Από τις συνολικά 435 παραγγελίες για κατασκευή δεξαμενόπλοιων που έγιναν πέρυσι, οι 113 ήταν από ελληνικές εταιρείες
Τις τελευταίες εβδομάδες η εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πάντως πως αναστέλλει την επιβολή δασμών για κάποιες εβδομάδες, προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με τα κράτη που αφορούν οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ.
Αυτή η αναστολή όμως δεν ισχύει για την Κίνα. Και, την ίδια στιγμή, ειδικότερα τα πλοία κινεζικής κατασκευής ενδέχεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον δασμούς από την αμερικανική κυβέρνηση – γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και στην ελληνική ναυτιλία, όπως αναλύει σε σχετικό δημοσίευμα το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).
«Τις τελευταίες δεκαετίες η Κίνα έχει εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στη ναυτιλία και […] από τη δεκαετία του 2010 και έπειτα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι αφενός μεν οι καλύτερες τιμές λόγω των επιδοτήσεων που δίνει το κράτος στα ναυπηγεία της χώρας, αφετέρου δε οι πιο ελκυστικές προϋποθέσεις χρηματοδότησης από τις κινεζικές κρατικές τράπεζες».
Τα κινεζικά και τα αμερικανικά ναυπηγεία, ωστόσο, διάγουν βίους αντίθετους. Πλέον «η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει να παρακολουθεί άλλο αδρανής. Έτσι, τα κινεζικής κατασκευής πλοία θα επιβαρύνονται με τέλη ύψους εκατομμυρίων δολαρίων όταν καταπλέουν σε αμερικανικά λιμάνια – σχέδιο που είχε ξεκινήσει ήδη επί κυβέρνησης Μπάιντεν και για την υλοποίηση του οποίου θα αποφασίσει τώρα ο πρόεδρος Τραμπ».
Όπως εξηγεί το RND, τα τέλη αυτά «θα ισχύουν για τις κινεζικές εφοπλιστικές εταιρείες, αλλά και για τις εταιρείες τρίτων κρατών που εκμεταλλεύονται πλοία κινεζικής κατασκευής. Τα τέλη, επομένως, θα αποτελέσουν σημαντικό πλήγμα για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες ελέγχουν περί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου τονάζ και έχουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο.
[…] Από τις συνολικά 435 παραγγελίες για κατασκευή δεξαμενόπλοιων που έγιναν πέρυσι, οι 113 ήταν από ελληνικές εταιρείες – και το μεγαλύτερο μέρος αυτών απευθύνονταν σε κινεζικά ναυπηγεία. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν στείλει επί του παρόντος 620 παραγγελίες για νέα πλοία, εκ των οποίων οι 408, δηλαδή τα δύο τρίτα, κατασκευάζονται σε κινεζικά ναυπηγεία. Στα φορτηγά πλοία που έχουν παραγγείλει ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες περίπου το 70% έχουν γίνει σε κινεζικά ναυπηγεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα δεξαμενόπλοια πλησιάζει το 72%».
Το γερμανικό δίκτυο αναλύει περαιτέρω πως «οι περισσότερες ελληνικές ναυτιλιακές ναυλώνουν τα πλοία τους σε μεγάλες εφοπλιστικές εταιρείες, όπως οι Cosco, MSC και Maersk, ή σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως οι Exxon Mobil και Shell. Αυτοί που θα έπρεπε να πληρώσουν τα τέλη στα λιμάνια είναι οι ναυλωτές. Επομένως, οι ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες μάλλον δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα. Θα πληγούν όμως έμμεσα, διότι μεσοπρόθεσμα θα είναι πιθανώς δυσκολότερη και πιο κοστοβόρα η ναύλωση πλοίων κινεζικής κατασκευής».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «αναμένεται να αποφασίσει αυτή την εβδομάδα για τα τέλη. Όμως, θεωρείται απίθανο να εφαρμόσει ο Τραμπ το προϋπάρχον σχέδιο κατά γράμμα», μιας και ήδη αρκετές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία πως «τα κυρωτικά τέλη θα μπορούσαν να διαταράξουν την εφοδιαστική αλυσίδα, αφού παγκοσμίως δεν υπάρχουν αρκετά πλοία για να αντικαταστήσουν αυτά που κατασκευάζονται στην Κίνα. Και τα ναυπηγεία στις ΗΠΑ δεν είναι επίσης σε θέση να αντικαταστήσουν τα κινεζικά».
Οι παρατηρητές αναμένουν επομένως πως «τα τέλη θα είναι χαμηλότερα. Επειδή, όπως και στην περίπτωση των δασμών του Τραμπ, θα προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων: οι ναυλωτές θα μετακυλήσουν τα τέλη στους εισαγωγείς στις ΗΠΑ και αυτοί με τη σειρά τους στο εμπόριο».
Πηγή: Deutsche Welle
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πώς επηρεάζουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες οι αμερικανικοί δασμοί σε πλοία κινεζικής κατασκευής
- Ευρωπαϊκές αγορές: Δεύτερο σερί κερδών – Βουτιά 7,82% για LVMH
- Skoda: Εκτίναξη στα έσοδα με 27,8 δισ. ευρώ και στα κέρδη με 2,3 δισ. ευρώ το 2024
- Alpha Trust – Ανδρομέδα: Στις 13 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή
- Στους δυο οι νεκροί και πέντε οι τραυματίες στην Εγνατία Οδό από φορτηγό που έπεσε πάνω σε ΙΧ
- Μύλοι Κεπενού: Αυξημένα στις 790.000 ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- AS Company: Πτώση 7,14% στα καθαρά κέρδη το 2024, αύξηση πωλήσεων 8,05%
- Κρι Κρι: Αυξημένα καθαρά κέρδη στα 34,55 εκατ. ευρώ το 2024 και μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις