Τράπεζες

Πως το ΤΧΣ πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό – Θεατής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο γαϊτανάκι ασύμμετρης πληροφόρησης

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου και κάτω αριστερά ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης και δεξιά ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών να υποκαταστήσει το ταμείο και να «περάσει γραμμή» ότι η συναλλαγή ΤΧΣ - UniCredit με αντικείμενο μετοχές της Alpha Bank είναι «ιδιωτική» και δεν υποχρεούται σε δημοσιοποίηση της προσφοράς της ιταλικής τράπεζας

Τα ευτράπελα στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχουν τελειώσει. Μπορεί η χώρα να έλαβε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα,  αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών ως θεσμός απέχει πολύ από να αναβαθμιστεί σε αναπτυγμένο status.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη  στρατηγική συμφωνία της UniCredit με την Alpha Bank.  Ως γνωστόν,  εκτός από τη συμφωνία που η UniCredit έκανε με την τράπεζα Alpha Bank, ο ιταλικός όμιλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκτήσει μετοχές της Alpha Bank είτε αγοράζοντας από το ΤΧΣ που κατέχει το 9% των μετοχών της τράπεζας ή αν αυτό δεν καταστεί εφικτό  να αποκτήσει ποσοστό μετοχών έως 5% μέσω του Χρηματιστηρίου ή κάποιο άλλο ποσοστό προσυμφωνημένου ποσού σε διάστημα δύο ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΧΣ: Τρέχει και δε φθάνει για το deal UniCredit – Alpha Bank – Δεν ανακοίνωσε τιμή της προσφοράς που γνωρίζουν πολλοί

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Δευτέρας αναφέρει αυτά που ήταν γνωστά από το πρωί της Δευτέρας.

Η συναλλαγή με το ΤΧΣ δεν είναι διασφαλισμένη και γι’ αυτό η UniCredit διατύπωσε εναλλακτική πρόταση. Το ΤΧΣ θα πρέπει να αξιολογήσει την πρόταση, ακολουθώντας μία συγκεκριμένη διαδικασία, που συμπεριλαμβάνει και την διατύπωση ανταγωνιστικών προτάσεων για να μεγιστοποιήσει το όφελος. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αρνηθεί να πουλήσει τις μετοχές εάν κρίνει ως μη συμφέρουσες τις προτάσεις. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα. Οταν ανακοινώθηκε η συμφωνία τη Δευτέρα το πρωί, η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής για να δοθούν υποτίθεται περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθούν οι επενδυτές. Την επόμενη ημέρα,  η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να αρθεί η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Ομως, δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες αλλά απλές διευκρινήσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν ανακοινώθηκε η πιο ουσιαστική πληροφορία στο ευρύ κοινό: το τίμημα ανά μετοχή που η UniCredit προσφέρει στο ΤΧΣ για  την αγορά των μετοχών της Alpha Bank. Το μόνο,  που είπε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel είναι ότι το προσφερόμενο τίμημα εμπεριέχει premium, δηλαδή είναι ανώτερο από την τιμή της μετοχής πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας. Πόσο premium δεν είπε.

Η άρνηση του ΤΧΣ και το ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν υποχέωσε την UniCredit και το ΤΧΣ να ανακοινώσουν το προσφερόμενο τίμημα – εφόσον πρόκειται για δεσμευτική πρόταση – δημιούργησε αμέσως επενδυτές πολλών ταχυτήτων. Το ΤΧΣ γνωρίζει το τίμημα.  Οι τράπεζες επίσης γνωρίζουν το τίμημα. Και όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τη συναλλαγή, σύμβουλοι, ΤΧΣ,  γνωρίζουν το τίμημα. Οι μόνοι που δεν γνωρίζουν το τίμημα είναι ως συνήθως το ευρύ επενδυτικό κοινό, αυτοί  δηλαδή που οι αρχές υποτίθεται προστατεύουν από την ασύμμετρη πληροφόρηση και μεταχείριση.

Στην πράξη δημιουργήθηκαν συνθήκες ασύμμετρης πληροφόρησης στην αγορά, κάτι που φάνηκε και στο Χρηματιστήριο την επόμενη ημέρα με την τιμή της μετοχής της Alpha Bank να κάνει άλμα 12% ενώ την επομένη ημέρα υποχώρησε 3%. Η ασύμμετρη πληροφόρηση διαχύθηκε μέσω δημοσιευμάτων που μετέδιδαν διαφορετικές εκδοχές για το προσφερόμενο τίμημα αλλά και αντικρουόμενες αυθαίρετες εκτιμήσεις. Ορισμένοι έφθασαν στο σημείο να μιλήσουν για discount (δηλαδή για τίμημα μικρότερο από την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήρο), όταν ο ίδιος ο CEO της UniCredit δήλωσε για premium.

Η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και τα περί «ιδιωτικής συναλλαγής»

Το ΤΧΣ παραμένει μουγκό. Και όχι μόνο αυτό. Την Πέμπτη (26/10/2023) το βράδυ συνέβη κάτι περίεργο. Το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ενημερωτικό σημείωμα για λογαριασμό του ΤΧΣ, υποκαθιστώντας τη διοίκηση Ξηρουχάκη και τις υπηρεσίες του ταμείου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δικαιολόγησε αυτή την πράξη διατυπώνοντας ένα προσωπικό συμπέρασμα, περί δυσκολίας επικοινωνίας των δημοσιογράφων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο εκπρόσωπος όμως δεν απάντησε πειστικά στις απορίες των δημοσιογράφων, που ετέθησαν για την παρέμβαση και τα όσα ανερμήνευτα, περιλαμβάνονταν στο ενημερωτικό σημείωμα.

Στο σημείωμα, το υπουργείο Οικονομικών-ΤΧΣ προσπαθεί με υποκειμενικό τρόπο να υποστηρίξει κατά την κρίση του ότι δεν είναι υποχρεωμένο να προβεί σε ανακοίνωση για το τίμημα καθώς θεωρεί την συναλλαγή ιδιωτική. Και ότι η αποκάλυψη του τιμήματος είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του Ταμείου γιατί περιορίζει την δυνατότητά του να διαπραγματευτεί και να μεγιστοποιήσει το τίμημα.

Αδιαφάνεια

Κάποιος άλλος βέβαια θα μπορούσε να υποστηρίξει το ακριβώς αντίθετο. Ότι η αδιαφάνεια, που χαρακτηρίζει την διαδικασία, μπορεί να βλάψει το Ταμείο ενώ ήδη προκαλεί ασύμμετρη πληροφόρηση και ενδεχομένως αξιοποίηση των προνομιακών πληροφοριών που κάποιοι διαθέτουν και θα διαθέτουν όσο κρατάει όλη αυτή η διαδικασία.

Σε ότι αφορά το επιχείρημα περί ιδιωτικής συναλλαγής, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει ότι στα χρηματιστήρια ανακοινώνονται και οι ιδιωτικές συναλλαγές. Τις βλέπουμε στον ηλεκτρονικό πίνακα. Γι΄αυτό οι εταιρείες λέγονται «δημόσιες εταιρείες». Πόσω μάλλον όταν αυτές  αφορούν προτάσεις για συναλλαγές βασικών μετόχων σε τράπεζες.

Εκτός αυτού, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε το Ταμείο να κατηγορηθεί για προνομιακές σχέσεις με υποψήφιους αγοραστές και για πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις.

Η Eurobank 

Το Ταμείο φαίνεται ότι δυσκολεύεται να χειριστεί τις καταστάσεις για τις οποίες υποτίθεται ότι ήταν έτοιμο να ακολουθήσει, δηλαδή την αποεπένδυση από τις τράπεζες.. Κάτι ανάλογο έγινε και στην περίτωση της Eurobank, που το ταμείο έκανε αναφορά σε διαγωνιστική διαδικασία, αλλά ουδέποτε έδωσε αναφορά για αυτή την διαγωνιστική διαδικασία, εάν δηλαδή ενδιαφέρθηκε άλλος επενδυτής , ποιος και υπό ποιους όρους,  εκτός βέβαια από την ίδια την Eurobank, η οποία και αγόρασε τις μετοχές.

Η αμέτοχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 

Όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή που μπορεί και όφειλε να επιβάλει την διαφάνεια και να υποχρεώσει τους συμμετέχοντες να αποκαλύψουν το τίμημα. Το θέμα είναι ότι η πρόεδρος της αρχής διορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών. Άλλωστε αυτά, που το ΤΧΣ υποστηρίζει στο ενημερωτικό σημείωμα για τις ανταγωνιστικές προσφορές – ότι δήθεν δεν θα διαπραγματευτεί αποτελεσματικάδεν έχουν καμία ισχύ, διότι ουδείς εμποδίζει τους υποψήφιους αγοραστές να πλειοδοτήσουν, όπως ακριβώς γίνεται με τις δημόσιες προτάσεις – όπου όλες οι πληροφορίες είναι άμεσες, ίδιες  για όλους προς όλους.

Η σπουδή του ΤΧΣ να δημιουργήσει τετελεσμένα με την βοήθεια του υπουργείου Οικονομικών δείχνει και την αδυναμία να υποστηρίξει μία πλήρως διαφανή και δίκαιη για όλους του επενδυτές διαδικασία.

Ακολουθεί το κείμενο που διοχέτευσε το υπουργείο Οικονομικών για λογαριασμό του ΤΧΣ:

Το γεγονός ότι η Alpha και η Unicredit ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία στην οποία γινόταν και αναφορά σε αγορά του ποσοστού του Ταμείου, δεν υποχρεώνει το Ταμείο να προβεί σε ανακοίνωση πολύ περισσότερο να αποκαλύψει τους ειδικότερους όρους που τυχόν περιλαμβάνονται σε προσφορές που λαμβάνει από ενδιαφερομένους αγοραστές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές είναι απρόσκλητες (unsolicited).  Σε περίπτωση πολλαπλών προσφορών κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση και θα οδηγούσε σε παραπληροφόρηση της αγοράς και του επενδυτικού κοινού χωρίς να εξυπηρετείται κάποιος αντικειμενικός σκοπός διαφάνειας. Τέτοιου είδους προσφορές όπως και η συγκεκριμένη τελούν υπό υποχρέωση τήρησης εμπιστευτικότητας για την προστασία των συμφερόντων των εμπλεκομένων μερών σε αυτό το στάδιο. Στην παρούσα φάση και από την ανακοίνωση των τραπεζών και του Ταμείου φαίνεται ότι αφορά σε  ‘ιδιωτική’ συναλλαγή μεταξύ μετόχων, που δεν αφορά τους άλλους μετόχους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρόταση της Unicredit δεν είναι δεσμευτική για το Tαμείο γιατί το Ταμείο βάση της στρατηγικής του θα πρέπει να ‘τρέξει’ διαγωνιστική διαδικασία πριν λάβει την οριστική απόφαση για την πώληση της συμμετοχής του στην ALPHA BANK. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αποκάλυψη των ειδικότερων όρων είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του Tαμείου σκοπός του οποίου είναι και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του κατά τη φάση της αποεπένδυσης προς  εξυπηρέτηση και του δημόσιου συμφέροντος το οποίο αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο της φύσης του Ταμείου και των διατάξεων πάνω στα οποία στηρίζεται η λειτουργία του. Επομένως, η αποκάλυψη ειδικών όρων και ιδιαίτερα της τιμής στην παρούσα αρχική φάση θα περιόριζε τη δυνατότητα του Ταμείου να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους ενδιαφερόμενους κατά τα επόμενα στάδια της διαδικασίας αποεπένδυσης και να μεγιστοποιήσει τα έσοδα της πώλησης για το Ελληνικό  Δημόσιο .Σε κάθε περίπτωση η τιμή θα ανακοινωθεί πριν την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας όπως προβλέπει η στρατηγική αποεπενδυσης.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu