Ανάλογα με την ηλικία αυξομειώνεται ο βέλτιστος αριθμός βημάτων
Η καθιστική ζωή συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα και η παρακολούθηση των βημάτων μας κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης τύπου 2.
Μέχρι τώρα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο βέλτιστος αριθμός βημάτων που θα πρέπει να επιδιώκουν οι άνθρωποι ή αν υπάρχει ένα ανώτατο όριο πέρα από το οποίο τα οφέλη για την υγεία είναι ελάχιστα. Η νέα μεγάλη μελέτη των ερευνητών από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Lodz στην Πολωνία, δείχνει ότι 4.000 βήματα την ημέρα (περίπου 1.500 μέτρα) μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία- αν και όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Maciej Banach, καθηγητή καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Lodz, αξιοποίησαν στοιχεία από 17 προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 226.889 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν για επτά χρόνια κατά μέσο όρο.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Preventive Cardiology», έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου άρχισε να μειώνεται από τα 3.967 βήματα την ημέρα, ενώ τα 2.337 βήματα την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως με κάθε 1.000 πρόσθετα βήματα την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειωνόταν κατά 15%. Αντίστοιχα, με κάθε 500 επιπλέον βήματα την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια μειωνόταν κατά 7%.
«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο το καλύτερο. Διαπιστώσαμε ότι αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία και ανεξάρτητα από το αν ζείτε σε μια εύκρατη, υποτροπική ή υποπολική περιοχή του κόσμου ή σε μια περιοχή με ένα μείγμα κλιμάτων», δήλωσε ο Banach.
«Επιπλέον, η ανάλυσή μας δείχνει ότι απαιτούνται μόλις 4.000 βήματα την ημέρα για να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία, και ακόμη λιγότερα για να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα», σημείωσε.
Για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω 6.000 έως 10.000 βήματα
Για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, η πιο σημαντική βελτίωση της υγείας παρατηρήθηκε στα άτομα που έκαναν καθημερινά 7.000 έως 13.000 βήματα, ενώ για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ήταν μεταξύ 6.000 και 10.000 βήματα.
Η ομάδα αξιολόγησε επίσης τον αντίκτυπο που έχουν τα 20.000 βήματα την ημέρα – που ισοδυναμεί με 14-16 χιλιόμετρα για τον μέσο άνθρωπο – και διαπίστωσε ότι τα οφέλη για την υγεία συνέχισαν να αυξάνονται.
«Δεν παρατηρήσαμε καμία φθίνουσα επίδραση ή κίνδυνο σε καμία από τις ομάδες που ερευνήσαμε», δήλωσε η ομάδα. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα δεδομένα για τους ανθρώπους που κάνουν τόσα βήματα την ημέρα παραμένουν περιορισμένα και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
«Σε έναν κόσμο όπου διαθέτουμε όλο και πιο προηγμένα φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένες παθήσεις όπως η καρδιαγγειακή νόσος, πιστεύω ότι πρέπει πάντα να τονίζουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου – ή και περισσότερο – αποτελεσματικές στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην παράταση της ζωής», τόνισε ο Banach.
«Χρειαζόμαστε ακόμη καλές μελέτες για να διερευνήσουμε κατά πόσον αυτά τα οφέλη μπορεί να υπάρχουν για εντατικούς τύπους άσκησης, όπως ο μαραθώνιος, και σε διαφορετικούς πληθυσμούς διαφορετικών ηλικιών και με διαφορετικά συναφή προβλήματα υγείας. Ωστόσο, φαίνεται ότι, όπως και με τις φαρμακολογικές θεραπείες, θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε την εξατομίκευση των αλλαγών στον τρόπο ζωής», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα αποτελεί πλέον την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο, με 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως να αποδίδονται σε αυτήν.
«Η έρευνα αυτή μας δείχνει πόσο καλό μας κάνει το περπάτημα. Αν τα οφέλη του ήταν συσκευασμένα σε μορφή χαπιού, θα το χαρακτηρίζαμε θαυματουργό φάρμακο», δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Λέιπερ, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.
ΠΗΓΗ: Guardian
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νέο Προϋπολογισμό
- ΠΟΥ: 226 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στο Λίβανο
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα λάβουν χρήματα οι δικαιούχοι για την 5η και την 6η δόση
- Κυρανάκης: «Το πιθανό κύκλωμα πήγε να δηλώσει 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες πάνω από 550.000 τ.μ.»
- Γκιουλέκας: Με χρονικό ορίζοντα το 2070 χρειάζεται να σχεδιάζονται σήμερα οι πόλεις
- Πιερρακάκης: Το θέμα χρηματοδότησης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας έχει δρομολογηθεί
- Northvolt: Παραιτήθηκε ο CEO Πίτερ Κάρλσον μετά την αίτηση πτώχευσης
- Εθνική Ελλάδας: Με αντίπαλο τη Σκωτία για την άνοδο στη League A του Nations League!
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις