Με το σύστημα της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατο – με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα τουλάχιστον – τον σχηματισμό μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Σύμφωνα με αναλυτές στους οποίους απευθύνθηκε η «Ναυτεμπορική», αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κυμανθεί από 7% εως 11%, τότε για να λάβει με απλή αναλογική ένα κόμμα την αυτοδυναμία και 151 έδρες, θα πρέπει να λάβει ποσοστό από 45-47% των ψήφων.
Για την ιστορία, αν οι εκλογές του 2019 είχαν διενεργηθεί με απλή αναλογική, η Ν.Δ. με ποσοστό 39,85 % θα ελάμβανε 130 έδρες ενώ απέσπασε 158. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 31,53% κατέλαβε 86 έδρες, ενώ με απλή αναλογική θα είχε 103, το ΚΙΝΑΛ με 8,10% πήρε 22 έδρες και με απλή αναλογική θα είχε 27. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ με 5,15% πήρε 15 έδρες αντί 17 με απλή αναλογική, η Ελληνική Λύση με 3,70% πήρε 10 έδρες αντί για 12 και το ΜΕΡΑ 25 με 3,44% έλαβε 9 έδρες ,αντί για 11 με την απλή αναλογική.
Σε κάθε περίπτωση, στις 22 Μαΐου, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο ηγέτης του πρώτου κόμματος θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή και σε διάστημα τριών ημερών, πρέπει να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Αν η προσπάθεια του πρώτου κόμματος αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου και αν αποτύχει και αυτός, αναλαμβάνει την διερευνητική εντολή ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.
Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αν η Πρόεδρος διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές έως και σε 36 ημέρες
Βουλή για μία ημέρα
Σε αυτή την περίπτωση, θα συνεδριάσει η νέα Βουλή ως τις 2 Ιουνίου, θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί στις 21 Μαΐου, θα εκλεγεί προεδρείο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν ως τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, με λίστα. Στις δεύτερες εκλογές, οι εκλογείς θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους.
Στην κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγέτες των κομμάτων παραδοσιακά σέβονται την «σταυροδοσία» της πρώτης κάλπης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Xρηματιστήριο: Στο 65,7% οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών τoν Οκτώβριο
- Ιταλία: Νέο δικαστικό μπλόκο για την μεταφορά μεταναστών στην Αλβανία
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4 υποψήφιοι για την προεδρία συμφώνησαν για διεξαγωγή debate
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση ΔΕΗ και Μπλε Κέδρος
- Μητσοτάκης: Τηλεφώνησε στον Τραμπ, τον προσκάλεσε στην Αθήνα
- Γερμανία: Η κυβερνητική κρίση παραλύει την οικονομία – «Καμπανάκι» από την Bosch
- Ευρωπαϊκές αγορές: Η εβδομάδα μπήκε με ισχυρά κέρδη – Άλμα 10% από Continental
- Αλλαγές διευθυντικών στελεχών στη Vodafone Ελλάδος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις