτησία στρατηγικών λιμανιών στην Ελλάδα; Αυτό θα ήταν απολύτως συνεπές με τη ρητορική που βγαίνει από την κυβέρνηση Τραμπ [για τον Παναμά]”, είπε ο Kaushal.
Στο δημοσίευμα υπάρχει εκτενής αναφορά για τον Ιβάν Σαββίδη, για το που ζει, τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην Ελλάδα κλπ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο Αλέξης πάει Harvard: Τι αναφέρει το πανεπιστήμιο στην ανακοίνωσή του
- Βαγγέλης Βλάχος: Τι σημαίνει η υπερφόρτωση τόνων αντιφατικών πληροφοριών για τις αμαξοστοιχίες των Τεμπών
- Απεργία στα ταξί της Αττικής στις 19 Φεβρουαρίου
- Καρυστιανού προς πρόεδρο Αρείου Πάγου: Σεβασμός στη Δημοκρατία σημαίνει να σέβεσαι τη Διάκριση των Εξουσιών
- Θεσσαλονίκη: Κλοπή με κρυπτονομίσματα αξίας 53.825 ευρώ
- Miele Hellas : Nέο cluster στα Βαλκάνια με έδρα την Ελλάδα
- Ζελένσκι: Δίνει σπάνιες γαίες στον Τραμπ, δηλώνει πρόθυμος να «ανταλλάξει» το Κουρσκ με τη Ρωσία
- Συνάντηση Λάιεν – Κάλας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο: Είχαμε μια καλή συζήτηση…
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις