Διεθνή

Politico: Θρύψαλα η προπαγάνδα του Πούτιν για τη νίκη στην Ουκρανία – Αυξάνεται η κριτική στο Κρεμλίνο

Στην άτακτη, και αν μη τι άλλο αιφνίδια ως προς την ταχύτητα της υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και συγκεκριμένα από την επαρχία του Kharkiv αναφέρεται δημοσίευμα του Politico, το οποίο επισημαίνει πως θρυμματίστηκε η προπαγάνδα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαδοχικές νίκες των Ουκρανών στην περιοχή του Χάρκοβου έχει προκαλέσει έναν πολιτικό και στρατιωτικό πονοκέφαλο στον Putin, καθώς οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να δημιουργήσει ένα θετικό αφήγημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν καταρρεύσει, καθώς δημοφιλείς bloggers, ερευνητές ακόμα και πολιτικοί αρχίζουν να κάνουν μια σειρά από ερωτήσεις για το τι συμβαίνει στο μέτωπο, οι οποίες φέρουν σε άβολη θέση τη Μόσχα.

Θυμός

Προς το παρόν ο θυμός για τις στρατιωτικές αποτυχίες εστιάζει αποκλειστικά στην ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας, αν και ο Πούτιν μάλλον θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά λόγω αυτού του κρεσέντο διαφωνιών.

Εάν δεν καταφέρει να αντιδράσει σωστά στις αποτυχίες των διοικητών του, τότε η πολιτική πίεση θα αυξηθεί προς το αυταρχικό καθεστώς του.

Ήδη ο Τσετσένος ηγέτης, Ραζμάν Καντίροφ κατηγόρησε τη στρατιωτική διοίκηση της Μόσχας για λάθη στην περιοχή του Χάρκοβου, από όπου οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν βιαστικά και χωρίς σχέδιο αφήνοντας πίσω τις στρατηγικής σημασίας πόλεις του Izyum και του Kupiansk.
«Εάν δεν γίνουν αλλαγές στην στρατηγική για το πώς πραγματοποιείται αυτή η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, θα πάω στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και στην ηγεσία του κράτους προκειμένου να εξηγήσω πως έχει πραγματικά η κατάσταση στο πεδίο» ανέφερε ο Καντίροοφ.

Πολιτικό λάθος

Πέρα όμως από τον Καντίροφ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο στενούς φίλους του Πούτιν, κριτική ασκείται και για την απόφαση του Πούτιν να προχωρήσει μια νέα, γιγαντία ρόδα λούνα παρκ στη Μόσχα, το περασμένο Σάββατο.
«Οι εορτασμοί αυτοί μοιάζουν με πολιτικό λάθος. Μοιάζει με μια γιορτή σε μια περίοδο πανούκλας.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχές της Μόσχας δεν ήθελαν να τις ακυρώσουν για να μην υπάρξει πανικός» ανέφερε ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία και πολιτικός αναλυτής με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας πως η παρουσία του Πούτιν αποδίδει ακόμα περισσότερο τη σύγχυση των αρχών.

«Τα πυροτεχνήματα στη Μόσχα, την τραγική ημέρα της βαριάς στρατιωτικής ήττας της Ρωσίας, θα έπρεπε να είχαν ακυρωθεί» ανέφερε ο Μαρκόφ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά την εικόνα του Putin στους ψηφοφόρους του.
«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει, όταν ο λαός θρηνεί» υποστήριξε ο Markov.

Κριτική

Στην κριτική αυτή ένωσε τη φωνή του και ο Σεργκέι Μαρκόφ, από το κόμμα «A just Russia» το οποίο στηρίζει το Κρεμλίνο.

Και ο Μιρόνοφ ζήτησε από τις αρχές της Μόσχας να αναβάλλουν τα πυροτεχνήματα μέχρι τη νίκη της Ουκρανίας.

«Αυτό άλλωστε θα αποδώσει σεβασμό σε όλους εκείνους που αυτήν την ημέρα, με τα όπλα στα χέρια, ρισκάρουν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι όλη τη Ρωσία, όλους του κατοίκους της, με το να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους» είπε ο Μιρόνοφ.

Πυρά όμως κατά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη μη σωστή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο Χάρκοβο εξαπέλυσαν και πολλοί Ρώσοι bloggers που ειδικεύονται σε στρατιωτικά θέματα, οι οποίοι κατηγόρησαν τους αρμόδιους για την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν μια ορθή αποχώρηση όλων εκείνων των πολιτών που υποστήριζαν τη ρωσική παρουσία και ήθελαν να φύγουν από την περιοχή προς τη Ρωσία, πριν την έλευση των ουκρανικών δυνάμεων.

Πυρά στο ρωσικό στρατό

Την ίδια στιγμή πάντως έχει κάνει την εμφάνιση της και η αυστηρή κριτική κατά του ρωσικού στρατού.
Ο Αλεξέι Τσαμπάγιεφ, πολιτικός αναλυτής που είναι πιστός στο Κρεμλίνο, υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός ως ολότητα, ως δομή – στην τρέχουσα μορφή του, «έχει περιορισμένες δυνατότητες για ένα σύγχρονο πόλεμο».

«Τα βασικά ελαττώματα δεν έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού, με τις προμήθειες, με τα όπλα ούτε καν με αυτή καθεαυτή τη διαχείριση, αλλά κυρίως με στρατηγική σκέψη, την ποιότητα του να καταλαβαίνει κανείς το ρυθμό και τη λογική της σύγκρουσης» υποστήριξε ο Τσαμπάγιεφ, επισημαίνοντας πως η τελευταία ήττα των ρωσικών δυνάμεων θυμίζει όλο και περισσότερο την καταστροφή του Σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου στην ίδια περιοχή (επρόκειτο για την επιχείρηση Φρειδερίκος που είχε ως αποτέλεσμα ο Κόκκινος Στρατός να περικυκλωθεί και να μετρήσει 250.000 νεκρούς και τραυματίες).

«Είτε θα πολεμήσουμε είτε θα παραδοθούμε, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή.
Ας αποφασίσουμε. Αλλά αν με ρωτάτε, είμαι υπέρ του να πολεμήσουμε» τόνισε ο Τσαμπάγιεφ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu