Ελλάδα

Πώς η Θεσσαλία θέλει να αναθερμάνει το επιχειρείν μικρών παραγωγών μέσω ΠΟΠ προϊόντων

Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας

«Δεν θέλουμε μικροπαραγωγούς δεσμευμένους σε μεγάλες εταιρείες»

Διάφορες ενδιαφέρουσες ειδήσεις έκρυβε η παρουσίαση των βασικών προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας μέσω του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα.

Πέρα από τις δράσεις της πολιτικής προστασίας, τις υποδομές, τη νέα σελίδα μετά την κακοκαιρία Daniel, τις επιπτώσεις της οποίας ακόμη βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περιοχή, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο πώς μπορεί να ανακάμψει το επιχειρείν μέσω της διάθεσης συγκεκριμένων προϊόντων, τα οποία παράγονται από μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι υπάρχει ως στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα να πιστοποιηθούν με την ένδειξη ΠΟΠ 15 νέα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής. Από αυτά τα 12 έχουν υποβληθεί ενώ είναι σε διαδικασία τα άλλα τρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Κουρέτας: Αυτό είναι το σχέδιο για ανθεκτική και ανταγωνιστική Θεσσαλία

Ο περιφερειάρχης έκανε εκτενή αναφορά στα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», στις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων και σε νέες δράσεις

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε την δυναμική των ΠΟΠ προϊόντων, αναφέροντας ότι αντιπροσωπεύουν σχεδόν 250 εκατ. ευρώ από τα 1,3 δις ευρώ που παράγονται από τον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Κουρέτας δήλωσε ότι θέλει να ακολουθήσει διαφορετικό μοντέλο με τα ΠΟΠ προϊόντα, καθώς όπως ανέφερε “δεν θέλουμε μικροπαραγωγούς δεσμευμένους σε μεγάλες εταιρείες”, προσθέτοντας ότι πρέπει παράλληλα να στηριχθεί η σοδειά του μικρού παραγωγού και να υπάρχει ενδιαφέρον για το περιβάλλον.

“Προϊόντα ΠΟΠ” ή αλλιώς “Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης” ονομάζονται τα προϊόντα τα οποία κατάγονται από συγκεκριμένη περιοχή, τόπο ή χώρα, η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά των οποίων οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον (που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες) της παραπάνω περιοχής, τόπου ή χώρας, με όλα τα στάδια παραγωγής (παραγωγή, μεταποίηση, επεξεργασία) να γίνονται εντός της εν λόγω οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Κατά όσα ανέφερε ο κ. Κουρέτας στο περιθώριο της παρουσίασης, πρόκειται για προσπάθεια, η οποία γίνεται προκειμένου να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες, ενώ αποκάλυψε ότι μέσα στο 2024 ξεκίνησε εκ νέου μετά από 20 χρόνια η διαδικασία πιστοποίησης συγκεκριμένων προϊόντων από τη Θεσσαλία. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα Μήλα Αγιάς, τα Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού, το Αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου και τα Κάστανα Μελιβοίας, Αμπελακίων και Ζαγοράς.

Το ταξίδι στη Βουλγαρία και τα αρωματικά φυτά

Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε λόγο, με την αφορμή την αναφορά των ΠΟΠ προϊόντων, σε ένα σύντομο ταξίδι που έκανε στη Βουλγαρία, για το οποίο είχε αναφερθεί πριν από λίγα 24ώρα και στα Social media, θέλοντας να δείξει πως η γείτονα έχει αξιοποιήσει στο έπακρο την παραγωγή αρωματικών φυτών, σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην οποία παρότι υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος από αυτά, πρόκειται για κλάδο, ο οποίος δεν έχει την πρόοδο που θα του έπρεπε, ειδικά σε σύγκριση με την γειτονική χώρα.

Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η άγνοια ακόμα και των ίδιων των αγροτών για την ποικιλία που φύεται στον ελλαδικό χώρο και τις ευκαιρίες που μπορούν να παρουσιαστούν, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξει επιδότηση για τη δημιουργία εργαστηρίων παραγωγής αιθέριων ελαίων.

«Η Βουλγαρία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά στον ΟΟΣΑ. Έχουν μεγάλη παραγωγή και φτηνή τιμή. Όμως η διπλανή Ελλάδα έχει φοβερή ποιότητα αιθέριων ελαίων που οι αγρότες δεν την γνωρίζουν. Καλλιεργούνται πολλές χιλιάδες στρέμματα αρωματικών φυτών στη Θεσσαλία. Ελάχιστοι έχουν επενδύσει στην ποιότητα. Κάποιο εργαστήριο παραγωγής αιθέριων ελαίων πουλάει τριπλάσια τιμή στο εξωτερικό γιατί έχει ποιότητα. Βρίσκεται στη Θεσσαλία. Τις επόμενες εβδομάδες που θα ανοίξει το πρόγραμμα της περιφέρειας για την επιχειρηματικότητα θα επιδοτήσουμε και την δημιουργία εργαστηρίων παραγωγής αιθέριων ελαίων που σημαίνει ότι πρέπει οι αγρότες να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Το ανώτερο του αγροτικού εισοδήματος στην ΕΕ το έχει η Σουηδία με 60.000 ευρώ το έτος. Στη μέση Ιταλία και Ισπανία με 40.000 και η Ελλάδα στον πάτο με 12.000 και σε ορισμένες περιφέρειες 10.000» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ μοιράστηκε την εμπειρία αυτή και με τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu