Οικονομία

Πως χάθηκαν 11,6 δισ. μέσα στους 6 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο στάδιο της ωρίμανσης του κ. Τσίπρα ως προς τις διαπραγματεύσεις, ολοκληρώθηκε με το δημοψήφισμα και τη συμφωνία με τις γνωστές συνέπειες μείωσης του ΑΕΠ και αύξησης της ανεργίας.

Με τις εκλογές περνάμε στο δεύτερο στάδιο μαθήματος ωρίμανσης του ίδιου, αυτό της συνεργασίας.
Αυτά δήλωσε σήμερα ο κ. Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στον BHMA  FM και στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ζητάει από τους πολίτες να του υποδείξουν τί πρέπει να κάνει, με ποιον πρέπει να συνεργαστεί, γιατί δεν μπορούσε να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους του μια δεύτερη στροφή εκτός της υπογραφής του μνημονίου, αυτή των συνεργασιών.
Στην πραγματικότητα δεν θέλει αυτοδυναμία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι εξασφαλισμένη η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ο κ. Θεοχάρης απάντησε, ότι δεν είναι δεδομένη και αυτό είναι και το μεγάλο σφάλμα του κ. Τσίπρα, ο οποίος με τις ενέργειές του ξαναπαίρνει ρίσκο.
Ακόμη σε τοποθέτησή του ως προς το μέχρι πότε πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτίμησε, ότι καθώς τα stress test γίνονται ανεξάρτητα από την εκλογική διαδικασία, αυτή πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και συντεταγμένα και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2015.

Αλλιώς, από 1/1/2016 εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο και ενώ εντός του παρόντος πλαισίου το bail in αφορά τους μετόχους και τους ομολογιούχους, που έχουν επενδύσει στις τράπεζες μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, από την 1η Ιανουαρίου μπορεί να κινδυνεύσουν και οι καταθέτες εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όπως πρέπει.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι με το τρίτο μνημόνιο παίρνουμε περισσότερα χρήματα, αποσαφήνισε, ότι το πόσα χρήματα παίρνουμε κάθε φορά είναι συνάρτηση του πόσα χρήματα χρειαζόμαστε.
Πριν από το δημοψήφισμα μας παρακαλούσαν, όπως υπενθύμισε, να πάρουμε μνημόνιο με 30-40 δις και εμείς λέγαμε, ότι δεν το χρειαζόμαστε.

Μετά το δημοψήφισμα πήραμε τελικά ένα μνημόνιο 86 δις γιατί αυξήθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Διερωτήθηκε δε, πώς μπορούν ορισμένοι και κοροϊδεύουν ανερυθρίαστα τον κόσμο με όσα υποστηρίζουν.
Επίσης πήραμε σκληρότερα μέτρα, όπως για παράδειγμα στο πεδίο του ΦΠΑ, όπου ενώ θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα δύο συντελεστών με τον βασικό συντελεστή στο 18-20%, όπως είχε προτείνει το ΠΟΤΑΜΙ, η Κυβέρνηση επέλεξε τον συντελεστή στο 23%.

 

Embedded image permalink

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu