Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία είχε προσεγγίσει ευρωβουλευτές και «τους πλήρωσε, για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα»
Kορυφαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η Ρωσία πλήρωσε ευρωβουλευτές για να παρέμβουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.
«Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν: το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ύποπτα μέσα, που προσποιούνται ότι είναι μέσα ενημέρωσης, και χρησιμοποιεί χρήματα για να αγοράσει κρυφή επιρροή» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, στο Brussels Playbook, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις «πολύ ανησυχητικές».
Την Τετάρτη (27/3), η Τσεχία επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του ιστοτόπου «Voice of Europe», που, κατά την Πράγα, αποτελούσε δίαυλο μιας φιλορωσικής επιχείρησης επιρροής.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία είχε προσεγγίσει ευρωβουλευτές και «τους πλήρωσε, για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας επέβαλε κυρώσεις στον Ουκρανό ολιγάρχη Βίκτορ Μέντβεντσουκ, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και στην ίδια τη Voice of Europe και σε ένα πρόσωπο με το όνομα Αρτέμ Βάβλιβιτς Μαρκέβσκι, που εικάζεται ότι εμπλέκεται στην επιχείρηση. Ο ολιγάρχης φαίνεται ότι ηγούνταν της προσπάθειας.
Οι πολωνικές υπηρεσίες ασφαλείας, παράλληλα, ενημέρωσαν πως διενέργησαν σχετικές επιχειρήσεις σε δύο πόλεις της και κατάσχεσαν μεγάλα ποσά.
Στη σελίδα του «Voice of Europe» στο YouTube παρουσιάζονται αρκετοί ευρωβουλευτές που ανήκουν σε ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και, μεταξύ άλλων, επιτίθεται στην Ουκρανία ή προβλέπουν επικείμενη κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο, πως τα εν λόγω άτομα λάμβαναν χρήματα από τη Μόσχα.
Η νέα ρωσική εκστρατεία επιρροής έρχεται ενώ απομένουν λιγότεροι από 3 μήνες για τις ευρωκάλπες μεταξύ 6-9 Ιουνίου. Αναβιώνει, δε, και τις ανησυχίες που είχαν προκληθεί μετά την αποκάλυψη του Qatargate.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ένα βήμα πίσω από τον Πούτιν και τον προπαγανδιστικό του στρατό. (…) Πρέπει να έχουμε συνεχώς κατά νου ότι θα χρησιμοποιήσει την παραπληροφόρηση και την παρέμβαση ως όπλα για να διχάσει την Ευρώπη» είπε η κα Γιούροβα.
https://www.politico.eu/article/voice-of-europe-russia-influence-scandal-election/
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- News Corp: Πούλησε την αυστραλιανή εταιρεία ενημέρωσης Foxtel Group στην DAZN Group
- Ρωσία: Βασικός διαπραγματευτής του Πούτιν για τις επενδύσεις, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες
- ΕΚΤ: Μειωμένα τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων, αυξημένα τα στεγαστικά τον Φεβρουάριο
- ΔΥΠΑ: Επιπλέον 1.000 επιδοτούμενες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
- Υπ. Πολιτισμού: Το ΚΑΣ απέρριψε αίτημα του Λάνθιμου για γύρισμα της νέας του ταινίας στην Ακρόπολη
- ΜyHome EnterTwo: Σταθερό διζωνικό μπλε τιμολόγιο 24μηνης διάρκειας από τη ΔΕΗ
- Ανδρουλάκης: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής
- Accor – Invel Real Estate – PRODEA: Συμφωνία για το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’Ampezzo
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις