Πρόσωπα

Πώς ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου ενισχύει μέσω της γαστρονομίας την luxury ναυτιλία

Ο Κύπριος επιχειρηματίας, εμπνευστής των Easy brands, Στέλιος Χατζηιωάννου

Η προσφορά στον κλάδο των σεφ σε γιοτ είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη ζήτηση

Την ώρα που ο ο τουρισμός πολυτελείας ανθεί όλο και περισσότερο στη χώρα μας, με το ένα πεντάστερο κατάλυμα να ανοίγει μετά το άλλο, μια ακόμα τάση για υψηλά βαλάντια αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια: Το γιότινγκ, είτε μέσω μισθωμένων γιοτ, είτε από ιδιωτικά σκάφη, τα οποία κατέχουν εύποροι επιχειρηματίες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Απαραίτητο, ωστόσο, στοιχείο για την επιτυχία και αυτού του κλάδου του τουρισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο και σε αυτή την περίπτωση εκλείπει για να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η ανάπτυξη.

Ζωντανό παράδειγμα του πόσο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια το γιότινγκ στην Ελλάδα είναι η έναρξη, ήδη από το 2022, ειδικού τμήματος σε γνωστό ιδιωτικό κολέγιο της Αθήνας σε σχέση με τη μαθητεία σεφ σε γιοτ, ένας κλάδος, ο οποίος σύμφωνα με την Γεν. Διευθύντρια του ΒCA College κ. Β. Κωνσταντινίδου «έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και δυστυχώς μέχρι τώρα ελάχιστη προσφορά. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν εξειδικευμένους σεφ στα γιοτ τους και πληρώνουν καλά γιαυτό. Επιζητούν premium υπηρεσίες γαστρονομίας για το ταξίδι τους και προσφέρουν εργασία είτε σε επτάμηνη βάση, είτε καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δηλαδή επαγγελματική εξασφάλιση για όποιον θελήσει να το κάνει».

Κατά όσα τονίζει η κ. Κωνσταντινίδου, και μισθοί είναι, εξάλλου, ιδιαίτερα δελεαστικοί, ανάλογοι, φυσικά, με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι σεφ και ξεκινούν από 3.500 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 5.000 το μήνα, χωρίς να συνυπολογιστούν τα φιλοδωρήματα, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση και ανάλογα με τον εργοδότη μπορούν και αυτά να είναι ιδιαίτερα μεγάλα.

Η φοίτηση σε αυτά τα προγράμματα είναι ετήσια, ενώ και αυτή τη χρονιά ο Κύπριος επιχειρηματίας Sir Στέλιος Χατζηιωάννου προσφέρει 10 πλήρεις υποτροφίες για τα νέα παιδιά που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης σεφ σε γιοτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύει πολύ, ενώ και ο ίδιος έχει για χρόνια ομάδα εξειδικευμένων σεφ στο δικό του γιοτ.

Ένα δις ετησίως η αγορά γιότινγκ στην Ελλάδα

Η ζήτηση για υψηλή γαστρονομία στα γιοτ είναι απλά ένα στοιχείο ενός τομέα του τουρισμού που τα τελευταία χρόνια καταγράφει θεαματική ανάπτυξη. Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, περί το ένα δις ευρώ ετησίως ανέρχεται η αγορά του γιότινγκ στην Ελλάδα, η οποία από το 2019 και μετά σημειώνει συνεχώς διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, την ώρα που εν γένει στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση διόρθωσης.

Πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος είναι δραστήριος τόσο στις πωλήσεις, αλλά ακόμα περισσότερο στις μισθώσεις γιοτ, τύπου καταμαράν, μήκους 10-12 μέτρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κρατήσεις για την προσεχή σεζόν αρχίζουν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για το καλοκαίρι, με μέσο όρο μίσθωσης τις 7 ημέρες και με προτίμηση κατά κύριο λόγο στα 12μετρα καταμαράν που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 8 άτομα. Η τιμή τους δε, συμπεριλαμβανομένου και του σκίπερ, μπορεί να αγγίξει τα 8.000 ευρώ, ενώ οι πιο δημοφιλείς θαλάσσιες διαδρομές είναι στα Ιόνια νησιά, που θεωρούνται πιο ”ήρεμα” και διαχειρίσιμα νερά σε σχέση με το Αιγαίο.

Οι καλύτεροι πελάτες είναι οι Αμερικανοί, ακολουθούν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι μετά από μια μικρή παύση όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, επανέρχονται δριμύτεροι, στην τρίτη θέση είναι οι Γερμανοί, ενώ γύρω στο 5-10% είναι οι μισθωτές από τη χώρα μας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu