Διεθνή

Πούτιν: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024

Συμβολικά ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση ενώ παρασημοφορούσε με το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο της χώρας στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση μέσα στο Κρεμλίνο αφού παρασημοφόρησε με το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο της χώρας – το χρυσό αστέρι του ήρωα της Ρωσίας – στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει ότι “πολλοί άνθρωποι” πιέζουν τον πρόεδρο Πούτιν να είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ανακοινώσει την απόφασή του «όταν το κρίνει σκόπιμο».

Παράλληλα, η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ημερών: από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου.

Η επιτυχία της Ρωσίας στο να παρακάμπτει το πλαφόν της Δύσης στην τιμή πετρελαίου βοηθά στην ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε υποψηφιότητα για να επανεκλεγεί, παρά τα προβλήματα που προκαλούνται από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, επισημαίνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Το ρωσικό κοινοβούλιο όρισε επίσημα την ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς στις 17 Μαρτίου. Ο Πούτιν, που χθες δήλωσε ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχτεί με ρυθμό 3,5% φέτος, αναμένεται ευρέως να είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία.

Η επικεντρωμένη στις εξαγωγές ρωσική οικονομία των 2,2 τρισ. δολαρίων αντιμετώπισε τις κυρώσεις καλύτερα απ’ ό,τι ανέμεναν η Μόσχα ή η Δύση, όταν αυτοί που ήταν αντίθετοι στην εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία θέλησαν να τιμωρήσουν και να απομονώσουν τη Ρωσία του Πούτιν.

Σημαντικό είναι ότι η Δύση δεν κατάφερε να περιορίσει αποτελεσματικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Η Ρωσία ανακατεύθυνε τις εξαγωγές σε προορισμούς, όπως η Κίνα και η Ινδία, και χρησιμοποίησε το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς των λεγόμενων «σκιωδών» στόλων για να παρακάμψει το πλαφόν που επέβαλε η Δύση στην τιμή του πετρελαίου.

Τον Νοέμβριο, τα ενεργειακά έσοδα συνέβαλαν κατά 961,7 δισ. ρούβλια (10,41 δισεκ. δολάρια) στον ρωσικό προϋπολογισμό, συγκριτικά με μόλις 425,5 δισεκ. τον Ιανουάριο.

Με τα έσοδα από το πετρέλαιο να ανακάμπτουν, η βασική πρόκληση για τον Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας θα είναι να διαχειριστεί την έντονη έλλειψη εργατικού δυναμικού, που επιδεινώθηκε από την επιστράτευση της περασμένης χρονιάς και τη φυγή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Άλλα οικονομικά ζητήματα, όπως το αδύναμο ρούβλι, ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια δημιουργούν τον κίνδυνο συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα καθώς η χώρα πάει στις κάλπες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu