Διεθνή

Πούτιν: Μόλις η Γερμανία ανοίξει τη στρόφιγγα του Nord Stream 2, θα αυξηθεί η ροή αερίου στην Ε.Ε.

Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 2 μόλις λάβει το «πράσινο φως» από τη Γερμανία, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στο φυσικό αέριο και τις τιμές ρεκόρ στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου είναι αντιμέτωπες με ένα έλλειμμα 70 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σημείωσε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη αν και η Ρωσία είχε αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να ξεκινήσει γρήγορα να προμηθεύει την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η Gazprom θα μπορούσε να αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου κατά επιπλέον 17,5 δισ. κυβικά μέτρα μέσω του νέου αγωγού «μεθαύριο» αν οι εποπτικές αρχές την ενέκριναν «αύριο».

Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 10% του φυσικού αερίου που έστειλε η Ρωσία στην Ευρώπη και την Τουρκία το 2020.

Yπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. κάλεσε την Τρίτη τις γερμανικές αρχές να επισπεύσουν την πιστοποίηση του Nord Stream 2 πριν από τη διορία της 8ης Φεβρουαρίου.

Όπως τόνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος Βλαντιμίρ Τσιζόφ, μια τέτοια κίνηση θα ωφελούσε τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο Πούτιν είπε ότι περιλαμβάνει μοντέρνες τεχνολογίες και μοντέρνους αγωγούς και πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι 5,6 φορές λιγότερεςαπό ό,τι αν μεταφέρονται μέσω Ουκρανίας.
«Ο Nord Stream 2 σημαίνει μοντέρνες τεχνολογίες και αγωγούς που επιτρέπουν την αύξηση της πίεσης, το αέριο ρέει κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας χωρίς καθόλου εκπομπές. Αυτοί οι σταθμοί συμπιεστών είναι μικρά μίνι εργοστάσια που επίσης “τρέχουν” με αέριο, εκπέμπουν CO2 στην ατμόσφαιρα. Είναι 5,6 φορές λιγότερες εκπομπές από ό,τι αν μεταφέρονται μέσω του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς 
αερίου».
Επισήμανε ότι οι περιβαλλοντολόγοι θα έπρεπε να ζητήσουν το κλείσιμο της μεταφοράς μέσω Ουκρανίας αλλά συμβαίνει το αντίθετο.

Ρωσία και ΗΠΑ βρίσκονται «στο σωστό δρόμο» μετά τη Σύνοδο της Γενεύης

Ο Ρώσος πρόεδρος, τόνισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ βαδίζουν στον σωστό δρόμο μετά τη συνάντηση της Γενεύης ενώ επισήμανε ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι μία υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια κοινότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί ακόμα μία υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια κοινότητα, δήλωσε την Πέμπτη (21/10) ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η πανδημία του κορονοϊού είναι μία ακόμα υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η κοινότητά μας, πόσο ευάλωτη είναι», τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας μιλώντας στο Φόρουμ συζήτησης στο Βαλντάι.

Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει «ακατάλληλες φιλοδοξίες» και να εργαστεί από κοινού για την «απάντηση» στην COVID-19.

 

Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων του κορονοϊού, ξεπερνά σε νούμερα εκείνον με τους νεκρούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο σωστό δρόμο» μετά τη Σύνοδο της Γενεύης.

Ο Πούτιν περιέγραψε την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο ως «εποικοδομητική», λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον φάνηκε να είναι πρόθυμη να αναβιώσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

«Οι διοικήσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας, υλοποιούν τα σχέδιά τους και κινούνται μαζί σε αυτόν τον δρόμο και υπάρχει πάντα ένα σήμα τέτοιας συστημικής φύσης. Το εμπόριό μας, έχει αναπτυχθεί κατά 23% σε πολλές περιοχές. Αυτή είναι μία έμμεση επίδραση, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησής μας στην Γενεύη».

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, «είμαστε στο σωστό μονοπάτι αν και, δυστυχώς, παρατηρούμε παλινδρομήσεις: ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Αυτό επίσης συμβαίνει αλλά ακόμα κινούμαστε σύμφωνα με τις γενικές συμφωνίες», είπε ο Πούτιν.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 16 Ιουνίου, ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκαν στην Βίλα «La Grange» της Γενεύης και συζήτησαν για μία σειρά ζητημάτων όπως οι διμερείς σχέσεις, ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απειλή για την Ρωσία η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Επίσης, ο Πούτιν αποκάλεσε την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ως μία πραγματική απειλή για την Ρωσία.

Μάλιστα ανέφερε ότι η επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου στο Κίεβο, ουσιαστικά ανοίγει τις πόρτες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «αδιέξοδο» καθώς την χώρα «τρέχει» μία ομάδα ατόμων και όχι ο πρόεδρος.

Επίσης τόνισε ότι σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Κίνα δεν δημιουργούν στρατιωτικό μπλοκ, δεν υπάρχουν τέτοιοι στόχοι, κάθε τέτοιος φόβος είναι ανεδαφικός.

Οι κλιματικές παραμορφώσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας συγκεκριμένα πως οι κλιματικές παραμορφώσεις είναι τόσο προφανείς που ακόμη και οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να τις υποβαθμίσουν.

«Οι κλιματικές παραμορφώσεις και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, είναι τόσο προφανείς που ακόμα και οι πιο απρόσεκτοι, καθημερινοί άνθρωποι, δεν μπορούν να τις υποβαθμίσουν», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε:

«Φυσικές καταστροφές, ξηρασίες, τσουνάμι έχουν γίνει σχεδόν κανονικότητα, τα συνηθίζουμε, οποιαδήποτε αντιπαράθεση σε τέτοιες συνθήκες, χάνει το νόημά της».

Συμπλήρωσε δε πως «αρκεί να θυμηθούμε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, τις πυρκαγιές στη Σιβηρία – υπάρχουν πολλά παραδείγματα».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στις δασικές πυρκαγιές «στους γείτονές μας στην Τουρκία», στις ΗΠΑ και γενικότερα στην αμερικανική ήπειρο.

«Οποιαδήποτε γεωπολιτική, επιστημονική και τεχνική, ιδεολογική αντιπαράθεση σε τέτοιες συνθήκες, ορισμένες φορές μοιάζει χωρίς νόημα εάν οι νικητές της δεν έχουν κάτι για να αναπνεύσουν ή να ικανοποιήσουν την δίψα τους», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες αποτυγχάνουν να «υποκαταστήσουν» το Κράτος

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Πούτιν επισήμανε πως προσπάθειες από παγκόσμιες ψηφιακές πλατφόρμες να σφετεριστούν λειτουργίες του κράτους, αποτυγχάνουν, αυτό είναι εφήμερο, όπως ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Προσπάθειες από παγκόσμιες ψηφιακές πλατφόρμες, με όλες τους τις δυνάμεις, και είναι προφανές, το είδαμε στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα αποτυγχάνουν να σφετεριστούν πολιτικές ή κρατικές λειτουργίες. Πρόκειται για εφήμερες προσπάθειες».

Επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι αρχές «έριξαν» τους ιδιοκτήτες αυτών των πλατφορμών μετά από τέτοιες προσπάθειες και το ίδιο γίνεται και στην Ευρώπη.

Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι μόνο τα κράτη είναι η πλέον κατάλληλη δομή σχηματισμού στον κόσμο, είπε ο Πούτιν.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu