Πολιτική

Πόσοι και ποιοι βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και το πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 280 βουλευτές. Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), «παρών» δήλωσαν εννέα βουλευτές (Ποτάμι) και καταψήφισαν 118 βουλευτές (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).

Από την συμπολίτευση απόντες κατά την ψηφοφορία ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος.

Εγκρίθηκαν, επίσης, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη στα άρθρα 21, 31, 35, 39, 42, 43, 44, 51, 53.

Ειδικότερα, τα κόμματα ψήφισαν ως εξής:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε όλα τα άρθρα. Διαφοροποιήθηκε η βουλευτής Αννα Βαγενά, η οποία καταψήφισε το άρθρο 53.
    Η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53, το οποίο υπερψήφισε. Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη καταψήφισε όλα τα άρθρα, διαφοροποιούμενη επί του άρθρου 53 που το ψήφισε το κόμμα της.
    Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 35 και 39.
    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από το 39, το 44 και το 53, τα οποία υπερψήφισε.
    Το Ποτάμι καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 31, 39, 44 και 53.
    Το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά υπερψήψισε το 39, το 43 και το 53 και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 31, 42, 44.
    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53, με το οποίο παρέχεται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής. Παρά την αρνητική ψήφο του έτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, το άρθρο «πέρασε», καθώς υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ, την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.
    Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 35, 39 και 53, στα οποία έδωσε την έγκρισή της.

Επίσης, ψηφίστηκαν οι τροπολογίες, οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο, εκτός από την τροπολογία που ανέστειλλε τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές, η οποία αποσύρθηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε.

Για τον ΦΠΑ

Ως προς τα προαπαιτούμενα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι ως την Παρασκευή, θα έχουν γίνει οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, απέσυρε την τροπολογία για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις ώστε να την επαναφέρει σύντομα σε επόμενο νομοσχέδιο.

Παρ’ ότι ήταν επείγουσα, η τροπολογία αποσύρθηκε κατόπιν εισηγήσεως του προεδρείου της Βουλής, ώστε να διεξαχθεί διάλογος επ’ αυτής, όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιρώνης.

Εξέφρασε ταυτοχρόνως την ελπίδα «να μην χάσει κανείς το σπίτι του λόγω αυτής της καθυστέρησης».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το άρθρο 28 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας, εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με την οποία αλλάζει η χρήση γης σε μια έκταση 640 στρεμμάτων, «χάνεται η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για μια μεγάλη ανάπλαση», ενώ υποστήριξε πως τα 100 από τα στρέμματα αυτά ανήκουν στον ΟΛΠ και με τις αλλαγές στις χρήσεις γης μειώνεται το τίμημα.

«Υπήρχε η δυνατότητα για σημαντική αστική ανάπτυξη με εμπορικές χρήσεις, είχε προταθεί ακόμα και η δημιουργία πίστας ‘Formula 1′, σχέδιο που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές και αντί γι’ αυτό, αποφασίσατε να κάνετε ένα χώρο πρασίνου χωρίς να έχετε τα χρήματα για να το κάνετε» είπε και καταλόγισε στην κυβέρνηση, ότι δεν κατανοεί τους κανόνες με τους οποίους κινούνται οι ξένοι επενδυτές και γι’ αυτό δεν μπορούν να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση του υπουργού Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτη με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη για το εάν υπάρχει ή όχι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η υπουργική απόφαση για την αναστολή των εργασιών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η αφορμή δόθηκε όταν σε μια αποστροφή του λόγου του και απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης τον ρώτησε εάν αισθάνεται την ανάγκη να πει τι έκανε λάθος, και κυρίως στους 2.500 ανθρώπους που περίμεναν κάτω από τις στοές.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος κάλεσε τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «να σταματήσει να υπαγορεύει τις απόψεις του στο ΣτΕ», ενώ αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία είχε επικαλεστεί ο κ. Μανιάτης, τόνισε ότι «το ίδιο το ΣτΕ και ο πρόεδρος του διαψεύδουν το σύνολο των δημοσιευμάτων».

Για «αηθέστατες, εξωκοινοβουλευτικές και αδιανόητες προσεγγίσεις εκ μέρους του υπουργού» και για «μαγκιές και τσαμπουκάδες» που «δεν περνάνε εδώ», έκανε λόγο ο κ. Μανιάτης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να «εφαρμόσει άμεσα όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu