Πολιτική

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το χρονοδιάγραμμα και τα τέσσερα ορόσημα

Τη διατήρηση του καλού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό. Ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των επαφών, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών μας συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα, σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, μέτρων οικοδόμησης, οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέτασαν τον «οδικό χάρτη» των επόμενων επαφών των δύο χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερα ορόσημα:

  • Πολιτικός διάλογος (θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου).
  • Θετική ατζέντα (θα εκκινήσει στις 17 Οκτωβρίου).
  • Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέσα Νοεμβρίου).
  • Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου)

Η αποτίμηση της συνάντησης από ανώτατες πηγές της ελληνικής πλευράς

Ανώτατες πηγές της ελληνικής πλευράς αναφέρουν ότι το θετικό κλίμα αντανακλά την ειλικρινή διάθεση για συνέχιση της αποκλιμάκωσης και αποφυγή της επιθετικής ρητορικής. Επίσης, θεωρείται πολύ θετικό ότι και οι δύο πλευρές είναι συνεπείς και τηρούν αυτά που έχουν συμφωνήσει.

Αναφορικά με τον πυρήνα των μεγάλων και σοβαρών προβλημάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν μπορούμε να βάζουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, υπάρχει σαφής οδικό χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τα ζητήματα οριοθέτησης της υφαλοκρυπίδας είναι περίπλοκα και δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη και αναφέρθηκε ξανά ότι η Χάγη είναι μακριά.

Σχετικά με το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν δέχεται συζήτηση για λύση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ και θεωρούν αντιπαραγωγική η επιμονή της Τουρκίας σε αναζήτηση άλλων επιλογών.

Ως προς το μεταναστευτικό, και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι αποτελεί κοινή πρόκληση ενώ στη συνάντηση συζητήθηκε και η κλιματική κρίση.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε γεύμα Ομογενών στην προξενική κατοικία στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε στην ισχυρή οικονομία της Ελλάδας αλλά και στην αναβάθμισή της. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο δρόμος είναι μακρύς.

Το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη

Ο κ. Γεραπετρίτης, πρόκειται να συνατηθεί με τον γγ του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κόλπου. Ο υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί επίσης σε συνάντηση του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε δείπνο που διοργανώνει ο Άντονι Μπλίνκεν.

Στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του, της Σερβίας, του Παναμά, του Κιργιζίας και της Αρμενίας.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu