Διεθνή

Politico: Το «σχέδιο πείνας» του Πούτιν και η ενέργεια ως όπλο – Ο ρωσικός χειμώνας έρχεται στην Ευρώπη…

«Απολαύστε τoν καλοκαιρινό ήλιο όσο μπορείτε – ένας ρωσικός χειμώνας έρχεται στην Ευρώπη», αναφέρει το Politico που επιβεβαιώνει την ανησυχία που επικρατεί για τον επικείμενο χειμώνα.

Παρόλο που οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία ο πόλεμος γίνεται ήδη αισθητός σε όλη την ήπειρο, με τη μορφή της αύξησης των τιμών των τροφίμων, των φόβων για έλλειψη φυσικού αερίου και των ανησυχιών για την οικονομία.

Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δείχνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει τρόφιμα, καύσιμα και λιπάσματα ως όπλα πολέμου ενάντια στις δυτικές δημοκρατίες που εξοπλίζουν την Ουκρανία και επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα χειρότερα.

«Ήταν οι σκληροί ρωσικοί χειμώνες που σταμάτησαν τον Ναπολέοντα», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Κραστέφ. «Ήταν οι σκληροί ρωσικοί χειμώνες που το 1941 σταμάτησαν τον Χίτλερ. Τώρα η ιδέα [του Πούτιν] είναι να κάνει τον χειμώνα σκληρό στην Ευρώπη».

Καθώς ο πόλεμος παρατείνεται – ή ακόμα και κλιμακώνεται σε αγριότητα – οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δεχτούν πίεση από φτωχότερους, πιο πεινασμένους και ψυχρότερους ψηφοφόρους. 

«Η ενέργεια ως όπλο»

Ως τεράστιος εξαγωγέας τροφίμων, λιπασμάτων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία απολαμβάνει σημαντική μόχλευση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτή θα γίνεται πιο έντονη, καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και τα παγωμένα νοικοκυριά θα αναζητούν τρόπους να ζεσταθούν και οι βιομηχανίες τρόπους να συνεχίσουν να παράγουν.

Ήδη, 12 χώρες της ΕΕ έχουν υποστεί πλήρη ή μερική διακοπή του ρωσικού αερίου. Και αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό Nord Stream 1 που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γερμανία —καθώς και τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία— θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη δημιουργία αποθεμάτων για το χειμώνα. 

Ο κίνδυνος ο Πούτιν να διακόψει εντελώς το φυσικό αέριο προς την ΕΕ είναι «πολύ πιθανός», σύμφωνα με αναλυτές. «Η ελπίδα [του Πούτιν] είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες πολιτικές διαμαρτυρίες και στη συνέχεια η ενότητα γύρω από την υποστήριξη προς την Ουκρανία θα διαλυθεί».

«Το σχέδιο πείνας του Πούτιν»

Στο μέτωπο των τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν απότομα μετά τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία, ενός μεγάλου προμηθευτή σιτηρών και ηλιέλαιου. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί ελαφρώς, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές σε σύγκριση με αυτήν την περίοδο πέρυσι. Και τα χειρότερα θα μπορούσαν να έρθουν ακόμη αν η τιμή των λιπασμάτων – που συνδέεται με το κόστος του φυσικού αερίου παραμείνει στα ύψη τις επόμενες σεζόν.

Οι παγκόσμιες τιμές των γεωργικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 30% από την εισβολή της Ρωσίας, με τον πληθωρισμό της τιμής των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών να κυμαίνεται στο 10% τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση της αγοράς της ΕΕ. 

Το υψηλότερο κόστος λιπασμάτων σημαίνει ότι οι αγρότες σε όλο τον κόσμο θα τα χρησιμοποιούν με φειδώ και, ως εκ τούτου, θα παράγουν χαμηλότερες αποδόσεις, κλιμακώνοντας πιθανώς μια κρίση στα τρόφιμα.

Το χειρότερο σενάριο για την ευρωπαϊκή προοπτική είναι εάν η επισιτιστική κρίση πυροδοτήσει ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα πολιτικά συστήματα. 

Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, έχουν κάνει παραλληλισμούς με τις ταραχές για τις τιμές του ψωμιού που προηγήθηκαν της Αραβικής Άνοιξης το 2011. 

«Το σχέδιο πείνας του Πούτιν έχει σκοπό να δημιουργήσει πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που τρέφονται συνήθως από την Ουκρανία», έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα ο ιστορικός του Γέιλ, Τίμοθι Σνάιντερ. «Αυτό θα προκαλούσε αστάθεια στην ΕΕ».

.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu