Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει στη Ρωσία για φυσικό αέριο μόλις εξασφαλιστεί η ειρήνη στην Ουκρανία
Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα βρίσκονται σε συνομιλίες για την επαναλειτουργία των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς το Κρεμλίνο αγωνίζεται να ανακτήσει τη θέση του στην Ευρώπη εν μέσω της προοπτικής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Politico.
Οι αγωγοί Nord Stream, οι οποίοι προηγουμένως μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω αγωγών κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ανατινάχτηκαν σε μια προφανή πράξη δολιοφθοράς στα τέλη του 2022.
«Γίνεται λόγος για τα Nord Streams», είπε ο Λαβρόφ στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Channel One που ελέγχεται από το κράτος, σύμφωνα με μια ανάγνωση που κοινοποίησε το υπουργείο του την Τετάρτη. «Πιθανώς θα είναι ενδιαφέρον εάν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και την αναγκάσουν να μην αρνηθεί το ρωσικό αέριο».
Πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα παρείχε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης — επιτρέποντάς της να ασκεί τεράστια επιρροή στις ενεργειακές προμήθειες του μπλοκ. Αν και έκτοτε η ΕΕ μείωσε αυτήn την εξάρτηση κατά περίπου τα δύο τρίτα, το ζήτημα παραμένει ένα επώδυνο σημείο για το Κίεβο, καθώς οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν βασική σανίδα σωτηρίας για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.
Οι αναφορές έχουν συνδέσει τις μυστηριώδεις υποθαλάσσιες εκρήξεις το 2022 με Ουκρανούς υπηκόους, αν και η ποινική υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Μόσχα αρνήθηκε ανάμειξη και κατηγόρησε την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ότι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις.
Τα σχόλια έρχονται καθώς οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο θερμοί μετά την εκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο. Οι δύο δυνάμεις συμμετέχουν επί του παρόντος σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε τις διαπραγματεύσεις για να συζητήσει «τεράστιες οικονομικές συμφωνίες» στο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών.
Τον περασμένο μήνα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Μόσχα είχε επιστρατεύσει έναν στενό φίλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να επανεκκινήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream με την υποστήριξη Αμερικανών επενδυτών.
Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει απωθήσει την αναβίωση του αγωγού. «Το να μιλάμε για τις δυνατότητες του Nord Stream 2… είναι εντελώς λάθος κατεύθυνση συζήτησης», είπε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας της χώρας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η επόμενη κυβέρνηση του Βερολίνου μπορεί να λάβει διαφορετική στάση. Βασικά στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος που συμμετείχαν στις συνομιλίες για τον συνασπισμό την περασμένη εβδομάδα είπαν στο POLITICO ότι η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στη Ρωσία για φυσικό αέριο μόλις εξασφαλιστεί η ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει «ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της κανονικής παροχής ενέργειας στην Ευρώπη».
«Οικονομικός ιμπεριαλισμός»
Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ φοβούνται μήπως αναδημιουργήσουν μια εξάρτηση από τη Μόσχα.
«Είναι κακό για την Ευρώπη», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια. «Αν η Ευρώπη θέλει να στηρίξει την Ουκρανία, γιατί να πάρει [επαναλάβει] το ρωσικό αέριο;» Το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Nord Stream γίνονται χωρίς ευρωπαϊκή ανάμειξη είναι «τρελό», πρόσθεσαν.
Αυτό θα πρέπει να είναι ένα «αυστηρό ευρωπαϊκό ζήτημα», πρόσθεσε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, η κίνηση προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την παροχή στην κυβέρνηση Τραμπ νέου μοχλού επί του μπλοκ. «Θέλουν να μας στριμώξουν σε μια γωνία» με ένα «πρόσθετο επίπεδο εξάρτησης», είπε ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ. Είναι «οικονομικός ιμπεριαλισμός», πρόσθεσαν.
Οι Βρυξέλλες, επίσης, έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν με τον στόχο τους να καταργήσουν σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2027 – προς μεγάλη ενόχληση του Λαβρόφ.
«Άνθρωποι όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λένε ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την αποκατάσταση των ροών Nord Streams». Αυτοί οι άνθρωποι, πρόσθεσε, «είναι είτε άρρωστοι είτε αυτοκτονούν.
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να απαντήσει στα σχόλια του Λαβρόφ. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΕ για την ενέργεια Dan Jørgensen επέμεινε ότι οι Βρυξέλλες δεν προσβλέπουν σε επιστροφή στις ρωσικές εισαγωγές.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας όσον αφορά την ενέργεια», είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία».
Νομικά και υλικοτεχνικά εμπόδια
Ωστόσο, κάθε προσπάθεια αποκατάστασης των αγωγών αντιμετωπίζει πολυάριθμα νομικά και υλικοτεχνικά εμπόδια.
Μόνο ένας από τους τέσσερις αγωγούς, ο οποίος θα μπορούσε μαζί να καλύψει το 30 τοις εκατό της ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ, παραμένει επί του παρόντος άθικτος — που σημαίνει ότι οι άλλοι θα πρέπει πρώτα να επισκευαστούν.
Κάτι τέτοιο θα ήταν «τεχνικά και οικονομικά εφικτό», δήλωσε ο Jacopo Maria Pepe, ανώτερος αναλυτής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Υποθέσεων Ασφάλειας, και θα σήμαινε ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός επενδυτής θα αγόραζε αέριο από τη Ρωσία πριν το πουλήσει ως αέριο αμερικανικής επωνυμίας στην Ευρώπη.
Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει εξασφάλιση νέας νομικής πιστοποίησης για τον αγωγό από χώρες όπως η Γερμανία, είπε. Αυτό «θα ήταν δύσκολο», πρόσθεσε, καθώς απαιτεί «αποδοχή από πολλούς παίκτες, ειδικά στην Ευρώπη, που δεν είναι ακριβώς στην ίδια σελίδα με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον».
Νομικά επίσης, η πρόταση σημαίνει υπέρβαση διαφόρων εμποδίων.
Η Nord Stream 2 AG, η εταιρεία πίσω από τη δεύτερη σειρά αγωγών που ανήκει στον κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Μάιο. 9 προθεσμία για να αποπληρώσει τα χρέη της ή να αντιμετωπίσει πιθανή χρεοκοπία. Ανώτατο στέλεχος της Shell, βασικός χρηματοοικονομικός υποστηρικτής του έργου, είπε επίσης ότι η Gazprom πρέπει πρώτα να επιλύσει τις συνεχιζόμενες υποθέσεις διαιτησίας στην Ευρώπη πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες για την αναβίωση του Nord Stream 2.
Η Nord Stream AG και η Gazprom δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα σχολιασμού του POLITICO.
Για τη Μόσχα, θα σήμαινε επίσης εγκατάλειψη των πολυπόθητων αγωγών της. Είτε οι Αμερικανοί επενδυτές αγοράσουν το Nord Stream 2 πριν από τη νόμιμη προθεσμία είτε μετά, είπε ο Pepe, αυτό θα δώσει στους Αμερικανούς υποστηρικτές τον έλεγχο των εξαγωγών ρωσικών αγωγών – τις οποίες η Μόσχα ιστορικά προστατεύει στενά.
«Θα σήμαινε μια θεμελιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας και του Πούτιν για το φυσικό αέριο», πρόσθεσε. «Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί, εάν υπάρχει πολιτική βούληση…».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σεισμός στη Μιανμάρ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
- Ο Τραμπ τώρα δηλώνει «θυμωμένος» με τον Πούτιν και απειλεί με δασμούς
- Τι είπε ο Χάρης Δούκας για το «τσαντίρι» της Coca Cola στο Καλλιμάρμαρο
- Αρθρο του Reuters για τους κινδύνους της ρήτρας διαφυγής
- Τι σημαίνει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
- Φορολογικές δηλώσεις: Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι υποβολές
- Με 19% τρέχει η απόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών το α’ τρίμηνο του 2025
- Κόντρα στην πολιτική Τραμπ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα σχεδιάζουν ζώνη ελεύθερου εμπορίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις