Το 2014, κάτω από μια μεγάλη κατακόκκινη ομπρέλα που τον προστάτευε από τον αφρικανικό ήλιο του Ιουλίου, ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ’ του Μαρόκου απένειμε μια σειρά βασιλικών μεταλλίων σε όσους τα άξιζαν για τις υπηρεσίες τους στο βασίλειο, γράφει το Politico.
Από τη λίστα των παραληπτών σήμερα ξεχωρίζουν δύο ονόματα: του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για το Μαγκρέμπ, και του Αμπντεραχίμ Ατμούν, συμπροέδρου του στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ-Μαρόκου.
Σήμερα και οι τρεις βρίσκονται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου δωροδοκίας που κλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Το Βέλγιο ξεκινά έρευνα για το εάν όχι μόνο το Κατάρ, αλλά και το Μαρόκο αγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι — μαζί με τη σύντροφό του, έκπτωτη αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή — βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά. Επίσης, το αίτημα για την έκδοση της συζύγου και της κόρης του Παντσέρι από την Ιταλία στο Βέλγιο κατονομάζει τον Ατμούν και τα «δώρα» του.
Νωρίτερα, ήδη από το 2011, εσωτερικό έγγραφο της μαροκινής κυβέρνησης που επικαλείται το Politico χαρακτηρίζει τον Παντσέρι ως πιθανό «μεγάλο σύμμαχο» ή «υπέροχο αντίπαλο».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κίκενμπορν, χωρίς να κατονομάσει το Μαρόκο, όπως έγινε και στην περίπτωση του Κατάρ, σημείωσε ότι η βελγική έρευνα απλώνεται σε σειρά θεμάτων, όπως τα «δικαιώματα αλιείας».
Η αλιεία αποτελεί εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά για το Μαρόκο, που αποκτά στρατηγική σημασία λόγω των αμφισβητούμενων εδαφών της Δυτικής Σαχάρας, που διεκδικούνται τόσο από το Ραμπάτ όσο και από το κίνημα ανεξαρτησίας του Μετώπου Πολισάριο. Το Μαρόκο ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις ώστε τα ψάρια που αλιεύονται στα ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρας να καλύπτονται από τις εμπορικές συμφωνίες του Μαρόκου με την ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση των εδαφικών διεκδικήσεων του Ραμπάτ.
Οι βελγικές αρχές δεν έκαναν λόγο για άλλα θέματα υπό διερεύνηση, αλλά η ΕΕ συχνά αναφέρεται σε ζητήματα όπως η πρόσβαση στον μαροκινικό φώσφορο για λιπάσματα, στη μετανάστευση, τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η μεγαλύτερη δημοσιότητα του σκανδάλου διαφθοράς εύλογα έχει επικεντρωθεί στο πλούσιο Κατάρ, ωστόσο ο Μοχάμεντ Σιντάτι, εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού Μετώπου Πολισάριο στη Γαλλία, κάλεσε την Ευρώπη να δώσει προσοχή και στο Ραμπάτ. «Το Κατάρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Παντσέρι ξεκίνησε με το Μαρόκο και όχι από τις χώρες του Κόλπου», είπε.
Η Sara Eyckmans από το παρατηρητήριο Western Sahara Resource Watch είπε ότι πράγματι είχε συναντήσει τον Παντσέρι για να προβάλει τις θέσεις της Δυτικής Σαχάρας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα αλιείας, αλλά τον βρήκε μη δεκτικό. «Σαν να χτυπούσες τοίχο – ήταν εντελώς σαφές ότι δεν ήθελε να κάνει τίποτα», είπε, σύμφωνα με το Politico.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Νετανιάχου: Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο – Ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στο Ιράν
- Το Μεξικό προειδοποίησε τον Τραμπ: Οι δασμοί θα πλήξουν και τις δύο χώρες
- Θεοδωρικάκος για Black Friday: Ενδείξεις για παραβίαση 2.000 κωδικών και έναν influencer που προωθεί προϊόντα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» μετά τις δηλώσεις Τραμπ για δασμούς
- Stellantis: Κλείνει το εργοστάσιο στο Λούτον της Βρετανίας, προς απόλυση 1.000 εργαζόμενοι
- Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελέας άσκησε κατά του πατέρα Αντωνίου
- Gazprom: Κλείνει η στρόφιγγα για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις